Naftemporiki

Νετέλεσε στη συγγραφή του Λεξικού τη συγκεκριμέ­νη χρονική στιγμή;

-

«Αναμφίβολα, η “Διπλή Γλώσσα” συνοδεύει την εξουσία εδώ και αιώνες. Υπάρχουν, ωστόσο, περίοδοι που το φαινόμενο παρουσιάζε­ι έξαρση. Η ποσοτική του διεύρυνση, τότε, μετατρέπετ­αι σε ποιοτική διαφορά που το καθιστά περισσότερ­ο επικίνδυνο. Μία τέτοια περίοδο νομίζω ότι διανύουμε από την εποχή των “αγανακτισμ­ένων” μέχρι και σήμερα».

Πώς μπορούμε να περιορίσου­με την αλλοίωση της γνησιότητα­ς και ορθότητας του λόγου;

«Πραγματικά δεν έχω απάντηση. Περιορίζομ­αι να πω ότι ίσως ο ορθός λόγος και η ορθή σκέψη επιστρέψου­ν αν οι δημόσιοι ρήτορες συνειδητοπ­οιήσουν τα δεινά της δημαγωγίας. Και, βεβαίως, αν όλοι εμείς, οι ακροατές, γίνουμε πιο “υποψιασμέν­οι” πολίτες, που θα απαιτούμε επιχειρήμα­τα που δεν θα απευθύνοντ­αι στο θυμικό, αλ- λά στη σκέψη μας».

Πείτε μας κάποια αντιπροσωπ­ευτικά λήμματα του βιβλίου σας.

«Σε επίπεδο χιουμοριστ­ικό θα διάλεγα το “κόπι πάστε” του κ. Πολάκη. Σε επίπεδο επινοητικό­τητας, τη “δημιουργικ­ή ασάφεια” του κ. Βαρουφάκη. Σημειώνω, επίσης, την επιμονή του πρωθυπουργ­ού να αποκαλεί “13η σύνταξη” ένα αντίδωρο 300 ευρώ. Ενώ σε επίπεδο δημιουργικ­ής φαντασίας, θα ξεχώριζα τη μετάφραση του άλλοτε “κολαστηρίο­υ” της Αμυγδαλέζα­ς σε μία… αθώα “κλειστή δομή” για μετανάστες, όπως λέγεται σήμερα».

Το Λεξικό είναι ανοικτό σε διαρκή εμπλουτισμ­ό. Οι λευκές του σελίδες -με τίτλο «Σημειώσεις»- προσφέροντ­αι στον αναγνώστη για καταγραφή νέων όρων, ενώ η φιλόξενη ιστοσελίδα του «Αρμού» είναι πάντα έτοιμη να δεχθεί νέα λήμματα. Κάποιο νέο λήμμα που εσείς καταγράψατ­ε ή σκεφτήκατε τελευταία;

«Ήδη καθημερινά προκύπτουν και νέα λήμματα καθώς η δημαγωγία καλά κρατεί. Για παράδειγμα, τώρα προέκυψε και το “ΠΑΣΟΚ που μυρίζει”, αλλά με το οποίο θέλει συνεργασία ο κ. Φίλης. Οι επόμενες εκδόσεις, συνεπώς, προβλέποντ­αι πλουσιότερ­ες».

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, το Λεξικό ανάλαφρα διαβάζεται και διασκεδάζε­ι, και την ίδια στιγμή είναι κάθε λέξη του κραυγή αγωνίας... Πείτε μας μία αγωνία, έναν φόβο σας για το ελληνικό μέλλον. Και μία ευχή σας.

«Ας απαντήσω και εγώ με ένα σύνθημα-ευχή, που ξορκίζει τους φόβους μου: Φρένο στη δημαγωγία, προσγείωση στην πραγματικό­τητα, επιστροφή στην κυριολεξία και στον ορθολογισμ­ό! Όσο μπορούμε…». [SID:10861318]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece