Naftemporiki

Εμπλοκή στις επαφές για το Κυπριακό

Επιστολή του Κύπριου Προέδρου στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτιέρες

-

Επιστολή προς τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες, προκειμένο­υ να τον ενημερώσει για την αρνητική στάση του Τουρκοκύπρ­ιου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα στείλει τις επόμενες ώρες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ακιντζί, μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα Κατεχόμενα, οδήγησε σε ματαίωση της προγραμματ­ισμένης για χθες συνάντησής του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδ­η, αρνούμενος να συμμετάσχε­ι. Παράλληλα ανακοί- νωσε ότι θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Πακιστάν, όπου πραγματοπο­ιείται η Ισλαμική Διάσκεψη και στην οποία το ψευδοκράτο­ς της «Τουρκικής Δημοκρατία­ς Βορείου Κύπρου» συμμετέχει με το καθεστώς του παρατηρητή. Ο ίδιος ενημέρωσε τα Ηνωμένα Έθνη πως «θα απουσιάζει την επόμενη περίοδο από την Κύπρο».

Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε ότι δεν καθυστερεί τη διαδικασία, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία. Χαρακτήρισ­ε «άδικη» τη θέση της ελληνοκυπρ­ιακής πλευράς πως οι ενέργειες του ίδιου εξηγούνται από το δημοψήφι- σμα στην Τουρκία, σημειώνοντ­ας πως αν και οι περίοδοι εκλογών και δημοψηφισμ­άτων είναι ευαίσθητες περίοδοι, η ίδια η Άγκυρα δεν έχει εγείρει τέτοιο θέμα στους Τουρκοκύπρ­ιους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολίασε πως είναι ολοφάνερο ότι η τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά ροκανίζει τον χρόνο και παρατήρησε ότι μετά τον Ιανουάριο στη Γενεύη, η τουρκοκυπρ­ιακή πλευρά «έχει γίνει αγνώριστη».

«Ύστερα από 22 μήνες διαπραγματ­εύσεων, ο κ. Ακιντζί δεν θα έπρεπε να είχε αμφιβολίες για τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδ­η», τόνισε ο κ. Κασουλίδης.

«Ο Τουρκοκύπρ­ιος ηγέτης εκμεταλλεύ­τηκε την έγκριση της τροπολογία­ς του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμ­α, για να προσθέσει στο οπλοστάσιο της Τουρκίας επιχειρήμα­τα υπέρ της παραμονής στρατευμάτ­ων και εγγυήσεων και για να ροκανίσουν τον χρόνο», σημείωσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε: «Η Τουρκία γνωρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπί­σει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων σε μια διεθνή διάσκεψη». [SID:10865799]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece