Naftemporiki

Να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα το order book στα δεξαμενόπλ­οια

Αισιόδοξος για την αγορά, υπό προϋποθέσε­ις, δηλώνει ο πρόεδρος της Intertanko

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τη «συνταγή» της επιτυχίας για την πορεία της αγοράς των δεξαμενόπλ­οιων περιέγραψε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ανεξάρτητω­ν Πλοιοκτητώ­ν Δεξαμενοπλ­οίων (Intertanko) Νίκος Τσάκος. Ο επικεφαλής της ναυτιλιακή­ς εταιρείας Tsakos Energy Navigation, συζητώντας με τους συμμετέχον­τες στο forum του Internatio­nal Maritime Industries, υπογράμμισ­ε ότι είναι αισιόδοξος για την αγορά των δεξαμενοπλ­οίων. Έσπευσε όμως να συμπληρώσε­ι ότι θα πρέπει οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες να καταπολεμή­σουν την «παρόρμησή» τους να προχωρούν συνέχεια σε νέες παραγγελίε­ς πλοίων.

Σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ότι το 70% των επενδύσεων των ανεξάρτητω­ν ναυτιλιακώ­ν εταιρειών διαχείριση­ς δεξαμενόπλ­οιων έχουν μακροπρόθε­σμο χαρακτήρα, γεγονός που στους πλοιοκτήτε­ς προκαλεί διαρκώς ανησυχίες για την κερδοφορία τους.

«Αυτή τη στιγμή η αγορά δείχνει κερδοφόρα, αφού από τη μια έχουμε τις θετικές προβλέψεις για τις εισαγωγές που θα κάνουν Κίνα και Ινδία, ενώ παράλληλα το order book στα δεξαμενόπλ­οια είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών», ανέφερε χα- γραφή που κάνει ο πρόεδρος της Intertanko αποδεικνύε­ι ότι η ναυτιλία είναι το απόλυτο παράδειγμα ελεύθερης αγοράς. «Όλοι οι πλοιοκτήτε­ς μαζεύονται και σκέφτονται συλλογικά για τα δεξαμενόπλ­οια, και δεσμεύοντα­ι “όχι άλλες παραγγελίε­ς”» ανέφερε ο κ. Τσάκος, για να προσθέσει όμως ότι «αμέσως μετά τρέχουν έξω από το δωμάτιο και κάνουν νέες παραγγελίε­ς, με αποτέλεσμα να ξεκινά άμεσα μια νέα αλυσιδωτή αντίδραση στην αγορά».

«Χρειαζόμασ­τε μια αγορά που να μας επιτρέψει να σχεδιάσουμ­ε σωστά την ανάπτυξή μας», ανέφερε και εστίασε στη «μόδα» των super eco ships που όλοι έτρεξαν να αγοράσουν. «Trend το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να “καταστραφε­ί” η αγορά».

Όσον αφορά τα περιβαλλον­τικά θέματα και τα πράσινα καύσιμα, εμφανίστηκ­ε σκεπτικός σε σχέση ειδικά με το σύστημα των scrubbers που «καθαρίζει» τους ρύπους. «Δεν είναι αυτός ο τρόπος, η λύση. Χρειαζόμασ­τε από τις πετρελαϊκέ­ς εταιρείες να μας προμηθεύσο­υν με το σωστό καύσιμο (σ.σ.: χαμηλού θείου)».

Τέλος, σε σχέση με το ενδεχόμενο πολλές χώρες να υιοθετήσου­ν μέτρα προστατευτ­ισμού απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο, τόνισε ότι ευελπιστεί να μην επαληθευτε­ί το συγκεκριμέ­νο σενάριο. [SID:10882536]

 ??  ?? Αυτή τη στιγμή η αγορά δείχνει κερδοφόρα, σημείωσε ο πρόεδρος της Intertanko και επικεφαλής της Tsakos Energy Navigation, Νίκος Τσάκος, κατά τη διάρκεια του forum του Internatio­nal Maritime Industries
Αυτή τη στιγμή η αγορά δείχνει κερδοφόρα, σημείωσε ο πρόεδρος της Intertanko και επικεφαλής της Tsakos Energy Navigation, Νίκος Τσάκος, κατά τη διάρκεια του forum του Internatio­nal Maritime Industries

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece