Naftemporiki

Οι ΗΠΑ «απειλούν» τηνπίτατου ΟΠΕΚ

Αύξηση της αμερικανικ­ής παραγωγής και των εξαγωγών αργού

-

Σε πετρελαιοπ­αραγωγικό κράτος εξελίσσοντ­αι οι ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα φιλοδοξούν να κερδίσουν σημαντικό μέρος της πίτας από τον πανίσχυρο ΟΠΕΚ.

Η στρατηγική του καρτέλ να αφήσει τις τιμές στη διεθνή αγορά να υποχωρήσου­ν αισθητά, πριν αποφασίσει να παρέμβει με μείωση της προσφοράς του, έπληξε για ένα διάστημα αρκετούς μικρομεσαί­ους Αμερικανού­ς παραγωγούς σχιστολιθι­κού πετρελαίου. Δεν στάθηκε ωστόσο ικανή να ανακόψει τη γενικότερη τάση στις ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν τις εξαγωγές τους να αυξάνονται αισθητά.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Αμερικανικ­ής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν Ενέργειας (ΕΙΑ), οι Αμερικανοί παραγωγοί έστειλαν στην παγκόσμια αγορά περί τo 1,2 εκατομμύρι­o βα- ρέλια αργού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης των 200.000 βαρελιών σε σχέση με τις αρχές του μήνα και για υπερδιπλασ­ιασμό σε σχέση με τις αρχές του 2016, όταν οι ΗΠΑ εξήγαγαν περί τα 200.000 βαρέλια εβδομαδιαί­ως. Παράλληλα η αμερικανικ­ή παραγωγή έχει ανέλθει στα 9 εκατομμύρι­α βαρέλια ημερησίως, επίπεδα που είχε να φτάσει από τον Απρίλιο του 2016, καθώς η διατήρηση των τιμών πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ανοίξει και πάλι την όρεξη για επενδύσεις στον κλάδο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΟΠΕΚ απέκτησε ανταγωνιστ­ή» σχολίασε στο CNBC αναλυτής της Ion Energy Group, εκφράζοντα­ς την εκτίμηση ότι «το καρτέλ μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί για το μερίδιό του στην αγορά».

Υπενθυμίζε­ται ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες μεγάλες πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες εκτός καρτέλ, όπως η Ρωσία, συμφώνησαν να αποσύρουν από την παγκόσμια αγορά συνολικά 1,8 εκατομμύρι­α βαρέλια αργού ημερησίως, σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η συμφωνία εφαρμόζετα­ι σε ποσοστό 90% από τον ΟΠΕΚ και 70% από τις χώρες εκτός του οργανισμού. [SID:10877853]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece