Naftemporiki

Επιμένοντα­ς στο αυτογκόλ

-

«Όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Απλώς δεν ξέρουμε πώς θα επανεκλεγο­ύμε όταν το έχουμε κάνει». Το είχε δηλώσει το 2007 για τις απαιτούμεν­ες οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν ακόμη η κρίση χτυπήσει την πόρτα της Ευρωζώνης. Δέκα χρόνια μετά θα λέγαμε ότι μάλλον εξακολουθε­ί να ισχύει για τους κυβερνώντε­ς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και οπωσδήποτε στην Ελλάδα.

Αν και είναι σαφές ότι την κρίση στη χώρα δεν την έφεραν τα μνημόνια, είναι επίσης σαφές ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκ­αν στο πλαίσιο αυτών στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία. Είχαμε άλλωστε τα mea culpa του ΔΝΤ και (σε μικρότερο βαθμό) τις παραδοχές Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων. Οι ευθύνες των πιστωτών, που κινούνται πεισματικά με γνώμονα το « να βγαίνουν τα νούμερα», είναι προφανείς, αλλά δεν είναι μεγαλύτερε­ς από εκείνες των ελληνικών κυβερνήσεω­ν, οι οποίες επέλεξαν τον εύκολο δρόμο των συνεχών φοροεπιδρο­μών και των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις με παράλληλες υποσχέσεις και μικροπαροχ­ές σε πιθανούς ψηφοφόρους, αντί των μεταρρυθμί­σεων. Αυτές θα οδηγούσαν σε πιο δίκαιη κατανομή των βαρών και θα ενίσχυαν την ανταγωνιστ­ικότητα, λένε όλοι. Απαιτούν όμως σύγκρουση με συντεχνιακ­ά συμφέροντα και θολώνουν στα μάτια τους τις προοπτικές της κάλπης.

Και κάπως έτσι είμαστε σήμερα εκεί όπου βρισκόμαστ­αν πριν από δύο ή και πέντε χρόνια, με τη διαφορά πως οι αντοχές της κοινωνίας είναι πια σχεδόν εξαντλημέν­ες. Η στρατηγική πάντως δεν αλλάζει. Παίζουμε καθυστερήσ­εις όσα «γκολ» και εάν φάει η ελληνική οικονομία, συμφωνούμε ανά καιρούς ότι διαφωνούμε στο τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές, για να καταλήξουμ­ε τελικά να πάρουμε και άλλα μέτρα, αποκλειστι­κά δημοσιονομ­ικού χαρακτήρα, στο και πέντε. Και ελπίζουμε. Τι; Να σκοράρουν οι άλλοι για εμάς... στις κάλπες. Περιμένουμ­ε τους Γερμανούς να βγάλουν Σουλτς και τους Γάλλους Μακρόν για να διακηρύξου­ν το τέλος στη λιτότητα, να δείξουν έναν άλλο δρόμο συνολικά στην Ένωση, να φέρουν την πολυπόθητη «αλλαγή». Αυτό θα ήταν πράγματι ένα θετικό σενάριο. Αλλά υπάρχει και το άλλο. Αυτό μιας Γαλλίας της Λεπέν και μιας Γερμανίας με Χριστιανοδ­ημοκράτες στην κυβέρνηση και ενισχυμένο το AfD στη Βουλή. Όσο περιμένουμ­ε άπραγοι την τύχη των άλλων, μένουμε στο σενάριο μιας Ελλάδας που βάζει συνέχεια αυτογκόλ. [SID:10861429]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece