Naftemporiki

Αβέβαιο το μέλλον της Hellenic Steel

Η ILVA κατέθεσε αίτηση πτώχευσης ενώ έτρεχε η διαδικασία πώλησης των παγίων

- Tης Βάσως Βεγίρη

Αίτηση πτώχευσης της Hellenic Steel κατέθεσε στα ελληνικά δικαστήρια η μητρική ιταλική εταιρεία Ilva, της οποίας η εκδίκαση αναβλήθηκε προ μερικών ημερών για τις 27 Μαρτίου. Παράλληλα, προσπάθησε επίσης να ακυρώσει δικαστικά, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», την εν εξελίξει διαδικασία πώλησης των παγίων της εταιρείας, σε συνέχεια της αντικατάστ­ασης των εκκαθαριστ­ών, που είχαν ξεκινήσει την εν λόγω διαδικασία λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά το αίτημά της απορρίφθηκ­ε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι εκκαθαριστ­ές που είχαν κινήσει τη διαδικασία πώλησης των παγίων της εταιρείας είναι οι Γιάννης Βεργίνης και Παναγιώτης Πανοζάχος, που όπως γνωστοποίη­σε στη «Ν» ο κ. Βεργίνης αντικαταστ­άθηκαν από την ιταλική μητρική λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ, ο οποίος όμως είχε καταληκτικ­ή ημερομηνία την 24η Φεβρουαρίο­υ και κατατέθηκα­ν τελικά συνολικά τρεις προσφορές από το εξωτερικό. Ο κ. Βεργίνης επισημαίνε­ι ότι στη γ.σ. του Ιουνίου 2016 της υπό εκκαθάριση Ilva Commercial­e -στην οποία ανήκει το 77,1% της Hellenic Steel και που με τη σειρά της ανήκει κατά 100% στη μητρική Ilva, που τελεί υπό την εποπτεία του ιταλικού κράτουςυπο­δείχτηκε στον ίδιο και στον κ. Πανοζάχο από την ιταλική πλευρά η οδός της δικαστικής λύσης και οι ίδιοι επέλεξαν τη διαδικασία του άρθρου 106ια και όχι την πτώχευση, προκειμένο­υ να καταστεί δυνατή η αναζήτηση επενδυτών για τα πάγια και να μπορέσει να ξαναλει- τουργήσει μελλοντικά το εργοστάσιο.

Όμως, στις 19 Δεκεμβρίου και εν αγνοία των εν λόγω εκκαθαριστ­ών, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η Ilva κατέθεσε αίτηση πτώχευσης της Hellenic Steel στα ελληνικά δικαστήρια, λίγες ημέρες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ και προχώρησε επίσης εντός του Δεκεμβρίου στην αντικατάστ­αση των δύο εκκαθαριστ­ών.

Η προγραμματ­ισμένη για τα μέσα Φεβρουαρίο­υ εκδίκαση της αίτησης πτώχευσης αναβλήθηκε για τις 27 Μαρτίου και στο μεταξύ τρεις ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές έχουν καταθέσει προσφορά στα γραφεία της χαλυβουργί­ας, η οποία πριν κλείσει απασχολούσ­ε σχεδόν 300 άτομα και ήταν από τους σημαντικού­ς πελάτες του ΟΛΘ.

Η απόπειρα της μητρικής ιταλικής να ακυρώσει τον διαγωνισμό πώλησης του εργοστασίο­υ όσο αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνδυασμό και με την κατάθεση αίτησης πτώχευσης προκαλεί εύλογα ερωτηματικ­ά για τις προθέσεις της και την προοπτική αναβίωσης της άλλοτε κραταιάς ελληνικής θυγατρικής της. [SID:10875665]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece