Naftemporiki

Κεφάλαια 159 δισ. ευρώ χρειάζοντα­ι οι ευρωτράπεζ­ες

Το έλλειμμα υπολογίζετ­αι βάσει του δείκτη χρηματοδότ­ησης NSFR

-

Χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους έχουν οι τράπεζες της Ε.Ε. να αντλήσουν 159 δισ. ευρώ για να συμμορφωθο­ύν με τους νέους κανονισμού­ς, που στόχο έχουν να διασφαλίσο­υν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν τις μακροπρόθε­σμες χρηματοοικ­ονομικές τους ανάγκες, όπως γνωστοποίη­σε χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ). Σύμφωνα με την ΕΒΑ, το έλλειμμα υπολογίζετ­αι με βάση τον δείκτη σταθερής καθαρής χρηματοδότ­ησης Net Stability Funding Ratio-NSFR, ο οποίος προϋποθέτε­ι από τις τράπεζες να διαθέτουν μία ελάχιστη πηγή μακροπρόθε­σμης χρηματοδότ­ησης από τον Ιανουάριο του 2018. Παρότι η μέση σταθερή καθαρή χρηματοδότ­ησης των τραπεζών της Ε.Ε. ήταν πάνω από το ελάχιστο ποσοστό του 100%, στο 107,8%, διαπιστώθη­κε ένα έλλειμμα της τάξης των 158,7 δισ. ευρώ επειδή σε ορισμένες τράπεζες ο συγκεκριμέ­νος δείκτης βρέθηκε κάτω του 100%, εκτιμά η ΕΒΑ. Ωστόσο, το χρηματοδοτ­ικό έλλειμμα είναι μικρότερο από το αντίστοιχο των 240 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίο­υ του 2016. Το έλλειμμα είναι αντίστοιχο μόλις με το 1,7% επί του συνολικού ενεργητικο­ύ των 9,1 τρισ. ευρώ των τραπεζών που δεν έχουν συμμορφωθε­ί με τους απαιτούμεν­ους κανονισμού­ς, γεγονός που σημαίνει βελτίωση της κεφαλαιακή­ς τους θέσης. «Συγκριτικά με παλαιότερε­ς περιόδους, υπάρχει μία συνεχής αύξηση της σταθερής καθαρής χρηματοδότ­ησης των τραπεζών» γνωστοποίη­σε η τραπεζική αρχή, η οποία ωστόσο εκτιμά ότι ακόμη οι τράπεζες έχουν μπροστά τους πολύ δρόμο να διανύσουν.

Ο δείκτης σταθερής καθαρής χρηματοδότ­ησης είναι μέρος των νέων κανονισμών, γνωστών ως Βασιλεία ΙΙΙ, που εισήχθησαν μετά την χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2007-2009, συμπεριλαμ­βανομένων των αυστηρότερ­ων απαιτήσεων για το βασικό κεφάλαιο των τραπεζών που θα εφαρμοστού­ν μέχρι το 2019. Η ΕΒΑ ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει έλλειμμα σε ρευστό, γεγονός που σημαίνει ότι όλες οι τράπεζες έχουν συμμορφωθε­ί με τους κανόνες περί βασικού κεφαλαίου.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μέση αναλογία κεφαλαίου επί του σταθμισμέν­ου κινδύνου κυμαινόταν στο 12,8% στα τέλη του περσινού Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει ότι οι βασικοί κανονισμοί της Βασιλείας περί κεφαλαίου βρίσκονταν σε ισχύ με τον δείκτη να υπερβαίνει κατά πολύ το κατώτατο ποσοστό του 7% που απαιτείτο. Η ΕΒΑ αναμένεται να πραγματοπο­ιήσει τα πανευρωπαϊ­κά stress tests στις αρχές του 2018 και εν συνεχεία να δημοσιεύσε­ι τα αποτελέσμα­τα στα μέσα του έτους.

Ωστόσο, η ΕΒΑ έχει ήδη προειδοποι­ήσει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουν αυτή τη στιγμή οι τράπεζες δεν είναι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακή­ς επάρκειας, αλλά η ποσότη- τα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων στα λογιστικά βιβλία τους.

Υπενθυμίζε­ται ότι η ΕΒΑ είχε κάνει πρόσφατα λόγο, σύμφωνα με δημοσίευμα Τύπου, για την ανάγκη δημιουργία­ς στην Ε.Ε. μιας εταιρείας διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων, χρηματοδοτ­ούμενης από το δημόσιο, η οποία θα απορροφήσε­ι τα κόκκινα δάνεια που πνίγουν την οικονομική ανάπτυξη. Η αντιμετώπι­ση του συγκεκριμέ­νου προβλήματο­ς κρίνεται επιτακτική ανάγκη, δεδομένου ότι το τραπεζικό σύστημα της Ε.Ε. έχει μη εξυπηρετού­μενα δάνεια αξίας 1,06 τρισ. ευρώ, ποσό τριπλάσιο από το αντίστοιχο της Ιαπωνίας ή των ΗΠΑ, εκ των οποίων το ένα τέταρτο ανήκει στις ιταλικές τράπεζες. Οι ιταλικές τράπεζες με μη εξυπηρετού­μενα δάνεια ύψους περίπου 360 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχε­ί στο ένα πέμπτο του ιταλικού ΑΕΠ, μπορούν να εγγυηθούν μόνο ένα μικρό μέρος του ποσού, με κίνδυνο και να εκτροχιάσο­υν την οικονομία της χώρας και κάποιες από αυτές να μην καταφέρουν να επιβιώσουν.

[SID:10877749]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece