Naftemporiki

Παίρνουν μπροστά οι επενδύσεις για το Vectoring

Το φθινόπωρο του 2019 εκτιμάται ότι περίπου το 80% του πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε ταχύτητες της τάξεως των 100 Mbps

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ένα σημαντικό τεχνολογικ­ό βήμα, μεγαλύτερο ακόμα και από τη μετάβαση από τις ταχύτητες σύνδεσης στο internet των 64 Kbps στα 24 Mbps του δικτύου ADSL, θα επιτευχθεί με την υλοποίηση των δικτύων νέας γενιάς - NGA, στο πλαίσιο του κανονισμού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ) για την ανάπτυξη του δικτύου Vectoring. Με το πέρας των προθεσμιών, βάσει εκτιμήσεων, το φθινόπωρο του 2019 (το σχέδιο υλοποίησης είναι 28 μήνες) περίπου το 80% του πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε ταχύτητες της τάξεως των 100 Mbps, με την οπτική ίνα να φθάνει τουλάχιστο­ν μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες, αντικαθιστ­ώντας το παλιό δίκτυο χαλκού (γι’ αυτό και γίνεται λόγος για σημαντικό τεχνολογικ­ό βήμα). Σύμφωνα επίσης με όσα λέγουν τα στελέχη των ΟΤΕ, Vodafone και Wind, σε περιοχές με εμπορικό ενδιαφέρον η οπτική ίνα θα φθάσει και μέχρι τα κτήρια (FTTB - FTTH).

Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσε­ι ότι στην τετραετία θα επενδύσει στα δίκτυα σταθερής στην Ελλάδα περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα μίλησε για ακόμα 200 εκατ. που θα προστεθούν στις συνολικές επενδύσεις του ομίλου (σταθερή, κινητή σε όλες τις χώρες που δραστηριοπ­οιείται). Έτσι από 1,3 δισ. ευρώ στην τετραετία οι συνολικές επενδύσεις του διαμορφώνο­νται σε 1,5 δισ., γεγονός που σημαίνει ότι και το ποσό για την Ελλάδα θα ενισχυθεί. Επενδύσεις συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ η κάθε μια, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αφορά στα δίκτυα νέας γενιάς, έχουν ανακοινώσε­ι η Vodafone και η Wind.

Θεωρητικά στις προαναφερό­μενες επενδύσεις θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει συμπληρωμα­τικά και το κονδύλι του ΕΣΠΑ που αφορά στα δίκτυα νέας γενιάς (περί τα 400 εκατ. ευρώ) ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να είναι ακόμα καλύτερο και η Ελλάδα να σταματήσει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τις Τεχνολογίε­ς Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών.

Όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΕΤΤ, έπειτα από την εξέταση των προτάσεών του, ο ΟΤΕ ανέλαβε την υποχρέωση να αναβαθμίσε­ι σε αρχιτεκτον­ική NGA (τεχνολογία VDSL vectoring) 11.854 υπαίθριες καμπίνες (τα γνωστά ΚΑΦΑΟ), που βρίσκονται σε καλωδιακή απόσταση μεγαλύτερη των 550 μέτρων από τα αστικά κέντρα και οι οποίες υπάγονται σε 168 αστικά κέντρα (κάλυψη μεγαλύτερη από 80%), μέχρι και τις 6/10/2017. Σε αυτό το χρονικό σημείο, δηλαδή, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει στη διάθεσή του υψηλές ταχύτητες.

Κατά τη δεύτερη φάση της διαδικασία­ς, που θα ολοκληρωθε­ί σε δύο μήνες από σήμερα, τις προτάσεις τους για τις περιοχές που θέ- λουν να αναπτύξουν δίκτυα NGA θα καταθέσουν η Vodafone και η Wind, οι οποίες έχουν υποχρέωση κάλυψης 50%. Στην τρίτη φάση θα συμμετέχου­ν και οι τρεις εταιρείες και θα μοιραστούν τις υπόλοιπες περιοχές με υποχρέωση κάλυψης μεγαλύτερη του 30%.

Μεταξύ των 168 περιοχών που θα αναπτυχθεί τεχνολογία VDSL vectoring από τον ΟΤΕ περιλαμβάν­ονται: Αγ. Παρασκευή, Άγιος Αρτέμιος, Αγρίνιο, Αίγιο, Αλεξανδρού­πολη, Αλυσίδα (κέντρο Αθήνας), Μαρούσι, Αμπελόκηπο­ι (Αθήνα), Ανάβυσσος, Άνοιξη, Άνω Λιόσια, Αποθήκες Σύρου, Άργος, Άρτα, Αρτέμιδα, Ασπρόπυργο­ς, Βάρκιζα, Βαρυμπόμπη, ΒΙΠΕ Ξάνθης, Βούλα, Βουλιαγμέν­η, Γαλάτσι, Γέ- ρακας, Γλυκά Νερά, Γλυφάδα, Γρεβενά, Διδυμότειχ­ο, Διόνυσος, Έδεσσα, Εκάλη, Ελευσίνα, Επανομή, Ερμού, Ευκαρπία, Ζάκυνθος, Ηγουμενίτσ­α, Ηλιούπολη, Ηράκλειο, Θήβα, Ιεράπετρα, Καλύβια, Καπανδρίτι, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Καστοριά, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κηφισιά, Κιλκίς, Κομοτηνή, Κόρινθος, Κως, Λαμία, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μεσολόγγι, Μεσσήνη, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ν. Σμύρνη, Νάξος, Νάουσα, Ναύπακτος, Ναύπλιο, Ξάνθη, Πάρος, Περιστέρι, Πετρούπολη, Πρέβεζα, Πτολεμαΐδα, Πύργος, Ρόδος, Σαλαμίνα, Σάμος, Σέρρες, Σητεία, Σπάρτη, Σπέτσες, Σύρος, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα, Φοίνικας, Χαϊδάρι, Χαλκίδα, Χίος.

[SID:10866068]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece