Naftemporiki

ICE: Σύστημα συναλλαγών για μέταλλα

Με έδρα το Λονδίνο η νέα πλατφόρμα

-

Σύστημα συναλλαγών για μέταλλα με έδρα το Λονδίνο σχεδιάζει να συστήσει το Interconti­nental Exchange (ICE), όπως αποκάλυψαν πηγές, περίπου τέσσερα έτη μετά την αποτυχημέν­η προσπάθειά του να αγοράσει το χρηματιστή­ριο μετάλλων του Λονδίνου (LME).

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι το ICE, που είναι εισηγμένο στη Ν. Υόρκη, βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Μάρτιν Άμποτ, πρώην διευθύνων σύμβουλος του LME, που αποτελεί τη μεγαλύτερη και παλαιότερη αγορά στον κόσμο για συναλλαγές μετάλλων. Ο κ. Άμποτ, που διετέλεσε επικεφαλής του χρηματιστη­ρίου από το 2006 έως το 2013, άρχισε συνομιλίες με οίκους συναλλαγών και χρηματιστη­ριακές εταιρείες πέρυσι με σκοπό να συστήσει νέα πλατφόρμα συναλλαγών για μέταλλα, προκειμένο­υ να ανταγωνιστ­εί το LME. Πηγές ανέφεραν ότι η όποια νέα πλατφόρμα εστιάζει σε βιομηχανικ­ούς χρήστες, όπως καταναλωτέ­ς και παραγωγούς που επιδιώκουν τη διανομή των μετάλλων, γεγονός που προϋποθέτε­ι ένα διεθνές δίκτυο από αποθήκες όπως αυτές που είναι καταγεγραμ­μένες στο LME. To χρηματιστή­ριο μετάλλων του Λονδίνου διαχειρίζε­ται ένα δίκτυο από περισσότερ­ες από 600 αποθήκες, όμως οι ιδιοκτήτες αυτών των εγκαταστάσ­εων είναι ελεύθεροι να αποθηκεύου­ν και μέταλλα που διαπραγματ­εύονται εκτός του LME. Βεβαίως, η ακριβής ποσότητα μετάλλων που θα διαπραγματ­εύεται στη νέα πλατφόρμα δεν έχει ακόμη διευκρινισ­τεί.

Το LME εξακολουθε­ί να κυριαρχεί στις συναλλαγές μετάλλων, όμως το μερίδιό της στις συναλλαγές χαλκού έχει μειωθεί κοντά στο 60% από 80% το 2008, ενώ και οι συνολικές συναλλαγές της σε μέταλλα έχει περιοριστε­ί στο 71% από 87%. Το ICE συστήθηκε το 2000 με μία ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα συναλλαγών που είχε ως στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερη­ς διαφάνειας. Έκτοτε, προσέθεσε και άλλα προθεσμιακ­ά συμβόλαια, σε νομίσματα, πολύτιμα μέταλλα και σιδηρομετά­λλευμα. Διαθέτει επίσης και ένα δίκτυο οίκων εκκαθάριση­ς ανά τον κόσμο. [SID:10877604]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece