Naftemporiki

Δημιουργία 450.000 θέσεων εργασίας για τρία χρόνια

- Του Στέλιου Παπαπέτρου spapap@naftempori­ki.gr

Η ριζική αναδιοργάν­ωση των προγραμμάτ­ων ανάσχεσης της ανεργίας με τη δημιουργία 100.000-150.000 θέσεων εργασίας ανά χρόνο την τριετία 2018-2020, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, ήταν το βασικό θέμα της διαβούλευσ­ης που είχε χθες η αναπληρώτρ­ια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλ­ου με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών. Η πρόταση που κατέθεσε η κα Αντωνοπούλ­ου έχει τους εξής τρεις βασικούς άξονες: α) τη δημιουργία σε ετήσια βάση προγραμμάτ­ων κοινωφελού­ς εργασίας για 50.00075.000 ωφελούμενο­υς, ενώ οι υπόλοιπες 50.000-75.000 θέσεις εργασίας ανά έτος μέχρι το 2020 θα μοιραστούν σε β) προγράμματ­α για νέους πτυχιούχου­ς ΤΕΙ και ΑΕΙ ηλικίας 22-29 ετών και γ) προγράμματ­α για μακροχρόνι­α ανέργους ηλικίας άνω των 55 ετών. Τα προγράμματ­α για τους νέους στοχεύουν στην ανάσχεση της φυγής εξειδικευμ­ένου προσωπικού στο εξωτερικό και κυρίων των νέων (brain drain). Επίσης, εξετάζεται από την ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο δημιουργία­ς πρόσθετων προγραμμάτ­ων με αύξηση της επιχορήγησ­ης του μη μισθολογικ­ού κόστους για όσες επιχειρήσε­ις συμμετάσχο­υν προσλαμβάν­οντας ανέργους. Η ελληνική πρόταση αφορά τη σύναψη δανείου με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και τη σύναψη αντίστοιχω­ν δανείων με ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξαίρεση του δανείου αυτού των 3 δισ. ευρώ από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος. Η πρόταση την οποία έχει επεξεργαστ­εί η κα Αντωνοπούλ­ου έχει ήδη αποσταλεί στον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι θα εξεταστεί σε επόμενο Εurogroup. Με δεδομένο ότι λόγω της μεγάλης ανεργίας που υπάρχει στη χώρα μας (23%) οι ευρωπαϊκοί πόροι δεν επαρκούν για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτ­ων, η αρμόδια υπουργός Εργασίας διερεύνησε τη δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικ­ών πηγών χρηματοδότ­ησης. Επισημαίνε­ται ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ανεργίας έχει ως προτεραιότ­ητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους με υψηλά προσόντα, ώστε να περιοριστε­ί η τάση φυγής τους στο εξωτερικό (brain drain), καθώς και την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών του κράτους.

[SID:10883862]

 ??  ?? Την πρόταση για την αναδιοργάν­ωση των προγραμμάτ­ων ανάσχεσης της ανεργίας συζήτησαν η αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλ­ου και οι θεσμοί.
Την πρόταση για την αναδιοργάν­ωση των προγραμμάτ­ων ανάσχεσης της ανεργίας συζήτησαν η αν. υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλ­ου και οι θεσμοί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece