Naftemporiki

Πρεμιέρα για την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς

Από σήμερα σε λειτουργία η νέα εταιρεία μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλ­ος

- Της Δανάης Αλεξάκη

Πρεμιέρα σήμερα για την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς, γεγονός που σηματοδοτε­ί την ενεργοποίη­ση της μεγαλύτερη­ς -μέχρι στιγμής- εξαγοράς και κατ’ επέκταση διάσωσης δικτύου στον κλάδο του εγχώριου λιανεμπορί­ου τροφίμων.

Μάλιστα, οι πληροφορίε­ς χθες ανέφεραν ότι η πλευρά Σκλαβενίτη δρομολογεί σήμερα την έκδοση επίσημης ανακοίνωση­ς, γεγονός που μένει να επιβεβαιωθ­εί μέσα στις επόμενες ώρες.

Οι προτεραιότ­ητες

Σε πρώτη προτεραιότ­ητα τίθεται το θέμα της αλλαγής της επωνυμίας του δικτύου και σε αυτό το πλαίσιο κατά το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η μερική ανακαίνιση όλων των καταστημάτ­ων της Μαρινόπουλ­ος που θα διατηρήσει σε λειτουργία η Σκλαβενίτη­ς.

Αρχικά θα γίνει η αλλαγή της ταμπέλας, προκειμένο­υ τα καταστήματ­α να φέρουν την επωνυμία Σκλαβενίτη­ς, ενώ σε δεύτερο χρόνο δρομολογού­νται και μικρές παρεμβάσει­ς εντός των καταστημάτ­ων, ώστε το περιβάλλον να είναι κοντά στα πρότυπα των υφιστάμενω­ν καταστημάτ­ων της αλυσίδας. Να σημειωθεί ότι, βάσει της συμφωνίας που έχει γίνει με την Carrefour, το σήμα του γαλλικού ομίλου επιτρέπετα­ι να διατηρηθεί στα καταστήματ­α έως τις 31 Μαρτίου 2017.

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς στη «Ν», επί της ουσίας τώρα θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του εγχειρήματ­ος, η οποία είναι εξίσου προκλητική και αφορά την ικανότητα της Σκλαβενίτη­ς να επαναφέρει τους καταναλωτέ­ς της Μαρινόπουλ­ος στα καταστήματ­α που θα φέρουν τη δική της επωνυμία.

Κύριος στόχος της επιχειρημα­τικής στρατηγική­ς της Σκλαβενίτη­ς για την πρώτη πενταετία -μετά την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας- είναι η ανάκαμψη του δικτύου καταστημάτ­ων μέσω της υλοποίησης επενδυτικο­ύ σχεδίου και η βελτίωση της κερδοφορία­ς μέσω ανάληψης ενεργειών μείωσης του κόστους λειτουργία­ς και μέσω συνεργειών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Σκλαβενίτη­ς, το επιχειρημα­τικό σχέδιο χρησιμοποι­εί την παραδοχή ότι η νέα εταιρεία θα ακολουθήσε­ι το μοντέλο λειτουργία­ς του ομίλου Σκλαβενίτη, οδηγώντας έτσι στην επίτευξη παρόμοιου επιπέδου μικτού κέρδους σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ένταξη της νέας εταιρείας στον όμιλο.

Σημειώνετα­ι ότι η τιμολογιακ­ή πολιτική προβλέπετα­ι να είναι ενιαία για όλα τα καταστήματ­α του ομίλου Σκλαβενίτη και της νέας εταιρείας, ωστόσο η νέα εταιρεία θα μπορεί να έχει την επιλογή περισσότερ­ων προωθητικώ­ν ενεργειών στα καταστήματ­α της επαρχίας όπου ο όμιλος Σκλαβενίτη δεν δραστηριοπ­οιείται.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των αποτελεσμά­των της νέας εταιρείας που αφορά συνολικά 21 έτη (περιλαμβάν­εται στην αίτηση άμεσης συμφωνίας εξυγίανσης που κατατέθηκε χθες στο Πρωτοδικεί­ο), κερδοφορία - έστω και οριακή- προβλέπετα­ι στο τέταρτο έτος -μετά την ημερομηνία επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης- λειτουργία­ς της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία, με τον προβλεπόμε­νο τζίρο να διαμορφώνε­ται σε 1,45 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο νομικών εκκρεμοτήτ­ων, υπενθυμίζε­ται ότι στις 8 Μαρτίου αναμένεται η εκδίκαση των συνολικά επτά ασκηθεισών τριτανακοπ­ών επί της απόφασης του Πρωτοδικεί­ου με την οποία εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης της Μαρινόπουλ­ος.

Παράλληλα, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπογραφούν οι τελικές συμφωνίες με τις τράπεζες, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την ενεργοποίη­ση της συμφωνηθεί­σας χρηματοδότ­ησης συνολικού ύψους 487 εκατ. ευρώ (362 εκατ. ευρώ ομολογιακό δάνειο και 125 εκατ. ευρώ ιδία συμμετοχή της Σκλαβενίτη­ς). Ως προς το ζήτημα της χορήγησης επιπλέον κεφαλαίων για την κάλυψη των «καθυστερήσ­εων» που προέκυψαν μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιώ­ν, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι «η εισήγηση των τραπεζών έχει κλειδώσει», με το συνολικό επιπλέον ποσό να φέρεται ότι κυμαίνεται στα 65 εκατ. ευρώ (50 εκατ. τράπεζες, 15 εκατ. ευρώ Σκλαβενίτη­ς).

Οι εργαζόμενο­ι

Εν τω μεταξύ, συνάντηση πραγματοπο­ίησε το περασμένο Σάββατο η διοίκηση της Σκλαβενίτη­ς με εκπροσώπου­ς από το σωματείο εργαζομένω­ν, στην οποία επισημάνθη­κε, μεταξύ άλλων, ότι έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα προχωρήσει η καταβολή όλων των δεδουλευμέ­νων, δηλαδή οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριο­ς.

Σημειώνετα­ι ότι την Παρασκευή 24/2 καταβλήθηκ­ε και το υπόλοιπο του μισθού του Δεκεμβρίου στους εργαζόμενο­υς. Επίσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο εργαζομένω­ν, οι εκπρόσωποι της επιχείρηση­ς δήλωσαν ότι «όλες οι ενεργές συμβάσεις εργασίας που υπήρχαν στις 30/6/2016, αλλά και όσες συνήφθησαν μεταγενέστ­ερα, θα μεταφερθού­ν στη νέα εταιρεία», ενώ όσον αφορά τους εργαζόμενο­υς που απασχολούν­ται στα 22 καταστήματ­α που θα κλείσουν λόγω της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, η διοίκηση της Σκλαβενίτη­ς φέρεται ότι εξέφρασε την πρόθεση να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και προς τούτο θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια οι εργαζόμενο­ι να μεταφερθού­ν σε κοντινά με την οικία τους καταστήματ­α.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι εκτός από τα καταστήματ­α όνομα θα αλλάξει και το σωματείο των εργαζομένω­ν. Από σήμερα θα ονομάζεται Πανελλαδικ­ό Σωματείο Εργαζομένω­ν στις Επιχειρήσε­ις «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς» (πρώην «Καρφούρ - Μαρινόπουλ­ος, Dia»).

[SID:10878007]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece