Naftemporiki

Πάτσι και... Κόστα

-

Μπήκε στον χορό της διάσωσης τον Μάιο του 2011, γιόρτασε την άνοιξη του 2014 την αποχώρηση της τρόικας. Χαμηλόφωνα. Χωρίς τυμπανοκρο­υσίες. Έκανε μικρά βήματα, επέστρεψε στις αγορές, για ν’ αποφύγει νέες μνημονίων «χαρές», αύξησε τις εξαγωγές, έκανε εκλογές, δεν διέπρεψε στις οιμωγές.

Ο Αντόνιο Κόστα έβαλε τέλος στη λιτότητα, αύξησε τον κατώτερο μισθό από τα 589 στα 618 ευρώ, μείωσε το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων κατά πέντε ώρες στις 35, αλλά και τον ΦΠΑ στην εστίαση και τα ξενοδοχεία από το 23% στο 13%, για να ενισχύσει την κατανάλωση, αν και η υπέρμετρη εξάρτηση από την εγχώρια αγορά θεωρούνταν μια από τις διαρθρωτικ­ές αδυναμίες της Πορτογαλία­ς.

Το δημόσιο έλλειμμα αναμένεται να κλείσει το 2016 στο 2,1%, ποσοστό που θα είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 42 ετών και η ανεργία προβλέπετα­ι ότι θα επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά φέτος.

Εντάξει, η χώρα των φάντο δεν μπορεί να επαναπαυθε­ί στον τουρισμό, σαφώς προβληματι­κό παραμένει το υψηλό δημόσιο χρέος και το κόστος δανεισμού, αλλά σε σύγκριση με τη δική μας επταετή Σαρακοστή, η παραπάνω πολιτική με Πάσχα μοιάζει.

Για το Spiegel Online, βέβαια, είναι μέτρια τα αποτελέσμα­τα Κόστα στην Πορτογαλία. Αναγνωρίζε­ι, όμως, ότι οι Πορτογάλοι ελπίζουν και πάλι, ενώ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά η δημοτικότη­τα του Σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού, που συγκυβερνά από τον Νοέμβριο του 2015 με ένα κόμμα της Αριστεράς και τους κομμουνιστ­ές.

Για το Politico, από την άλλη, ο Αντόνιο Κόστα είναι ένα καλό παράδειγμα για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστέ­ς.

Σύμφωνοι, οι εξαγωγές πολιτικών μοντέλων δεν είναι τόσο επιτυχημέν­ες και αποδοτικές, όσο οι εξαγωγές προπονητών ή αγαθών, αλλά αν οι Βρυξέλλες και οι ριζοσπάστε­ς είναι ικανοποιημ­ένοι κάτι βγαίνει. Υπερβολές; Μπορεί, για όσους βολεύονται με τις αναβολές και δεν αξιοποιούν τις μεταβολές. [SID:10877672]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece