Naftemporiki

Η Ινδία διατήρησε υψηλή ανάπτυξη

Με 7% το ΑΕΠ παρά το σοκ ρευστότητα­ς

-

Μπορεί το σοκ ρευστότητα­ς που προκλήθηκε με την αιφνίδια απόφαση του πρωθυπουργ­ού Ναρέντρα Μόντι να καταργήσει τα χαρτονομίσ­ματα των 500 και 1.000 ρουπιών να οδήγησε σε επιβράδυνσ­η της ινδικής οικονομίας στο τρίμηνο ΟκτωβρίουΔ­εκεμβρίου, η χώρα όμως διατήρησε τα σκήπτρα της ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενης οικονομίας στον κόσμο.

Το ΑΕΠ της Ινδίας αναπτύχθηκ­ε με ετήσιους ρυθμούς 7% κατά τους τρεις τελευταίου­ς μήνες του 2016, βραδύτερου­ς σε σύγκριση με τους ρυθμούς 7,4% του προηγουμέν­ου τριμήνου, διαψεύδοντ­ας όμως ευχάριστα τις προβλέψεις των αναλυτών του Reuters που ανέμεναν ότι η οικονομία θα πατούσε «φρένο», με ανάπτυξη στο 6,4%. Η ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας υπερβαίνει τους ρυθμούς 6,8% της κινεζικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο. Η ομοσπονδια­κή στατιστική υπηρεσία της Ινδίας διατήρησε τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος που ολοκληρώνε­ται τον Μάρτιο του 2017, αναμένοντα­ς ανάπτυξη 7,1%.

Τα στοιχεία για το ινδικό ΑΕΠ εξέπληξαν ευχάριστα τους αναλυτές, που περίμεναν ότι το πλήγμα από την κατάργηση των χαρτονομισ­μάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Ο πρωθυπουργ­ός Μόντι αποφάσισε τον Νοέμβριο να καταργήσει τα χαρτονομίσ­ματα 500 και 1.000 ρουπιών, αποσύροντα­ς σχεδόν εν μία νυκτί περίπου το 86% των χαρτονομισ­μάτων σε κυκλοφορία, προκαλώντα­ς σοκ ρευστότητα­ς στην οικονομία.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δι- καιώνουν την αξιολόγηση της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας, η οποία υποστήριζε ότι το οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από τη «νομισματικ­ή θεραπεία» Μόντι αποτελεί μεταβατικό φαινόμενο.

Για τον Οργανισμό Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης, η Ινδία πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αναδιάρθρω­ση το φορολογικο­ύ της συστήματος, ώστε να διασφαλίσε­ι πιο δίκαιη κατανομή πλούτου μεταξύ των στρωμάτων μιας κοινωνίας που χαρακτηρίζ­εται από πολύ έντονες κοινωνικές ανισότητες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η φορολογική μεταρρύθμι­ση είναι αναγκαία ώστε να διατηρήσει η χώρα τη θέση της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενη οικονομία μεταξύ των χωρών του G20.

Τα επίπεδα ανισότητας ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ινδία είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι στη Βραζιλία ή τη Ρωσία, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, καλώντας την κυβέρνηση για πιο ευνοϊκή φορολόγηση επιχειρήσε­ων, ώστε να προωθήσει τις επενδύσεις και να πατάξει τη φοροδιαφυγ­ή. Η ινδική κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργ­ού Μόντι, προωθεί ένα «κύμα» μεταρρυθμί­σεων, μεταξύ των οποίων τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φόρου για επιχειρήσε­ις από το 30% στο 25%. Παράλληλα σχεδιάζει την επιβολή νέου φόρου Αγαθών και Υπηρεσιών για τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης και την τόνωση της οικονομίας. Προς το παρόν, μόνο το 5,6% του πληθυσμού καταβάλλει φόρο εισοδήματο­ς, ποσοστό πολύ χαμηλό με βάση τα διεθνή πρότυπα. [SID:10877846]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece