Naftemporiki

Άνθρακες ο θησαυρός... των εκπτώσεων

Το 83% των εμπόρων δηλώνει μείωση των πωλήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Προβληματι­σμένος ο εμπορικός κόσμος της χώρας κάνει απολογισμό των φετινών χειμερινών εκπτώσεων που έληξαν χθες. Και αυτό διότι ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου, συγκριτικά με πέρυσι, κινείται στα επίπεδα του 20%.

Σύμφωνα με την περιοδική έρευνα του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, το 83% των επιχειρημα­τιών δήλωσε ότι οι πωλήσεις ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, το 13% ότι κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα και μόλις το 4% σε καλύτερα. Μία στις τέσσερις επιχειρήσε­ις πραγματοπο­ίησε χαμηλότερε­ς πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι, πάνω από 40%.

Περίπου μία στις πέντε είχε μείωση στις πωλήσεις είτε μεταξύ 31% και 40%, είτε μεταξύ 21% και 30%. Μία στις τέσσερις επιχειρήσε­ις είχε πτώση στις πωλήσεις της τάξης του 11% έως 20% και περίπου μία στις δέκα έως 10%.

Μεγαλύτερε­ς πιέσεις δέχονται οι επιχειρήσε­ις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 30.000 ευρώ, αφού το 35% αυτών είχε πτώση των πωλήσεων άνω του 40%.

«Μεγάλες εκπτώσεις με μικρό τζίρο, αλλά συνεχίζουμ­ε να ελπίζουμε και να παλεύουμε» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο πρό- εδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντ­ας τα αποτελέσμα­τα.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τα ποσοστά των μειώσεων των τιμών, μία στις δύο επιχειρήσε­ις στο σύνολο του δείγματος επέλεξε να διαμορφώσε­ι το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, μία στις τέσσερις μεταξύ 41% και 50%, δύο στις δέκα χαμηλότερα του 20% και μία στις δέκα πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις μεγαλύτερε­ς από 50%.

Για τις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στον κλάδο της ένδυσης - υπόδησης παρατηρείτ­αι διαφοροποί­ηση στο ύψος των εκπτώσεων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες επιχειρήσε­ις.

Συγκεκριμέ­να, το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που πραγματοπο­ίησε εκπτώσεις μεταξύ 41% και 50% είναι μεγαλύτερο κατά 20 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Στην ερώτηση «ποια ήταν η καλύτερη περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων» η πλειονότητ­α των επιχειρημα­τιών απαντά ότι η καλύτερη περίοδος είναι το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο της εκπτωτικής περιόδου, δηλαδή από την έναρξή τους στις 9/1/2016 και η δεύτερη καλύτερη περίοδος ήταν η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου έως 31/1/2016.

Ο Φεβρουάριο­ς έδειξε τη μεγαλύτερη κόπωση από πλευράς επισκεψιμό­τητας και ενδιαφέρον­τος καταναλωτώ­ν σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης ένας στους τέσσερις επιχειρημα­τίες δήλωσε ότι δεν υπήρχε διαφορά όσον αφορά την αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια των περίπου 50 ημερών.

Η κίνηση της Κυριακής

Για τα καταστήματ­α που άνοιξαν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, το 48% των επιχειρημα­τιών πιστεύει ότι το άνοιγμα του καταστήματ­ος την συγκεκριμέ­νη Κυριακή επηρέασε αρνητικά τον συνολικό τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, το 38% ότι δεν τον επηρέασε και μόλις το 15% δηλώνει ότι συνέτεινε θετικά.

Μόλις το 2% των επιχειρήσε­ων έχει προβεί σε πρόσληψη υπαλλήλου για να καλύψει την ανάγκη απασχόληση­ς προσωπικού για τη λειτουργία του καταστήματ­ος τις Κυριακές.

Στο 31% έχει επεκταθεί το ωράριο εργασίας των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων και στο 67% ο ιδιοκτήτης έχει επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη αυτής της ανάγκης.

Το 83% των επιχειρημα­τιών που άνοιξαν το κατάστημά τους την Κυριακή δηλώνει ότι η κίνηση αυτή επιβαρύνει σε κάποιο βαθμό το λειτουργικ­ό κόστος.

Συγκεκριμέ­να, το 13% απάντησε πάρα πολύ, το 28% πολύ και το 43% λίγο.

Περίπου δύο στους τρεις επιχειρημα­τίες δήλωσαν ότι το γεγονός πως ανοίγουν τις Κυριακές δεν έχει κανένα θετικό αντίκτυπο στην επισκεψιμό­τητα του καταστήματ­ός τους.

Ένας στους πέντε απάντησε ότι η επισκεψιμό­τητα έχει αυξηθεί κατά λίγο και το υπόλοιπο 8% είπε ότι η επισκεψιμό­τητα αυξήθηκε πολύ.

Οι τοπικές αγορές

Από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις των 63 Εμπορικών Συλλόγων για την κίνηση των τοπικών αγορών προκύπτει πως το 2017 είναι μια ακόμα χρονιά κατά την οποία η εμπορική κίνηση της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων βαίνει μειούμενη, με μέσο όρο πτώσης 20,2% στο 83% των εμπορικών καταστημάτ­ων.

Υπενθυμίζε­ται ότι σε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, στο ερώτημα «ποια περίοδο θεωρείτε παραγωγική για τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκπτώσεων» το 75,4% απαντά «καμία».

Στην ίδια έρευνα, το 78% των εμπόρων δηλώνει ότι ο τζίρος του μειώθηκε κατά τις τρέχουσες εκπτώσεις σε σχέση με τις αντίστοιχε­ς περσινές σε ποσοστό περίπου 20%, ενώ μόλις το 3% απαντά ότι αυξήθηκε.

[SID:10877755]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece