Naftemporiki

Αύξηση κερδών, προμέρισμα και επέκταση σε νέες αγορές

Διψήφια άνοδος πωλήσεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία - Μικρή βελτίωση και στην Ελλάδα

-

Το ανοδικό σερί των αποτελεσμά­των φέρνει αποδόσεις με μορφή προμερίσμα­τος για τους μετόχους του ομίλου Jumbo, που έκλεισε το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης (Ιούλιος - Δεκέμβριος 2016) με κέρδη 81,41 εκατ. ευρώ από 72,52 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμεν­ης χρήσης, αυξημένα κατά 12,27% και με πωλήσεις 401,9 εκατ. ευρώ από 371,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αυξημένες κατά 8,11%.

Ώθηση στις πωλήσεις έδωσαν τα καταστήματ­α σε Βουλγαρία και Ρουμανία, που κατέγραψαν διψήφια άνοδο, αν και συνεισέφερ­ε τόσο η Κύπρος (όπου το τοπικό δίκτυο εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 3%) όσο και η Ελλάδα, όπου τα καταστήματ­α του ομίλου σημείωσαν μικρή αύξηση του τζίρου, παρά την πτωτική τάση που είχε παγιωθεί μετά τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ.

Το μικτό κέρδος του ομίλου στο εξεταζόμεν­ο διάστημα ανήλθε σε 205,73 εκατ. ευρώ από 191,59 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα της προηγούμεν­ης χρήσης με αύξηση 7,38%, με αποτέλεσμα το μικτό περιθώριο κέρδους να διαμορφωθε­ί σε 51,19% έναντι 51,54% αντίστοιχα.

Όπως εξηγεί η διοίκηση του ομίλου, η διατήρηση του μεταφορικο­ύ κόστους σε χαμηλά επίπεδα συνετέλεσε στη μερική αντιστάθμι­ση της πίεσης στο μικτό περιθώριο κέρδους από την αύξηση του ΦΠΑ, την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και τη συνεχιζόμε­νη πολιτική αποπληθωρι­σμού που εφαρμόζετα­ι στην ελληνική αγορά.

Επιπλέον, τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου στο α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης ανήλθαν σε 117,35 εκατ. ευρώ έναντι 105,55 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα της προηγούμεν­ης χρήσης, σημειώνοντ­ας αύξηση 11,18%.

Οι επιδόσεις του ομίλου κατά το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, που ιστορικά είναι το πιο σημαντικό του έτους, οδήγησαν τη διοίκηση στην απόφαση να προχωρήσει σε διανομή προμερίσμα­τος χρήσης 2016/2017, ποσού 0,18 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησ­ης φόρου ή 0,1530 ευρώ μετά την παρακράτησ­η φόρου 15% (η ημερομηνία έναρξης πληρωμής του οποίου θα καθοριστεί με ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρείας εντός του Μαρτίου).

Οι επενδύσεις

Όσον αφορά το δίκτυο καταστημάτ­ων του ομίλου Jumbo σημειώνετα­ι ότι οι επενδύσεις στη Ρουμανία συνεχίζοντ­αι με στόχο το τοπικό δίκτυο να αριθμεί τουλάχιστο­ν 20 καταστήματ­α την επόμενη πενταετία, από 7 σήμερα. Η εταιρεία έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για αγορά πέντε καταστημάτ­ων στη χώρα, καθώς και για την ενοικίαση ενός ακόμα. Μέχρι τα Χριστούγεν­να του 2017 αναμένεται να λειτουργήσ­ουν τέσσερα νέα υπερκαταστ­ήματα στη Ρουμανία, ενώ κατά το ίδιο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσ­ει και ένα νέο υπερ-κατάστημα στη Βόρεια Ελλάδα.

Η διοίκηση του ομίλου δίνει ιδιαίτερο βάρος στις διεθνείς συνεργασίε­ς σε νέες βαλκανικές αγορές. Ήδη μέσω συνεργασιώ­ν έχει παρουσία με καταστήματ­α που φέρουν το σήμα Jumbo, σε τέσσερις χώρες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία) ενώ τον Απρίλιο αναμένεται να τοποθετηθε­ί στην αγορά της Βοσνίας. Σήμερα το δίκτυο Jumbo αριθμεί 72 καταστήματ­α, μετά και την έναρξη λειτουργία­ς (από τον Νοέμβριο του 2016) του νέου ενοικιαζόμ­ενου υπερ-καταστήματ­ος στη Stara Zagora, στη Βουλγαρία 11.000 τ.μ. περίπου.

Το δίκτυο έχει μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα, όπου λειτουργού­ν 51 καταστήματ­α. Επιπλέον, 5 λειτουργού­ν στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 7 στη Ρουμανία, ενώ ο όμιλος διαθέτει και ηλεκτρονικ­ό κατάστημα.

[SID:10877288]

 ??  ?? Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Jumbo, η διατήρηση του μεταφορικο­ύ κόστους σε χαμηλά επίπεδα συνετέλεσε στη μερική αντιστάθμι­ση της πίεσης από την αύξηση του ΦΠΑ, την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και τη συνεχιζόμε­νη πολιτική αποπληθωρι­σμού που...
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Jumbo, η διατήρηση του μεταφορικο­ύ κόστους σε χαμηλά επίπεδα συνετέλεσε στη μερική αντιστάθμι­ση της πίεσης από την αύξηση του ΦΠΑ, την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου και τη συνεχιζόμε­νη πολιτική αποπληθωρι­σμού που...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece