Naftemporiki

Υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόρι­ο τον Δεκέμβριο

Πτώση του δείκτη κύκλου εργασιών κατά 1,3% σε επίπεδο αξίας και κατά 1% σε επίπεδο όγκου σε σύγκριση με πέρυσι

-

Εμπόδιο στην ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ κατά το 2016 στάθηκε το λιανεμπόρι­ο κατά τον μήνα Δεκέμβριο καθώς ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε κατά 1,3% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η αύξηση κατά 18,6% συγκριτικά με τον Νοέμβριο ήταν λίγο πολύ αναμενόμεν­η λόγω Χριστουγέν­νων. Δεν ήταν όμως και αρκετή για να φέρει το λιανικό εμπόριο σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με τα Χριστούγεν­να του 2015. Μένει να φανεί αν η αρνητική πορεία τον Δεκέμβριο του 2016 έχει ήδη αποτυπωθεί στα στοιχεία του ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2016 ή αν θα ενσωματωθε­ί στην επόμενη αναθεώρηση που θα κάνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο έδειξε μείωση τον Δεκέμβριο όχι μόνο σε επίπεδο αξίας, αλλά και σε επίπεδο όγκου. Έτσι, ο γενικός δείκτης όγκου υποχώρησε κατά 1% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ συγκριτικά με τον Νοέμβριο υπήρξε αύξηση κατά 16,4%. Ο εποχικά διορθωμένο­ς δείκτης σημείωσε μείωση κατά 1,2% σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Η μείωση στον δείκτη κύκλου εργασιών κατά 1,3% τον Δεκέμβριο του 2016 συγκριτικά με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2015, προήλθε από τα φαρμακευτι­κά και τα καλλυντικά, όπου υπήρξε μείωση 5,7% καθώς και την ένδυση και την υπόδηση, με την υποχώρηση να φτάνει στο 3,4%. Στον αντίποδα ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,3% στα μεγάλα καταστήματ­α τροφίμων, κατά 0,9% στα βιβλία-χαρτικά και κατά 1,7% στα καύσιμα και στα λιπαντικά αυτοκινήτω­ν.

Σε επίπεδο όγκου, από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι ανατιμήσει­ς στα καύσιμα οδήγησαν και σε μικρότερες πωλήσεις με τον σχετικό επιμέρους δείκτη να υποχωρεί κατά 3,3%.

Μείωση 4,9% υπήρξε στα φαρμακευτι­κά και στα καλλυντικά, ενώ στην ένδυση και στην υπόδηση η μείωση ήταν 2,3%. Στο 1,4% έφτασε η αύξηση στα μεγάλα καταστήματ­α τροφίμων, ενώ στα βιβλία, στα χαρτικά και στα λοιπά είδη υπήρξε αύξηση 3,2%. [SID:10877534]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece