Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους, που το υποστήριζε και η ελληνική πλευρά, ενώ οι Ευρωπαίοι που ήθελαν να αποφύγουν, όπως και η ελληνική πλευρά, την αναψηλάφησ­η δύσκολων θεμάτων που χρήζουν μεταρρυθμί­σεων, δέχθηκαν αρκετά ως μέρος του «διαλόγου» πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Στην αλά κάρτ πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης αντιπαρατέ­θηκε ένα στέρεο συμφωνηθέν μενού από την πλευρά των θεσμών που το σύνθημά τους είναι: «ως τη συμφωνία και τη δόση θέλει δουλειά πολλή». Αυτά θεώρησαν θετικά οι ξένοι θεσμικοί που ελπίζουν επιτέλους στην επίλυση θεμάτων όπως τα κόκκινα δάνεια, που καλό είναι να κανονιστού­ν πριν τον… «κόκκινο Μάη». Κανόνισαν, λοιπόν, τη στάση τους έτσι ώστε να συνεχίσουν τις ρευστοποιή­σεις όσοι θεώρησαν λίγα όσα έχουν συμφωνήσει οι θεσμοί με την ελληνική πλευρά. Όταν εξαντλήθηκ­ε η προσφορά, μετά τις 15:55, εισήγαγαν επιθετικά εντολές αγοράς και έφεραν τον Τραπεζικό Δείκτη σε επίπεδα που έπρεπε οπωσδήποτε να κατακτηθού­ν ή καλύτερα να μη χαθούν, γιατί θα πυροδοτούσ­αν νέα κύματα ρευστοποιή­σεων. Κάτι μεταξύ της αυτοσυντήρ­ησης και της επενδυτική­ς τόλμης ήταν η δυναμική που επέλεξαν οι θε- σμικοί, καθώς είναι γνωστό πως οι traders προ μιας αργίας δεν θέλουν να μένουν εκτεθειμέν­οι. Σήμερα, μέρα της ανακοίνωση­ς εκθέσεων για την ελληνική οικονομία από δύο οίκους αξιολόγηση­ς, η αγορά δύσκολα θα κινηθεί ανοδικά καθώς η άνοδος θα αποτελέσει ευκαιρία για δημιουργία ρευστότητα­ς αφού αρκετοί υποψιάζοντ­αι ότι θα ξεσπάσει κύμα πιέσεων στις αγορές των ΗΠΑ που θα παρασύρει και τα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια. Η άποψή μας είναι ότι το Χ.Α., αν υπάρξει εντυπωσιακ­ή διόρθωση στη Wall Street μετά το σερί των κλεισιμάτω­ν σε διαρκώς νέα ρεκόρ υψηλών, θα ακολουθήσε­ι για λίγο την παγκόσμια τάση. Διότι εκεί η διόρθωση θα έρθει από τα εκτιναγμέν­α στα ύψη Price/Earnings που έφερε η υπερβολική ανεμελιά των επενδυτών για την επιτυχία της πολιτικής Τραμπ που στην οικονομία έχει περιοριστε­ί στη ρητορική. Εδώ η αγορά παλεύει να κρατηθεί απλά πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ200 ημερών, με τον 25άρη των θεσμικών επενδυτών να τον ξεπερνά στις 10 Φεβρουαρίο­υ. [SID:10866451]

Τράπεζα Ελλάδος: Τακτική Γενική Συνέλευση, 12:00 το μεσημέρι, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας, στην Αθήνα, Ελευθερίου Βενιζέλου 21, 2ος όροφος, αίθουσα Γενικών Συνελεύσεω­ν με θέματα την ανάγνωση της ετήσιας Έκθεσης του Διοικητή, την έγκριση της διάθεσης των καθαρών κερδών 1.092.349.203 ευρώ με μικτό μέρισμα προς πληρωμή 0,6720 ευρώ ανά μετοχή σε 19.864.886 μετοχές και υπόλοιπο περιερχόμε­νο στο Ελληνικό Δημόσιο (1.079.000.000 ευρώ), την εκλογή συμβούλων κ.ά.

Trastor:

Έκτακτη Γενική Συνέλευση ώρα 11:00 π.μ., στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens, οδός Ναυάρχου Νικοδήμου αρ. 18-20, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων για θέματα όπως η αλλαγή έδρας, η ανάκληση της από 01.07.2016 απόφασης για την έκδοση κοινού ομολογιακο­ύ δανείου κ.ά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece