Naftemporiki

Η Λευκή Βίβλος αλλαγών για νέο ξεκίνημα στην Ε.Ε.

Τα βασικά σημεία της συζήτησης που θα αρχίσει 25/3 στη Ρώμη

- Του Νίκου Μπέλλου

Το Brexit, η αλματώδης αύξηση του λαϊκισμού, αλλά και οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις, κυρίως η πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να αποδομήσει την Ε.Ε., προβληματί­ζουν έντονα τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και τις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς, καθιστώντα­ς επιτακτική την ανάγκη σημαντικών αλλαγών.

Σήμερα η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιεύσε­ι μια Λευκή Βίβλο, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης που θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθού­ν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από τη σύσταση της σημερινής Ε.Ε. Στην παρούσα φάση οι αλλαγές θα επιχειρηθο­ύν με τις 27 χώρες που θα απομείνουν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο εάν δεν υπάρξει προθυμία, τότε οι 19 της Ευρωζώνης θα χαράξουν κοινή πορεία και όσοι θέλουν ακολουθούν. Η Ευρώπη των διαφορετικ­ών ταχυτήτων, που αποτελούσε ταμπού εξαιτίας των αντιδράσεω­ν του Ηνωμένου Βασιλείου, φαίνεται σήμερα ως μοναδική διέξοδος. Η μόνη ελπίδα αποφυγής αυτού που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε αδιανόητο, δηλαδή της κατάρρευση­ς της Ε.Ε., είναι η έμφαση στη βελτίωση της καθημερινό­τητας του πολίτη. Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που μέχρι πρότινος ήταν κατά μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, έχουν βγει τώρα μπροστά και ζητούν τη γενίκευση της ρήτρας της συνθήκης για «ενισχυμένη συνεργασία» μεταξύ όσων θέλουν περαιτέρω ολοκλήρωση της Ε.Ε.

«Έχει παρέλθει πλέον η εποχή που κυριαρχούσ­ε η άποψη ότι θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, όλοι μαζί» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ πριν από λίγες μέρες σε φοιτητές βελγικού πανεπιστημ­ίου, απαντώντας στο ερώτημα που ο ίδιος είχε θέσει νωρίτερα, σχετικά με το αν «θέλουμε να πάμε όλοι μαζί ή θα πρέπει αυτοί που θέλουν να προχωρήσου­ν να το κάνουν χωρίς να δημιουργήσ­ουν πρόβλημα στους άλλους».

Η προετοιμασ­ία έχει ξεκινήσει, ο κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσε­ι σήμερα στην Ευρωβουλή τη Λευκή Βί- βλο με τις κεντρικές ιδέες της Κομισιόν για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Στόχος είναι να ληφθούν οριστικές αποφάσεις τον προσεχή Δεκέμβριο, στην τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ενώ επιθυμία όλων είναι να αποφευχθεί η τροποποίησ­η της συνθήκης γιατί οι επικυρώσει­ς με δημοψηφίσμ­ατα σε ορισμένα κράτη-μέλη έχουν οδηγήσει στο παρελθόν σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Είναι προφανές ότι η Ε.Ε. έχει χάσει προ πολλού την επαφή με τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα δημοψηφίσμ­ατα που έγιναν την τελευταία δεκαετία με θέμα την Ευρώπη εξελίχθηκα­ν σε ψήφο διαμαρτυρί­ας κατά των Βρυξελλών. Ακόμη και για άσχετα θέματα οι πολίτες ψήφιζαν αντίθετα, απλώς και μόνο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκει­ά τους για τον τρόπο λειτουργία­ς της Ε.Ε. H προσφυγική κρίση και η απαράδεκτη συμπεριφορ­ά των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες σήκωσαν φράκτες, ξεχνώντας ότι κάποτε ήταν οι ίδιες πίσω από τον φράκτη του σοβιετικού μπλοκ, ήταν απλώς η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

Με έναυσμα Brexit και Τραμπ

Το Brexit ήταν το «ηλεκτροσόκ», δηλαδή το χτύπημα για την Ε.Ε. και ταυτόχρονα η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και η εμφάνιση του Τραμπ η προειδοποί­ηση ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν γρήγορα. Στις 25 Μαρτίου θα υπάρξει μια πρώτη δήλωση των «27» με τις κατευθυντή­ριες γραμμές, ενώ θα ακολουθήσο­υν διεξοδικές συζητήσεις με στόχο να υπάρξουν αποφάσεις στο τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή που οι «27» θα διαπραγματ­εύονται με τους Βρετανούς το Brexit θα συζητάνε και μεταξύ τους για τις αλλαγές στη λειτουργία της Ε.Ε. Όσοι δεν ακολουθήσο­υν τώρα, εκ των πραγμάτων μετά από κάποια χρόνια θα υποχρεωθού­ν να αποχωρήσου­ν. Πολωνοί, Ούγγροι, Τσέχοι, Σλοβάκοι θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους, συνειδητοπ­οιώντας ότι η Ε.Ε. δεν είναι μόνο διαρθρωτικ­ά ταμεία και κοινοτικά κονδύλια, είναι και υποχρεώσει­ς, είναι και αλληλεγγύη. Σουηδοί και Δανοί επίσης θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους. Πάντως, Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες συμφωνούν ότι σε περίπτωση που δεν ακολουθήσο­υν όλες οι χώρες, οι 19 της ΟΝΕ είναι αποφασισμέ­νες να προχωρήσου­ν μόνες τους.

 ??  ?? Έχει παρέλθει πλέον η εποχή που κυριαρχούσ­ε η άποψη ότι θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, όλοι μαζί, δήλωσε πρόσφατα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θα παρουσιάσε­ι σήμερα στην Ευρωβουλή τη Λευκή Βίβλο με τις κεντρικές ιδέες της Κομισιόν για τις αλλαγές που...
Έχει παρέλθει πλέον η εποχή που κυριαρχούσ­ε η άποψη ότι θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, όλοι μαζί, δήλωσε πρόσφατα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που θα παρουσιάσε­ι σήμερα στην Ευρωβουλή τη Λευκή Βίβλο με τις κεντρικές ιδέες της Κομισιόν για τις αλλαγές που...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece