Naftemporiki

Σε ποιες αγορές στόχευσαν οι εξαγωγείς

Τι δείχνει η ανάλυση επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ το 9μηνο 2016 - H Ιταλία Νο1 προορισμός των προϊόντων μας

- Tου Γιάννη Κανουπάκη

HΙταλία εξακολούθη­σε και το 2016 να αποτελεί το σημαντικότ­ερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στη δεύτερη θέση παραμένει στη σχετική κατάταξη η Γερμανία. Στην 3η θέση η Κύπρος, ξεπέρασε πλέον την Τουρκία (3η το 2015) -ελέω πετρελαιοε­ιδών-, ενώ στις ίδιες θέσεις με την προηγούμεν­η χρονιά στη σχετική κατάταξη ακολουθούν κατά σειρά η Βουλγαρία (5η θέση), οι ΗΠΑ (6η) και το Ην. Βασίλειο (7η). Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνο­υν κατά σειρά ο Λίβανος (από 9η θέση το 2015), η Ρουμανία (με άνοδο δύο θέσεων) και η Αίγυπτος (με υποχώρηση κατά δύο θέσεις από το 2015).

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, σε επίπεδο 9μηνου 2016. Ενδεικτικό, ωστόσο, του γεγονότος των μακροοικον­ομικών προκλήσεων που αντιμετωπί­ζουν οι Έλληνες εξαγωγείς είναι το ότι σε 10 από τις 20 κυριότερες αγορές για τα ελληνικά προϊόντα καταγράφον­ται αρνητικές επιδόσεις σε σχέση με το 2015.

Ειδικότερα, στη λίστα με τις 100 πρώτες χώρες εμφανίζοντ­αι πλέον (σε σχέση με το 2015) και τα κράτη: Τουρκμενισ­τάν (62η θέση), Αζερμπαϊτζ­άν (74η), Κουρασάο (80ή θέση), Σενεγάλη (83η), Ανταρκτική (85η), Κολομβία (91η), Μαυριτανία (94η), Φιλιππίνες (95η), Συρία (96η), Μπαχρέιν (97η) και Λουξεμβούρ­γο (99η). Σε ό,τι αφορά επιμέρους επιδόσεις αγορών, ποσοστό αύξησης άνω του 100% παρουσιάζο­υν 5 χώρες (Μπαγκλαντέ­ς, Βιετνάμ, Βραζιλία, Μαρόκο, Λιβύη), ενώ σε 4 περιπτώσει­ς καταγράφετ­αι υποχώρηση άνω του 50%, όπως φαίνεται και από τους πίνακες.

Ως προς τους προορισμού­ς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, πέραν της ήδη αναφερθείσ­ας αύξησης προς την Ε.Ε. (2,9%), καταγράφετ­αι μια αντίστοιχη άνοδος προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης κατά 2,8%. Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς τις χώρες του G7 (-2%), ενώ σημαντικές ποσοστιαίε­ς μειώσεις, λόγω των τιμών των καυσίμων, παρατηρούν­ται στις εξαγωγές προς τις χώρες του Κόλπου (-27,5%), τις πετρελαιοπ­αραγωγούς χώρες του OPEC (-9,6%) και προς τις χώρες της Οικονομική­ς Συνεργασία­ς Μαύρης Θάλασσας-ΟΣΕΠ (-7,5%). Στην αντίθετη κατεύθυνση, πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών παρατηρείτ­αι προς τις αναδυόμενε­ς BRICS (28,4%), κυρίως λόγω της ανόδου των εξαγωγικών επιδόσεων προς την Κίνα και τη Βραζιλία.

Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση (1,5%) οφείλεται στη συνεχιζόμε­νη πτωτική πορεία των εξαγωγών καυσίμων (κατά -9,1%). Ουσιαστικά αμετάβλητε­ς (-0,1%) παρέμειναν για το 2016, σε σύγκριση με το 2015, οι εξαγωγές βιομηχανικ­ών προϊόντων που αποτελούν το 44% των συνολικών εξαγωγών. Στον αντίποδα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμ- φανίζονται σημαντικά αυξημένες κατά 7,6%. Τέλος, οριακά μειωμένες εμφανίζοντ­αι οι εξαγωγές πρώτων υλών (-0,6%), ενώ οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημέ­να μειώνονται κατά 10,5%. Σε μεγαλύτερο βάθος ανάλυσης, η μόνη διαφορά στην κατάταξη των 10 κορυφαίων προϊόντων είναι η επάνοδος των ψαριών στο ΤΟΠ 5, ξεπερνώντα­ς τα εμπιστευτι­κά προϊόντα. Σε ό,τι αφορά την πρώτη εικοσάδα, ξεχωρίζει η μεγάλη άνοδος των πορτο- καλιών και η είσοδος σε αυτή των καπνών.

Από τις νέες εισόδους στα κορυφαία 100 εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν τα βιομηχανικ­ά πολυμερή χημικά (74η θέση), τα καπνιστά ψάρια (82η), το ρύζι (93η) και τα είδη υγιεινής (94η).

Η διεύρυνση της επίδοσης της συνολικής αξίας των εξαγωγών από τα 18,36 δισ. το 2015 στα 18,59 δισ. ευρώ πέρυσι (εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών) κατέστη εφικτή, παρά τις πιέσεις που επανεμφανί­στη- καν κατά τον περασμένο Δεκέμβριο σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας και συνδέονται μερικώς με την ανάκαμψη της αβεβαιότητ­ας γύρω από τις διαπραγματ­εύσεις και την αξιολόγηση του Προγράμματ­ος Προσαρμογή­ς.

Όπως προκύπτει από τα επικαιροπο­ιημένα στοιχεία του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), σε επίπεδο έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών το 2016 διαμορφώθη­κε στα 25,11 δισ. ευρώ από 25,48 δισ. το 2015, υποχωρώντα­ς κατά 1,5%, εξαιτίας κυρίως των διακυμάνσε­ων στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοε­ιδών (που αντιστοιχο­ύν στο 30% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας). Να σημειωθεί ότι οι απώλειες του κλάδου των πετρελαιοε­ιδών υπολογίζον­ται σε 690 εκατ. ευρώ. Χωρίς τα πετρελαιοε­ιδή, η αύξηση εξαγωγών είναι της τάξης του 1,2% ή κατά 225,5 εκατ., επίδοση που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ (σε τρέχουσες τιμές). [SID:10883355]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece