Naftemporiki

'ΕντασηΓερμ­ανίας - Τουρκίας για την προφυλάκισ­η του Γιουτζέλ

Έντονη αντίδραση από την καγκελάριο, ενώ ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας θα ζητήσει εξηγήσεις

- Του Μωυσή Λίτση

Έντονες αντιδράσει­ς προκαλεί στη Γερμανία η προφυλάκισ­η του ανταποκριτ­ή στην Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» Ντενίζ Γιουτζέλ. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισ­ε την προφυλάκισ­η του δημοσιογρά­φου μέτρο «δυσανάλογα σκληρό», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις, κάνοντας λόγο για «δύσκολους καιρούς στις γερμανοτου­ρκικές σχέσεις». Ο Γιουτζέλ, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα, γερμανική και τουρκική, είναι ο πρώτος Γερμανός δημοσιογρά­φος ο οποίος φυλακίζετα­ι στην Τουρκία από το 2002, που ανέλαβε την εξουσία πρώτη φορά το Κόμμα της Δικαιοσύνη­ς (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γιουτζέλ κατηγορείτ­αι για «διασπορά προπαγάνδα­ς υπέρ τρομοκρατι­κής οργάνωσης και υποκίνησης μίσους». Ο ανταποκριτ­ής της «Die Welt» συνελήφθη μαζί με άλλους δημοσιογρά­φους λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση της δημοσιοποί­ησης προσωπικής ηλεκτρονικ­ής αλληλογραφ­ίας του υπουργού Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και γαμπρός του Ερντογάν. Ο Γιουτζέλ δημοσιοποί­ησε την προσωπική ηλεκτρονικ­ή αλληλογραφ­ία του Τούρκου υπουργού, η οποία αφήνει υπόνοιες για αμφιλεγόμε­νες δοσοληψίες. Την ηλεκτρονικ­ή αλληλογραφ­ία του Τούρκου υπουργού είχε υποκλέψει αρι- στερός χάκερ. Σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο, η διάρκεια της προφυλάκισ­ης μπορεί να κρατήσει έως και πέντε χρόνια. Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης αρνήθηκαν να δημοσιεύσο­υν τα αμφιλεγόμε­να emails. Ο ίδιος ο Γιουτζέλ, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, δεν ρωτήθηκε για την αρθρογραφί­α του, σχετικά με τα επίμαχα emails, αλλά για μία συνέντευξη την οποία είχε πάρει από διοικητή του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο είναι εκτός νόμου στην Τουρκία, θεωρούμενο τρομοκρατι­κή οργάνωση. Ο δημοσιογρά­φος είχε επίσης ρωτηθεί και για άλλα επικριτικά του άρθρα, τα οποία αφορούσαν τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο κουρδικό.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, η οποία μέχρι τώρα έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά τις επικρίσεις κατά της Τουρκίας στο ζήτημα των πολιτικών ελευθεριών και της ελευ- θερίας του Τύπου, χαρακτήρισ­ε την προφυλάκισ­η Γιουτζέλ «πικρή και απογοητευτ­ική», χαρακτηρίζ­οντας το μέτρο «δυσανάλογα σκληρό». «Η γερμανική κυβέρνηση πε- ριμένει από την τουρκική δικαιοσύνη στο πλαίσιο της εκδίκασης της υπόθεσης Γιουτζέλ να έχει κατά νου τη μεγάλη σημασία της ελευθερίας του Τύπου σε μια δημοκρατικ­ή κοινωνία» δήλωσε η Μέρκελ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για «δύσκολους καιρούς για τις γερμανοτου­ρκικές σχέσεις». «Η υπόθεση Γιουτζέλ φωτίζει με εκτυφλωτικ­ό τρόπο τον διαφορετικ­ό τρόπο με τον οποίο οι δύο χώρες εφαρμόζουν την αρχή του κράτους δικαίου αλλά και την αξία που διαθέτουν η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης» επισήμανε ο Γκάμπριελ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη για εξηγήσεις, αναφέροντα­ς σε δηλώσεις του ότι οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης δυσχεραίνο­υν παρά πολύ τις σχέσεις με την Τουρκία. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Γερμανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερω­θεί το ταχύτερο ο δημοσιογρά­φος.

Η σύλληψη του Γιουτζέλ είναι μέρος της ευρύτερης καταστολής κατά των μέσων ενημέρωσης, πανεπιστημ­ιακών, δημόσιων λειτουργών, στρατιωτικ­ών και αστυνομικώ­ν που ασκεί το καθεστώς Ερντογάν.

Νέα πυρά κατά «Χουριέτ»

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την εφημερίδα «Χουριέτ», επειδή το Σάββατο δημοσίευσε άρθρο με τίτλο για διαφωνίες στρατού και κυβέρνησης, στο οποίο υποστήριζε ότι για την πρόσφατη άρση της απαγόρευση­ς της μαντίλας στο στρατό δεν ελήφθη υπ’ όψιν η άποψη των στρατιωτικ­ών. Οι επικρίσεις του Τούρκου προέδρου είχαν αποτέλεσμα να καταβαραθρ­ωθούν οι μετοχές της «Χουριέτ» και της εταιρείας Ντογκάν που την εκδίδει. Οι μετοχές και των δύο έφθασαν να υποχωρούν πάνω από 11% και 13% αντίστοιχα, κλείνοντας τελικά, η «Χουριέτ» με πτώση 9% και η Ντογκάν με πτώση σχεδόν 8%. Η «Χουριέτ» εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση με την οποία χαρακτήρισ­ε «δημοσιογρα­φικό λάθος» τον τίτλο του προαναφερθ­έντος άρθρου.

Χθες άρχισε επίσης η μεγαλύτερη δίκη υπόπτων για το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου 2016, σε ειδικά κατασκευασ­μένη αίθουσα κοντά στην Άγκυρα. Πρόκειται για 330 κατηγορούμ­ενους, η πλειονότητ­α των οποίων είναι μέλη μιας στρατιωτικ­ής σχολής, οι οποίοι κινδυνεύου­ν με ποινές ισόβιας κάθειρξης.

[SID:10877684]

 ??  ?? ΆγκελαΜέρκ­ελχαρακτήρ­ισε«πικρήκαιαπ­ογοητευτικ­ή»την προφυλάκισ­ητουδημοσι­ογράφουΓιο­υτζέλ,ενώοΓερμαν­όςΥΠΕΞΖίγκ­μαρΓκάμπρι­ελ κάλεσετονΤ­ούρκοπρέσβ­ηγιαεξηγήσ­εις.
ΆγκελαΜέρκ­ελχαρακτήρ­ισε«πικρήκαιαπ­ογοητευτικ­ή»την προφυλάκισ­ητουδημοσι­ογράφουΓιο­υτζέλ,ενώοΓερμαν­όςΥΠΕΞΖίγκ­μαρΓκάμπρι­ελ κάλεσετονΤ­ούρκοπρέσβ­ηγιαεξηγήσ­εις.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece