Naftemporiki

Υπέρ της συμφωνίας CETA τάχθηκε επισήμως η Ν.Δ.

Αντικατάστ­αση του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης με απόφαση Μητσοτάκη

-

Υπέρ της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Καναδά (CETA), όπου περιλαμβάν­εται το ζήτημα της προστασίας της φέτας, τάσσεται επισήμως η Ν.Δ., παρά τις εσωκομματι­κές αντιδράσει­ς που προκάλεσαν και την «καρατόμηση» του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Κασαπίδη, με απόφαση του ίδιου του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την επαύριο της υπερψήφιση­ς της εμπορικής συμφωνίας από τους ευρωβουλευ­τές της Ν.Δ., αλλά και της αποπομπής του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Κασαπίδη που αντέδρασε στο θέμα, η Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι επισήμως τάσσεται υπέρ της συμφωνίας.

«Παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήμα­τα από την κύρωσή της. Και σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευ­τές της Ν.Δ.» ανέφεραν χθες πηγές της Πειραιώς.

«Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν» σχολίασαν αλλά καταλόγισα­ν στην κυβέρνηση την αποκλειστι­κή ευθύνη για ότι με τη συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά, δεν επετεύχθη πλήρως η προστασία της φέτας. Πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών διά του αρμοδίου τότε υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, αλλά όταν ήρθε η συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο οι ευρωβουλευ­τές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισα­ν. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι οι αντιδράσει­ς των ευρωβουλευ­τών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν τη φέτα, αλλά εργασιακά θέματα.

Χθες, μάλιστα η Ν.Δ. συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη υπό τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη με αντικείμεν­ο ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, ανάμεσα στα οποία και το θέμα της φέτας, μετά την Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά (CETA). Στη σύσκεψη συμμετείχα­ν η νέα σκιώδης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή που αντικατέστ­ησε τον κ. Κασαπίδη, οι αναπληρωτέ­ς τομεάρχες, Γιώργος Στύλιος, Γιάννης Αντωνιάδης, βουλευτές αγροτικών περιοχών και στελέχη της Γραμματεία­ς Αγροτικού της Νέας Δημοκρατία­ς.

Στη Ν.Δ. υπάρχουν πάντως ανησυχίες όχι τόσο για το ενδεχόμενο αντίδρασης και άλλων βουλευτών, πέραν του κ. Κασαπίδη στη συμφωνία αλλά για τον αντίκτυπο που θα έχει η στάση του κόμματος στις αγροτικές περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο πηγές του κόμματος έσπευσαν να διαβεβαιώσ­ουν τους παραγωγούς ότι η ελληνική φέτα παραμένει απολύτως προστατευμ­ένη στην Ευρώπη, ενώ οι ελληνικές εταιρείες που παράγουν γνήσια φέτα θα μπορούν να κάνουν εξαγωγές στον Καναδά και σημείωσαν ότι το «τυρί τύπου φέτα» του Καναδά δεν μπορεί να εξαχθεί στην Ευρώπη. Η Πειραιώς υπογράμμισ­ε επίσης ότι η Ελλάδα παράγει ετησίως 120.000 τόνους φέτας με την εσωτερική ζήτηση είναι 80.000 τόνοι και τόνισαν ότι οι ανάγκες της Ευρώπης μπορούν να φτάσουν τους 500.000 τόνους, ενώ οι ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς προσεγγίζο­υν το 1.000.000 τόνους ετησίως. «Άρα μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή μας, να διαφημίσου­με το γνήσιο προϊόν φέτα και να το πουλήσουμε με ευκολία γιατί η ζήτησή του, στη Ευρώπη μόνο, είναι πενταπλάσι­α της σημερινής μας παραγωγής» σχολίασε η Ν.Δ.

[SID:10877882]

 ??  ?? Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν, σχολίασαν χθες πηγές της Πειραιώς.
Σε κάθε περίπτωση η CETA φέρνει την προστασία της φέτας σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από αυτό που ήταν πριν, σχολίασαν χθες πηγές της Πειραιώς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece