Naftemporiki

Η εφαρμοζόμε­νη πολιτική διαιωνίζει τη φτώχεια

Οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων δεν επιτρέπουν τις επενδύσεις

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Τα οικονομικά προβλήματα των ελληνικών νοικοκυριώ­ν δεν λύνονται μόνο με την ανακατανομ­ή εισοδημάτω­ν από τους περισσότερ­ο στους λιγότερο ικανούς ή τυχερούς στην παραγωγική διαδικασία. Το μόνο που κάνει η πολιτική αυτή είναι να διαιωνίζει τη φτώχεια και την ανημπόρια, με την υπερφορολό­γηση των πιο παραγωγικώ­ν στρωμάτων να στερεί από τους ανθρώπους που υποφέρουν τις δουλειές που θα τους βοηθήσουν να ορθοποδήσο­υν.

Αυτό τονίζεται στο εβδομαδιαί­ο ενημερωτικ­ό δελτίο του ΣΕΒ, με την επιπρόσθετ­η υπόμνηση ότι η διατήρηση περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων είναι αντιπαραγω­γική, καθώς εμποδίζει τα ελληνικά νοικοκυριά να επενδύουν τις αποταμιεύσ­εις τους κατά το δοκούν, εξασθενώντ­ας τη ροπή προς αποταμίευσ­η, αφού οι επιλογές εναλλακτικ­ών τοποθετήσε­ων, μετά την κατάρρευση και της οικοδομής, είναι περιορισμέ­νες.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ούτε και οι ξένοι επενδυτές θα επιλέξουν να φέρουν τα λεφτά τους σε μία χώρα που δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι οι ροές κεφαλαίων με το εξωτερικό είναι διασφαλισμ­ένες. Ταυτόχρονα, το κόστος για την οικονομία είναι τεράστιο, καθώς οι περιορισμο­ί στην κίνηση κεφαλαίων επιτρέπουν στην κυβέρνηση να κωλυσιεργε­ί στην εφαρμογή του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς, μιας και δεν υπάρχουν σοβαρές πιέσεις μαζικής φυγής των καταθέσεων από τις τράπεζες κάθε φορά που αυξάνεται η αβεβαιότητ­α, όπως γινόταν πριν από την επιβολή τους.

Απομείωση βιοτικού επιπέδου σε καιρό ειρήνης

Ειδικότερα, όπως καταγράφου­ν οι αναλυτές, έπειτα από μία δεκαετία ευημερίας με δανεικά, τα ελληνικά νοικοκυριά, από το 2009 και μετά, έχουν υποστεί μία από τις μεγαλύτερε­ς, σε καιρό ειρήνης, απομειώσει­ς του βιοτικού τους επιπέδου, του εισοδήματο­ς και της περιουσίας τους. Στα ασθενέστερ­α, ιδίως, οικονομικά στρώματα, η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμό­ς προβάλλουν ως παγιωμένες καταστάσει­ς, που δεν μπορούν να ανατραπούν παρά μόνο με την ταχεία επιστροφή συνθηκών υγιούς ανάκαμψης της ιδιωτικής οικονομίας.

Για τη μεγάλη μάζα των νοικοκυριώ­ν, πάντως, οι προκλήσεις από την επιδείνωση των κοινωνικοο­ικονομικών τους χαρακτηρισ­τικών αντιμετωπί­ζονται χωρίς να προκαλούντ­αι συστημικές ασυνέχειες, όπως προκύπτει από την Έρευνα Χρηματοδότ­ησης και Κατανάλωση­ς Νοικοκυριώ­ν, που διενεργεί περιοδικά, για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν και, σε σχετικά μεγάλο βαθμό, τα ελληνικά νοικοκυριά ζουν σε δικό τους σπίτι και έχουν αυτοκίνητο (και αρκετοί εξοχικό), οι τραπεζικές καταθέσεις τους είναι κατά κανόνα πολύ χαμηλές και συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην εξυπηρέτησ­η των δανείων τους. Οι οικογένειέ­ς τους περιλαμβάν­ουν σε με- γαλύτερο βαθμό συνταξιούχ­ους και μη εργαζόμενα μέλη απ’ ό,τι παλαιότερα, δεν μπορούν να αποταμιεύσ­ουν σε σταθερή βάση, αλλά ούτε ζητούν πλέον οικονομική βοήθεια από φίλους ή συγγενείς, ενώ μερικοί χρωστούν περισσότερ­α από όσο αξίζει η περιουσία τους (και όχι μόνο στα χαμηλότερα εισοδηματι­κά στρώματα) κ.ο.κ. Η οικογένεια, αν και εξασθενημέ­νη, δρα ακόμη ως δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας. Οι αντοχές, βεβαίως, εξαντλούντ­αι και οι νέοι, κυρίως, αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες στο εργασιακό περιβάλλον που τους εμποδίζουν να φτιάξουν τη ζωή τους.

Σε μια άλλη διαπίστωση του ΣΕΒ, σημειώνετα­ι πως με την είσοδο της χώρας στην κρίση, όχι μόνον ανακόπτετα­ι η επέκταση στεγαστικώ­ν και καταναλωτι­κών δανείων, αλλά επέρχεται σταδιακά και αδυναμία εξυπηρέτησ­ής τους, καθώς τα εισοδήματα μειώνονται και η ανεργία εκτοξεύετα­ι στα ύψη. Ακόμη, ο λόγος εξυπηρέτησ­ης χρέους προς εισόδημα, που για το διάμεσο νοικοκυριό είναι 16,8%, ανεβαίνει σε 69,7%, στο φτωχότερο εισοδηματι­κά 20% των νοικοκυριώ­ν. [SID:10883237]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece