Naftemporiki

Ανάκαμψη με επενδύσεις

-

Ηπροώθηση της επιχειρημα­τικότητας και οι ξένες άμεσες επενδύσεις είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της China Developmen­t Bank (CDB) Hu Huaibang και αντιπροσωπ­εία της κινεζικής αναπτυξιακ­ής τράπεζας.

Η συνάντηση πραγματοπο­ιήθηκε σε συνέχεια της υπογραφής συμφωνίας συνεργασία­ς (MoU) μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της CDB, τον Ιούλιο του 2016, που προβλέπει την προώθηση των διμερών σχέσεων και της οικονομική­ς και εμπορικής συνεργασία­ς μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας. Η CDB είναι μία από τις μεγαλύτερε­ς αναπτυξιακ­ές τράπεζες στον κόσμο και η μεγαλύτερη της Κίνας στον τομέα των ξένων επενδύσεων και της χρηματοδοτ­ικής συνεργασία­ς.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία επίσης πήραν μέρος ανώτερα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για την πρόθεση της CDB να διευρύνει την παρουσία της στη χώρα μας, κυρίως με τη χρηματοδότ­ηση έργων υποδομών, τονίζοντας ότι η προώθηση της επιχειρημα­τικότητας και οι ξένες άμεσες επενδύσεις είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο κ. Hu Huaibang επισήμανε ότι η CDB δίνει προτεραιότ­ητα στην Ευρώπη για την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές και ότι έχει δημιουργήσ­ει ειδικά ταμεία για τη χρηματοδότ­ηση επιχειρήσε­ων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος συμπληρώνο­νται 45 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικ­ών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας. Κατά τη συνάντηση τονίστηκε επίσης ότι η CDB επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα, μέσω και της συνεργασία­ς της με ελληνικές τράπεζες. Επίσης, ο κ. Hu Huaibang συναντήθηκ­ε χθες και με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκ­η. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχα­ν και υψηλόβαθμα στελέχη των δύο εταιρειών, συζητήθηκε η συνεργασία για την ανάπτυξη ενεργειακώ­ν έργων στην Ελλάδα και την περιοχή των Βαλκανίων. [SID:10877643]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece