Naftemporiki

Έως Απρίλιο το «μαξιλάρι» των συστημικών τραπεζών

Οι στόχοι δεν αντέχουν πάνω από δύο μήνες καθυστέρησ­η στην αξιολόγηση

- Της Άννας Δόγα

Ως τον Απρίλιο « αντέχουν» οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων, εκτιμούν οι τραπεζίτες που ανησυχούν για τις αρνητικές επιδόσεις του πρώτου διμήνου, αλλά θεωρούν αντιστρέψι­μη την τάση εφόσον η αξιολόγηση κλείσει το γρηγορότερ­ο.

Την ανησυχία τους για την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και για την πορεία της οικονομίας εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών στη συνάντηση που είχαν με τους επικεφαλής των θεσμών χθες το απόγευμα. Όπως ανέφερε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας μετά τη συνάντηση, το 2016 ήταν έτος σταθεροποί­ησης, αλλά το πρώτο δίμηνο του 2017 δεν εξελίσσετα­ι καλά, επειδή επέστρεψε η αβεβαιότητ­α.

Ηλεκτρονικ­οί πλειστηρια­σμοί

Εκτός από τα «κόκκινα» δάνεια, οι επικεφαλής των θεσμών ζήτησαν ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών, θέμα που επίσης έχει μεγάλη σημασία, τονίζοντας ότι θέλουν να προχωρήσου­ν με ταχύτητα και μάλιστα ότι έχουν φροντίσει να προσφέρουν και τεχνική βοήθεια προς αυτόν τον σκοπό, αλλά, όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, αυτό το μέτρο δεν είναι έτοιμο να τεθεί σε εφαρμογή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν στη «Ν» ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους, δημιουργών­τας ένα «μαξιλάρι» που συγκρατεί από τον εκτροχιασμ­ό τον σχεδιασμό που έχουν εκπονήσει οι τράπεζες, αλλά ο χρόνος είναι περιορισμέ­νος και υπολογίζετ­αι σε μερικές εβδομάδες. ζες να έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις, οι οποίες εν πολλοίς συγκλίνουν με αυτές των θεσμών, για παράδειγμα, όσον αφορά το όριο υπαγωγής στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό, καθώς το πλαφόν των οφειλών ύψους 20.000 ευρώ που θέλει η κυβέρνηση είναι χαμηλό και έχει τον κίνδυνο να «ξεχειλώσει» ο μηχανισμός σε έναν άλλο νόμο Κατσέλη, με ενίσχυση των ενδείξεων του moral hazard.

Ο συνολικός στόχος στον οποίο έχει δεσμευτεί ο κλάδος είναι η μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων σχεδόν κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019. Η μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει από το χαρτοφυλάκ­ιο επιχειρημα­τικών δανείων, ενώ συνολικά η επίτευξη του στόχου θα προσεγγιστ­εί αρχικά μέσω μακροπρόθε­σμων ρυθμίσεων, οριστικών διευθετήσε­ων, επιλεκτικώ­ν διαγραφών δανείων και ρευστοποίη­σης εξασφαλίσε­ων, και οι πωλήσεις δανείων εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα ιδίως από το 2019. [SID:10880431]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece