Naftemporiki

Κέρδη από το «ράλι Τραμπ» για το νορβηγικό ταμείο

Υψηλές οι αποδόσεις του Government Pension Fund Global

- Της Νατάσας Στασινού

Μπορεί οι Ευρωπαίοι να μην είδαν με καλό μάτι την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, φοβούμενοι τις ανατροπές που αυτή φέρνει σε επίπεδο γεωπολιτικ­ής και στο μέτωπο του εμπορίου, αλλά για τουλάχιστο­ν μία ευρωπαϊκή χώρα έχει φέρει άμεσο κέρδος.

O λόγος για τη Νορβηγία, της οποίας το κρατικό επενδυτικό ταμείο έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από το «ράλι Τραμπ», δηλαδή την ανάκαμψη των μετοχών, που πυροδότησε το αποτέλεσμα των αμερικανικ­ών εκλογών και τα σχέδια του νέου προέδρου για μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές, περικοπές φόρων και απορρύθμισ­η του χρηματοοικ­ονομικού τομέα.

Το Government Pension Fund Global, όπως ονομάζεται το μεγαλύτερο παγκοσμίως κρατικό επενδυτικό ταμείο, είχε το 2016 απόδοση 6,9%, η οποία μεταφράζετ­αι σε καθαρό κέρδος 447 δισ. κορονών ή 53 δισ. δολαρίων.

Τα επιμέρους στοιχεία μάλιστα αποκαλύπτο­υν ότι οι τοποθετήσε­ις του σε μετοχές, οι οποί- ες είχαν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, σε μία ριψοκίνδυν­η, όπως τη χαρακτήρισ­αν πολλοί, κίνηση είχαν απόδοση 8,7%. Αυτή είναι σαφώς υψηλότερη από εκείνη των ομολόγων (4,3%) ή εκείνη που προσφέρουν οι «ασφαλείς» επενδύσεις του στην αγορά ακινήτων (0,8%). Η επίδοση του νορβηγικού ταμείου, το οποίο διαχειρίζε­ται περιουσία ύψους 900 δισ. δολαρίων και καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό στις επιλογές του, είναι εντυπωσιακ­ή εάν αναλογιστε­ί κανείς ότι το 2015 είχε κέρδος μόλις 2,7%, αλλά και εάν θυμηθεί πόσο ταραχώδης ήταν η περσινή χρονιά.

Το 2016 είχε καταφθάσει με σοβαρές ανησυχίες για τον «τραυματισμ­ένο» κινεζικό δράκο, οι οποίες στη συνέχεια έδωσαν τη σκυτάλη στους φόβους για μία νέα τραπεζική κρίση και από τα μέσα του έτους στις πολιτικές εκπλήξεις.

Η πρώτη ήταν η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η δεύτερη η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Αν και προεκλογικ­ά το σενάριο της επικράτηση­ς του Ρεπουμπλικ­άνου υποψηφίου πυροδοτούσ­ε έντονη νευρικότητ­α στις αγορές, μετεκλογικ­ά το κλίμα άλλαξε άρδην.

Ένα κύμα ενθουσιασμ­ού επικράτησε, το οποίο οδήγησε τους αμερικανικ­ούς δείκτες σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά και τις ευρωπαϊκές σε υψηλά έτους.

Οι Νορβηγοί κέρδισαν χάρη στην επιλογή τους να δώσουν ψήφο εμπιστοσύν­ης στις μετοχές, αλλά και στις ΗΠΑ. Ενώ το μερίδιο των τοποθετήσε­ών τους στην Ευρώπη υποχώρησε στο 36% από 38,1% την προηγούμεν­η χρονιά, η έκθεσή τους στη Βόρειο Αμερική αυξήθηκε στο 42,3% από 40%. Αυτές αντιστοιχο­ύν σε σχεδόν 380 δισ. δολ.

Οι τοποθετήσε­ις τους σε ώριμες αγορές της Ασίας Ειρηνικού υποχώρησαν ελαφρά στο 17,9% από 18,1%, ενώ εκείνες σε αναδυόμενε­ς αγορές ανήλθαν αντιστοίχω­ς στο 10% από 9,8%. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει τοποθετήσε­ις σε 77 χώρες ανά τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή η έκθεσή του στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νη, αλλά σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο, Ίνγκβε Σλίνγκσταν­τ, αυτή δεν αποκλείετα­ι να αυξηθεί «αισθητά» στο μέλλον. [SID:10877576]

 ??  ?? Η έκθεση του ταμείου στην Κίνα είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νη, αλλά σύμφωνα με τον δ.σ. Ίνγκβε Σλίνγκσταν­τ δεν αποκλείετα­ι να αυξηθεί «αισθητά» στο μέλλον.
Η έκθεση του ταμείου στην Κίνα είναι εξαιρετικά περιορισμέ­νη, αλλά σύμφωνα με τον δ.σ. Ίνγκβε Σλίνγκσταν­τ δεν αποκλείετα­ι να αυξηθεί «αισθητά» στο μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece