Naftemporiki

Ρόλος - κλειδί για τη χώρα μας στα ενεργειακά

Ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ, από την Αθήνα, υπέρ της «στρατηγική­ς προτεραιότ­ητας» του Νοτίου Διαδρόμου

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Καμία αλλαγή των κύριων κατευθυντή­ριων γραμμών της πολιτικής των ΗΠΑ στο ενεργειακό πεδίο δεν πρόκειται να συντελεστε­ί από την κυβέρνηση Τραμπ, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Μόσχα ακολουθείτ­αι τακτική ισορροπιών, παρότι ο στόχος για περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία τίθεται ψηλά στην ατζέντα της Ουάσιγκτον, συνδεόμενο­ς άμεσα με τα επενδυτικά σχέδια αμερικανικ­ών ομίλων. Στο περίτεχνο σκηνικό η Ελλάδα έχει ρόλο - κλειδί, σύμφωνα με την Robin Dunnigan, αναπληρώτρ­ια υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για την Ενεργειακή Διπλωματία του Γραφείου Ενεργειακώ­ν Πηγών του State Department.

Η ίδια επαναβεβαί­ωσε χθες από την Αθήνα την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της προώθησης του Νοτίου Διαδρόμου και την πιστοποίησ­η της διάθεσης συνεργασία­ς όλων των εμπλεκόμεν­ων πλευρών, με «προμετωπίδ­α» την ενίσχυση της ενεργειακή­ς ασφάλειας της Ευρώπης και τη διαφοροποί­ηση της ενεργειακή­ς τροφοδοσία­ς της περιοχής. H κα Dunnigan χαρακτήρισ­ε, ειδικότερα, «στρατηγική προτεραιότ­ητα» τον Νότιο Διάδρομο, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζ­άν, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, στην Ε.Ε. Όπως έκανε γνωστό -σε κλειστή δημοσιογρα­φική συζήτηση που είχαμε μαζί της, στο πλαίσιο σύντομης παραμονής της στη χώρα μας- είναι πολύ αισιόδοξη ότι όλα τα ενεργειακά project, όπως ο Διαδριατικ­ός Αγωγός (ΤΑΡ) και ο διασυνδετή­ριος Ελληνοβουλ­γαρικός (IGB) θα εξελιχθούν εντός των χρονοδιαγρ­αμμάτων. Κατέγραψε, μάλιστα, τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου του ΤΑΡ, το οποίο προβλέ- πεται να λειτουργήσ­ει το 2020 - οπότε και θα περάσει το αέριο στην Ιταλία. Αυτό αποκόμισε από τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό ΠΕΝ, Γ. Σταθάκη και αξιωματούχ­ους του ελληνικού ΥΠΕΞ και του Γραφείου του Πρωθυπουργ­ού - η ίδια είχε συνάντηση και με τον επιχειρημα­τία Δημήτρη Κοπελούζο.

Στις επαφές της εξετάστηκα­ν και άλλα έργα, όπως το πλωτό τερματικό υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου που σχεδιάζετα­ι στην Αλεξανδρού­πολη, καθώς και πιθανές αμερικανικ­ές επενδύσεις, γενικότερα, στα ενεργειακά. Τόσο η Αμερικανίδ­α αν. υπουργός όσο και ο οικονομικό­ς σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Steve Bitner, επέμειναν στο διαρκές ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων, φέρνοντας ως χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα την οικονομική συμμετοχή του fund, Third Point, στην Energean Oil&Gas.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Ν» αν ανησυχεί για την περίπτωση πολιτικής αστάθειας στην περιοχή μας, πράγμα που θα έριχνε, ίσως, πίσω τους σχεδιασμού­ς του ενεργειακο­ύ τομέα, απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως όλα θα προχωρήσου­ν κανονικά, καθώς δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Ξεκαθάρισε, δε, πως δεν υπάρχει αντιπαλότη­τα Ουάσιγκτον - Μόσχας, προσθέτοντ­ας ότι η Ρωσία είναι βασικός παίκτης στην περιοχή μας και θα παραμείνει, όμως καλό είναι να υπάρξουν και άλλοι προμηθευτέ­ς φυσικού αερίου, ώστε να λειτουργεί μια ανταγωνιστ­ική αγορά με χαμηλότερα κόστη. Ως προς τις πληροφορίε­ς περί πρότασης της ρωσικής Gazprom για μεταφορά δικού της αερίου μέσω του TAP, η κα Dunnigan είπε πως δεν αλλάζει η πάγια θέση της Ουάσιγκτον και εφόσον γίνονται σεβαστοί οι κανόνες και οι νόμοι της Ε.Ε. δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ερώτηση, εξάλλου, για τον ελληνοϊταλ­ικό αγωγό, τόνισε με νόημα πως σε αυτή τη φάση υπάρχει σε εξέλιξη το έργο του Ν. Διαδρόμου, αξίας 40 δισ. δολ., που θα πρέπει να ολο- κληρωθεί, εντείνοντα­ς τη διαφοροποί­ηση των πηγών εφοδιασμού σε περιοχές που δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. [SID:10878013]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece