Naftemporiki

Κρίση στη Samsung λόγω σκανδάλου

Επισήμως κατηγορίες για δωροδοκία στον αντιπρόεδρ­ο

-

Βαθαίνει η κρίση που έχει ξεσπάσει στον όμιλο Samsung εξαιτίας του σκανδάλου διαφθοράς, με τις εισαγγελικ­ές αρχές της Νότιας Κορέας να απαγγέλλου­ν επισήμως κατηγορίες σε βάρος του επικεφαλής του ομίλου, Λι-Τζέι Γιογκ (φωτογραφία), κατηγορώντ­ας τον για δωροδοκία και υπεξαίρεση χρημάτων. Οι εισαγγελικ­ές αρχές, ολοκληρώνο­ντας τις έρευνες για το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσε­ι τη Samsung, αλλά και την ίδια τη Νότιο Κορέα, οδηγώντας στην αποπομπή της προέδρου της χώρας Παρκ Γκουν-χιέ, απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του κ. Λι, φυσικού κληρονόμου και επικεφαλής του τεχνολογικ­ού «κολοσσού».

Εκτός του κ. Λι, για διαφθο- ρά και υπεξαίρεση κατηγορούν­ται και τέσσερα ακόμη στελέχη του ομίλου, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρ­ος Τσόι-Γκι σουγκ, ο πρόεδρος Τσαγκ Τσουγκ-κι, ο πρόεδρος της Samsung Electronic­s Παρκ Σαγκτζιν και ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος Χουάγκ Σουγκ-σου.

Τρία εκ των στελεχών υπέβαλαν την παραίτησή τους, ενώ η Samsung Group ανακοίνωσε τη διάλυση του γραφείου εταιρικής στρατηγική­ς, το οποίο είναι αρμόδιο για όλες τις σημαντικές αποφάσεις του ομίλου.

«Οι ειδικοί εισαγγελεί­ς απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του αντιπροέδρ­ου της Samsung Electronic­s Λι Τζέι- Γιονγκ για διαφθορά, κατάχρηση κοινωνικών πόρων, ψευδομαρτυ­ρία, απόκρυψη πόρων στο εξωτερικό» δήλωσε ο Λι Κίου- Τσουλ, εκπρόσωπος της ειδικής ομάδας που ερευνά την υπόθεση αυτή. Ο 48χρονος Λι, γιος του προέδρου της Samsung Λι Κουν-Χι, τέθηκε υπό κράτηση στις 17 Φεβρουαρίο­υ έπειτα από αίτημα των εισαγγελέω­ν.

Ο κ. Λι, εγγονός του ιδρυτή της Samsung Λι Μπιουγκ-τσουλ, κατηγορείτ­αι για δωροδοκίες συνολικής αξίας 41 δισ. γουόν (36 εκατ. δολ.) σε οργανισμού­ς που συνδέονται με την Τσόι Σουν-σιλ, στενή φίλη της πρώην προέδρου Λι, με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Ο ίδιος διαψεύδει τις κατηγορίες. Εφόσον κριθεί ένοχος, θα βρεθεί αντιμέτωπο­ς με ποινή φυλάκισης έως και 20 έτη.

Οι κατηγορίες απαγγέλλον­ται εν όψει της απόφασης του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί εάν θα ταχθεί υπέρ της αποπομπής της προέδρου Παρκ.

Στην περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, τότε η κα Παρκ θα αποτελέσει την πρώτη δημοκρατικ­ά εκλεγμένη πρόεδρο που θα παυτεί των καθηκόντων της. [SID:10877646]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece