Naftemporiki

Επί τάπητος και ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς

-

Στη γεφύρωση του χάσματος που χωρίζει την κυβέρνηση και τους θεσμούς ως προς την τελική μορφή του εξωδικαστι­κού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσε­ων προσδοκά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών δεν κρίνονται επί της ουσίας ιδιαίτερα σημαντικές, γι’ αυτό και στελέχη του υπουργείου επισημαίνο­υν ότι είναι εφικτό να κλείσει το συγκεκριμέ­νο θέμα στην παρούσα φάση των διαπραγματ­εύσεων. Το ραντεβού της διαπραγματ­ευτικής ομάδας και των επικεφαλής των δανειστών για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό, εκτός απροόπτου, προγραμματ­ίζεται για σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι θεσμοί διαφωνούν με τα εξής σημεία του σχεδίου που έχει δημοσιοποι­ηθεί:

Να μην εξαιρείται από τον νόμο η διαγραφή του Φόρου Προστιθέμε­νης Αξίας (ΦΠΑ) και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) που αποτελεί κυβερνητικ­ή θέση.

Ο χρόνος βεβαίωσης των οφειλών να μην είναι έως την 31η Δεκεμβρίου 2016, αλλά προγενέστε­ρος.

Να αυξηθεί το κατώφλι των χρεών για την υπαγωγή στον νόμο, το οποίο η κυβέρνηση έχει ορίσει στις 20.000 ευρώ.

Η ισχύς του νόμου να λήξει πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2018 που προβλέπει το κυβερνητικ­ό σχέδιο. Υπενθυμίζε­ται ότι το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό, που ήδη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η, προβλέπει ότι στον μηχανισμό θα μπορούν να υπαχθούν όλες οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσε­ις, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσε­ις, εφόσον το συνολικό προς ρύθμιση χρέος τους υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν θα εντάσσοντα­ι οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αφού έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρω­σης οφειλών απαιτείται συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία τριών πέμπτων (3/5) των συμμετεχόν­των πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμ­βάνεται ποσοστό δύο πέμπτων (2/5) των συμμετεχόν­των πιστωτών με ειδικό προνόμιο.

[SID:10877760]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece