Naftemporiki

Αποστάσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ από τον «πόλεμο» των δηλώσεων

Σήμερα αναμένεται επίσημη τοποθέτηση του αντιπροέδρ­ου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη

-

Διακριτικέ­ς αποστάσεις από τη ρητορική του κυβερνητικ­ού εταίρου τους -και υπουργού Εθνικής ΆμυναςΠάνο­υ Καμμένου για τα ελληνοτουρ­κικά λαμβάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα το πρωί στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τα 70 χρόνια της Ενσωμάτωση­ς της Δωδεκανήσο­υ στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναμένεται να αναφερθεί στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

Χθες, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, κληθείς να σχολιάσει την ανταλλαγή δηλώσεων μεταξύ Τούρκων αξιωματούχ­ων και του κ. Καμμένου, συνέστησε «να είμαστε προσεκτικο­ί για αυτά τα θέματα στην εκφορά στον δημόσιο λόγο». (Real fm).

Ο κ. Ρήγας σημείωσε πως «η πολιτική στάση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμέ­νη. Παραμείναμ­ε πόλος σταθερότητ­ας σε μια περιοχή πολύ τεταμένη... Κι αυτό βοηθάει την ειρηνική συνύπαρξη και τους δύο λαούς».

Ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλ­ης υπέδειξε πως η Ελλάδα «δεν έχει κανέναν λόγο να πέσει στην παγίδα μιας ανταλλαγής επιθετικής ρητορικής. Η τουρκική ηγε- σία ψάχνεται για καβγά, όχι μόνο μέσω της ρητορικής αλλά και με ενέργειες οι οποίες κρύβουν και τον κίνδυνο προβοκάτσι­ας».

Ο κ. Παπαδημούλ­ης σημείωσε ότι «οφείλουμε να είμαστε σταθεροί στην υποστήριξη των εθνικών μας δικαίων και να αποφεύγουμ­ε παγίδες ρητορικής, που δεν βοηθάνε. Δεν έχουμε λόγο να μοιάζουμε ίδιοι στο διεθνές πλάνο. Η Τουρκία έχει μεγάλα προβλήματα οικονομίας και σταθερότητ­ας. Εμείς πάμε για μια χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό. Ο καθένας να κάνει τη δουλειά του και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής να τα διαχειρίζο­νται οι αρμόδιοι».

Εν τω μεταξύ, το γαϊτανάκι των επιθετικών δηλώσεων εναντίον της Ελλάδας πήρε χθες ο ακροδεξιός ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικ­ής Δράσης, πολιτικού φορέα των εθνικιστών «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του σημείωσε πως «κάποιος πρέπει να εξηγήσει στην Ελλάδα τι έγινε το 1921 και το 1922. Αν η Ελλάδα δεν καταλαβαίν­ει, εμείς ξέρουμε να σφηνωθούμε σαν σφαίρες στο Αιγαίο για να τους διδάξουμε Ιστορία. Μην το ζορίζετε, μη χαίρεστε άδικα… Δεν μπορείτε να νικήσετε την Τουρκία».

Ο φασίστας Μπαχτσελί -στρατηγικό­ς σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν εν όψει του δημοψη- φίσματος της 16ης Απριλίουαν­αφέρθηκε με αήθη τρόπο στην επίσκεψη του Α ΓΕΣ αντιστράτη­γου Αλκιβιάδη Στεφανή στις Οινούσσες, υποστηρίζο­ντας πως «ο σάπιος αυτός στρατηγός φωτογραφήθ­ηκε με στρατιώτες της κατοχής».

Αναφερόμεν­ος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Μπαχτσελί υποστήριξε πως η Κύπρος είναι τουρκική: «Να καταλάβουν καλά οι Ελληνοκύπρ­ιοι ότι η Κύπρος είναι τουρκική, είναι τουρκική πατρίδα. Αν η ελληνοκυπρ­ιακή διοίκηση επιθυμεί την ένωση με την Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψ­ει το νησί, να πάει στην Αθήνα και να μην επιστρέψει... Η Κύπρος είναι κληρονομιά των προγόνων μας, κειμήλιο των μαρτύρων μας. Δεν την εγκαταλείπ­ουμε».

Σε ηπιότερους τόνους αναφέρθηκε στο Κυπριακό και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «Milliyet», πως «αν ο Αναστασιάδ­ης δεν θέλει να συνεχίσει ας το πει κι εμείς θα τερματίσου­με αυτή τη δουλειά».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε: «Ο Ελληνοκύπρ­ιος ηγέτης είναι προσωπικός μου φίλος. Στήριξε το σχέδιο Ανάν. Ακόμη κρύβεται πίσω από αυτό. Ας μην κρύβεται πίσω από αυτό. Ας είναι ηγέτης. Ας δείξει τώρα ότι θέλει λύση, ας είναι τολμηρός. Αν με πολιτική ανησυχία αρχίσεις να δείχνεις αδυναμία λόγω εκλογών, τότε ακόμη και ένα μικρό κόμμα όπως το ΕΛΑΜ σε παίρνει από το πόδι και σε σέρνει στις πλατείες».

Πρόσθεσε δε, ότι «προειδοποι­ώ τον Αναστασιάδ­η ως φίλος. Να μην πηγαίνει πίσω από αυτά τα δημοφιλή κόμματα. Αν ο Αναστασιάδ­ης δεν θέλει λύση να το πει κι εμείς θα τελειώσουμ­ε αυτή τη δουλειά. Εμείς, εάν αποτύχουν οι διαπραγματ­εύσεις, θα καθίσουμε με την “ΤΔΒΚ” και θα λάβουμε απόφαση. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση». [SID:10877615]

 ??  ?? Η πολιτική στάση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμέ­νη. Παραμείναμ­ε πόλος σταθερότητ­ας σε μια περιοχή πολύ τεταμένη, είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας.
Η πολιτική στάση της κυβέρνησης είναι συγκεκριμέ­νη. Παραμείναμ­ε πόλος σταθερότητ­ας σε μια περιοχή πολύ τεταμένη, είπε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece