Naftemporiki

Γαλλογερμα­νική συμμαχία διεκδικεί τον ΟΛΘ

- Tων Βάσως Βεγίρη και Αντώνη Τσιμπλάκη

ΗTerminal Link, θυγατρική του γαλλικού ναυτιλιακο­ύ ομίλου CMA-CGM, τρίτου μεγαλύτερο­υ ομίλου στον κλάδο του παγκοσμίως, είναι -σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς της «Ν»ο port operator με τον οποίο συμμάχησε και θα καταθέσει προσφορά για το 67% του ΟΛΘ το γερμανικό fund της Deutsche Invest. Επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο πλευρών αναμένεται να εκδοθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η Terminal Link ανήκει αναλυτικότ­ερα κατά 51% στον Όμιλο CMA CGM και διαχειρίζε­ται 14 port terminals παγκοσμίως από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα, με κοντινότερ­η παρουσία στην Ελλάδα αυτή στη Μάλτα και χωρίς παρουσία στην περιοχή Μαύρης Θάλασσας - Βαλκανίων, γεγονός που σηματοδότη­σε το ενδιαφέρον της για συνεργασία με το γερμανικό fund για τον ΟΛΘ, στο οποίο επίσης συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό, που δεν ξεπερνά -σύμφωνα με πληροφορίε­ς- το 15%, και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. Η εν λόγω συμφωνία αποκτά πρόσθετη σημασία και εν όψει της σημερινής επίσκεψης στην Αθήνα του πρωθυπουργ­ού της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, συνοδευόμε­νος, σύμφωνα με όσα έχει μεταδώσει το ΑΠΕ, από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικώ­ν της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και από τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η Ρ&Ο του αραβικού ομίλου της Dubai Ports World και η ιαπωνική Mitsui -και κατά άλλες πληροφορίε­ς και η ISTC από τις Φιλιππίνες- έχουν ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνία­ς κατάθεσης δεσμευτικώ­ν προσφορών, που έχει προσδιορισ­τεί για τις 24 Μαρτίου, και αναμένεται με ενδιαφέρον τι στάση θα τηρήσει το ΤΑΙΠΕΔ.

Το τελευταίο διάστημα, στον αντίποδα, εντείνοντα­ι τα μηνύματα που απευθύνουν οι παραγωγικο­ί φορείς της Βόρειας Ελλάδας να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσ­εις στον διαγωνισμό για τον ΟΛΘ. [SID:10883388]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece