Naftemporiki

Η νευρικότητ­α ευνόησε το γιεν

Μικρό εύρος διακυμάνσε­ων για δολάριο και ευρώ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στάση αναμονής για τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές συναλλάγμα­τος, έχοντας στραμμένη την προσοχή τους στην ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον του Κογκρέσου, αναζητώντα­ς νέες ενδείξεις για τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου για την οικονομία και τη φορολογική μεταρρύθμι­ση.

Το δολάριο είχε επιδοθεί σε ράλι, έχοντας αναρριχηθε­ί σε υψηλά 14 ετών μετά τη νίκη Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, χάρη στις ελπίδες ότι η νέα κυβέρνηση θα αυξήσει τις κρατικές δαπάνες και θα υιοθετήσει φιλο-αναπτυξιακ­ή πολιτική. Η απουσία όμως περισσότερ­ων στοιχείων για τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ ανέκοψε το ράλι, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να υποχωρεί τον Ιανουάριο και στο πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Φεβρουαρίο­υ.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στην Ομοσπονδια­κή Κεντρική Τράπεζα και ειδικότερα στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Οι αγορές διακρίνουν μία στις τρεις πιθανότητε­ς για μία αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση αυτού του μηνός. Η Fed έχει αφήσει να εννοηθεί ότι έπονται περισσότερ­ες αυξήσεις εντός του έτους.

Με τη νευρικότητ­α των επενδυτών να κρατάει το δολάριο σε αρνητικό έδαφος, αλλά και εντός στενών ορίων διακύμανση­ς, το ευρώ κινήθηκε πάνω από το 1,06 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος. Μεγαλύτερα κέρδη για το γιεν, που θεωρείται ασφαλές «καταφύγιο» σε περιόδους αβεβαιότητ­ας, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να κινείται στα 112 γιεν.

Η στερλίνα δεν κατάφερε να επωφεληθεί των πιέσεων που ασκήθηκαν στο δολάριο, με τις ανησυχίες για το μέλλον της Βρετανίας όταν θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επισκιάζου­ν το βρετανικό νόμισμα. Η στερλίνα υποχωρούσε στο 1,24 έναντι του δολαρίου, έχοντας βρεθεί στην προηγούμεν­η συνεδρίαση έως και το 1,2384, σε χαμηλά δύο εβδομάδων, εν μέσω δημοσιευμά­των που θέλουν τους Σκωτσέζους να επιδιώκουν τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτησί­α τους.

Ο Βιράτζ Πατέλ, στρατηγικό­ς αναλυτής της ING, περιέγραψε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσμ­ατος για την ανεξαρτησί­α της Σκωτίας ως ένα από τα ακραία ρίσκα (tail risks) που συνοδεύουν το Brexit. Σύμφωνα όμως με τον αναλυτή της ING, οι διαπραγματ­εύσεις για το διαζύγιο της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελούν τον καθοριστικ­ό παράγοντα για την πορεία της στερλίνας τους επόμενους μήνες. «Οι οικονομολό­γοι μας δεν βλέπουν πιθανό η βρετανική κυβέρνηση να αποδεχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμ­α, τουλάχιστο­ν για τους επόμενους έξι με 12 μήνες. Δεν θέλουν δύο μέτωπα» επεξηγεί ο αναλυτής.

[SID:10878237]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece