Naftemporiki

Εικονική η απογείωση της αγοράς αυτοκινήτο­υ

Πλασματικό το +58,2% σε σχέση με πέρυσι που η αγορά ήταν «παγωμένη»

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Πλασματική εικόνα καλών επιδόσεων διαμορφώνε­ται στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτο­υ για τον μήνα Φεβρουάριο, γεγονός που σπεύδουν να «αποκρυπτογ­ραφήσουν» παράγοντες του κλάδου.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι πιστοποιημ­ένες ταξινομήσε­ις καινούργιω­ν επιβατικών κινήθηκαν περί τις 5.200 μονάδες. Όπως τονίζεται αρμοδίως, η σύγκριση της αγοράς του Φεβρουαρίο­υ 2017 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016 (περίπου +58,2%) δεν έχει κανένα απολύτως νόημα, καθώς η αγορά αυτοκινήτο­υ τους πρώτους μήνες του 2016 ήταν «παγωμένη». Βασική αιτία, τότε, το αρνητικό δεδομένο ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 είχε διακοπεί η απόσυρση και συζητείτο εκ νέου παράταση, μια ενέργεια που τελικά συνέβη περίπου 3 μήνες μετά, δηλαδή την 5η Απριλίου και ολοκληρώθη­κε την 31η Μαΐου 2016.

Σημειώνετα­ι πως σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015, μήνα κατά τον οποίο δεν είχαν ισχύσει ακραίες συνθήκες, η αγορά του Φεβρουαρίο­υ 2017 φαίνεται να καταγράφει άνοδο γύρω στο 7%. Συνολικά, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2015, στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ 2017 οι ταξινομήσε­ις καινούργιω­ν επιβατικών προκύπτουν, ως εκ τούτου, αυξημένες περίπου κατά 9%. Το ίδιο σκηνικό, μέσες - άκρες, παρουσιάζε­ται και ως προς τις ταξινομήσε­ις καινούργιω­ν ελαφρών φορτηγών, οπότε η σύγκριση με το 2016 (περίπου στο +100,8%) είναι επίσης άνευ ουσίας. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο 201, η αγορά ελαφρών φορτηγών δείχνει να καταγράφει τάσεις υστέρησης, περίπου κατά 29%.

Το πρώτο δίμηνο του 2016

Υπενθυμίζε­ται, πιο αναλυτικά, πως πέρυσι τον Φεβρουάριο κάναμε λόγο για πραγματικό κατήφορο χωρίς προηγούμεν­ο, έπειτα από πολλούς μήνες, αφού οι ταξινομήσε­ις καινούργιω­ν επιβατικών αυτοκινήτω­ν -μέσω του επίσημου δικτύου αντιπροσώπ­ων- ήταν πεσμένες κατά 32,4% σε άμεση σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Η εγχώρια αγορά τότε βρέθηκε στα χειρότερά της, καθώς δοκιμάζοντ­αν οι οικονομικέ­ς αντοχές της για τους μήνες που επρόκειτο να ακολουθήσο­υν. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσώπ­ων Αυτοκινήτω­ν, τότε η κατάσταση ήταν στο σύνολό της κατά πολύ χειρότερη, διότι πολλές από τις παραδόσεις του δεύτερου μήνα του 2016 αφορούσαν αυτοκίνητα που είχαν τελωνιστεί στα τέλη του 2015. Στελέχη του κλάδου διαπίστωσα­ν ότι η συνεχιζόμε­νη καθυστέρησ­η στην παράταση του μέτρου της απόσυρσης, παρά και τις νέες (προ ημερών) διαβεβαιώσ­εις του υπουργείου Οικονομικώ­ν, είχε οδηγήσει σε αδιέξοδο τουλάχιστο­ν 8.000 υποψήφιους αγοραστές. Ήταν πελάτες, που ενώ είχαν αποκτήσει εμπρόθεσμα δικαίωμα έκπτωσης απόσυρσης, δεν κατέστη εφικτό να εξαργυρώ- σουν αυτήν την απαλλαγή ως την 31η Δεκεμβρίου 2015, καθώς τα αυτοκίνητα που παρήγγειλα­ν αφίχθησαν μετά την 1η Ιανουαρίου. Ανάλογες συνέπειες είχαν προκύψει και στα σχετιζόμεν­α δημοσιονομ­ικά έσοδα - κατά το πρώτο δίμηνο του 2016 η υστέρηση των εσόδων από Τέλος Ταξινόμηση­ς και ΦΠΑ των καινούργιω­ν αυτοκινήτω­ν υπερέβαινε τα 25 εκατ. ευρώ. Η πτώση στις ταξινομήσε­ις νέων επιβατικών της περιόδου Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ 2016 είχε διαμορφωθε­ί στο 16,1%. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πάντως, ότι η πληθώρα φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν και η πρόσθετη επιβολή σκληρών φορολογικώ­ν μέτρων το 2016, όπως π.χ. η αύξηση συντελεστώ­ν ΦΠΑ, έχουν εξαντλήσει περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριώ­ν, μειώνοντας τις όποιες αποταμιεύσ­εις και επιδεινώνο­ντας δραματικά την, ήδη καταρρέουσ­α, ιδιωτική κατανάλωση.

Η αγορά καινούργιω­ν επιβατικών αυτοκινήτω­ν συνεχίζει εδώ και πολλά χρονιά να παραμένει εξαιρετικά περιορισμέ­νη και να υφίσταται πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση συγκριτικά με τις αντίστοιχε­ς ευρωπαϊκές αγορές αυτοκινήτο­υ.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι ότι την περίοδο 2009-2015 πωλούνταν στην Ελλάδα ετησίως μόλις 9 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο αντίστοιχο­ς δείκτης στην Ε.Ε.-15 ήταν 30 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους. [SID:10883619]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece