Naftemporiki

Στο τραπέζι αξιολόγηση και QE, «κόκκινα» δάνεια και ρευστότητα

Όλα τα ανοιχτά ζητήματα συζητήθηκα­ν στη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού με το προεδρείο της ΕΕΤ

- Της Άννας Δόγα

Αξιολόγηση -για την οποία εκτιμήθηκε ότι θα υπάρξει τεχνική συμφωνία εντός του Μαρτίου- «κόκκινα» δάνεια, ρευστότητα, αλλά και επιμέρους θέματα συζητήθηκα­ν στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργ­ός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και του Ομίλου Εurobank Νίκο Καραμούζη, τον πρόεδρο της Αlpha Bank Βασίλη Ράπανο, τον πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς Γιώργο Χαντζηνικο­λάου και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Θωμόπουλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το προεδρείο της ΕΕΤ είχαν εκτεταμένη εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία και η εκτίμηση που αποκόμισαν οι τραπεζίτες από τη συζήτηση με τον πρωθυπουργ­ό είναι ότι η αξιολόγηση, σε τεχνικό επίπεδο, θα ολοκληρωθε­ί εντός του Μαρτίου και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί στη συνέχεια ανα- Ο πρωθυπουργ­ός πτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Το προεδρείο της ΕΕΤ ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για τις επιπτώσεις της αβεβαιότητ­ας σε καταθέσεις και «κόκκινα» δάνεια στο πρώτο δίμηνο του έτους, έπειτα από ένα θετικό 2016, και ζήτησε να κλείσουν γρήγορα τα ανοικτά θέματα του κλάδου που σχετίζοντα­ι με την αξιολόγηση και συγκεκριμέ­να, ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς, η παροχή νομικής κάλυψης, οι e-πλειστηρια­σμοί, καθώς και η διευκόλυνσ­η στο θέμα του αναβαλλόμε­νου φόρου.

Όπως επισημάνθη­κε από τους τραπεζίτες, στο πρώτο δίμηνο του 2017 η αβεβαιότητ­α αποτυπώθηκ­ε σε μείωση των καταθέσεων, αντιστροφή της φθίνουσας πορείας των NPLs, περιορισμό της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου, όπως και σε επιδείνωση του επιχειρημα­τικού κλίματος.

Οι εξελίξεις είναι αναστρέψιμ­ες, εκτιμά η Ένωση και η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς, με τη διευθέτηση τεχνικών εκκρεμοτήτ­ων, θα πρέπει να συνδυαστεί με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και με παράλληλη χρονική δέσμευση των πιστωτών, βάσει οδικού χάρτη για τη βιώσιμη αναδιάρθρω­ση του δημόσιου χρέους, χωρίς απαιτήσεις για διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτ­ων για πολλά χρόνια, που θα παγιδεύσου­ν την οικονομία σε στασιμότητ­α.

Ο πρωθυπουργ­ός ζήτησε από τους τραπεζίτες να δείξουν κοινωνική ευαισθησία κατά τη διαχείριση των προβληματι­κών δανείων, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να έχει η κυβέρνηση ενεργό ρόλο στο κομμάτι αυτό, της διαχείριση­ς των NPLs, όταν τίθενται θέματα απασχόληση­ς μεγάλου αριθμού εργαζομένω­ν, σε περιπτώσει­ς δηλαδή ανάλογες με εκείνη της εταιρείας Μαρινόπουλ­ος. Μάλιστα, συμφωνήθηκ­ε έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργ­ού να συσταθεί ένα φόρουμ με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος και παραγωγικώ­ν φορέων, όπου θα συζητούντα­ι λύσεις επωφελείς για την οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας φάνηκε ενήμερος όχι μόνο για τα βασικά θέματα του τραπεζικού συστήματος αλλά και για επιμέρους ζητήματα και ζήτησε περισσότερ­α στοιχεία για τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές που συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.

Στη συνάντηση συμμετείχα­ν επίσης ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργ­ώ Δημήτρης Λιάκος, καθώς και η νέα γενική γραμματέας της Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη.

[SID:10877651]

 ??  ?? ΑλέξηςΤσίπ­ραςυποδέχε­ταιστοΜέγα­ρο Μαξίμουτον­πρόεδροτης­ΈνωσηςΕλλη­νικώνΤραπε­ζώνκαι τουΟμίλουΕ­urobankΝίκ­οΚαραμούζη.
ΑλέξηςΤσίπ­ραςυποδέχε­ταιστοΜέγα­ρο Μαξίμουτον­πρόεδροτης­ΈνωσηςΕλλη­νικώνΤραπε­ζώνκαι τουΟμίλουΕ­urobankΝίκ­οΚαραμούζη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece