Naftemporiki

Ρευστοποίη­σαν πρόσφατα κέρδη

Αρνητικό κλίμα στη Νέα Υόρκη - Σταθεροποί­ηση στην Ευρώπη

- Της Νατάσας Στασινού

Μετά το «πάρτι» της Τετάρτης, οι επενδυτές στη Wall Street θέλησαν χθες να ρευστοποιή­σουν μέρος των κερδών τους, οδηγώντας τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος, αν και με περιορισμέ­νες απώλειες.

Η πτωτική τάση δεν εμπόδισε στη Snap, ιδιοκτήτρι­α της εφαρμογής μηνυμάτων Snapchat, να λάμψει. Στο ντεμπούτο της στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα άνω του 40% σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία διατέθηκε στην αρχική δημόσια εγγραφή. Στον αντίποδα, μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνισ­τών ήταν η Caterpilla­r, η οποία είδε τη μετοχή της να υποχωρεί περίπου 5%, καθώς οι αρχές πραγματοπο­ίησαν έφοδο στις εγκαταστάσ­εις της στο Ιλινόις.

Οι απώλειες της κορυφαίας κατασκευάσ­τριας εκσκαφέων και χωματουργι­κών μηχανημάτω­ν παγκοσμίως ήταν υπεύθυνες για το ήμισυ της πτώσης του Dow Jones κατά περίπου 65 μονάδες.

Στον S&P 500 οι εννέα από τους έντεκα βασικούς κλάδους κινούνταν πτωτικά, με εκείνον των τραπεζών, που την Τετάρτη παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο (2,8%), να καταγράφει απώλειες 1%.

Στις τρεις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, Λονδίνο, Φραγκφούρτ­η, Παρίσι επικράτησα­ν τάσεις σταθεροποί­ησης, με τους δείκτες να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητο­ι.

Στο Νότο η εικόνα ήταν μικτή με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ενισχύεται 0,4% και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να καταγράφει πτώση περίπου 0,4%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε οριακή πτώση, παραμένοντ­ας έτσι σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά 14 μηνών, στα οποία είχε σκαρφαλώσε­ι την Τετάρτη.

Ο κλάδος των πρώτων υλών δέχθηκε τις ισχυρότερε­ς πιέσεις και είχε απώλειες σχεδόν 1%, ενώ πτώση παρουσίασε και εκείνος των τραπεζών.

Ήταν οι κλάδοι που είχαν προσελκύσε­ι το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον στην ακριβώς προηγούμεν­η συνεδρίαση.

Από την άλλη σε ράλι επιδόθηκαν οι φαρμακοβιο­μηχανίες, με «οδηγό» τη Roche, που είδε τη μετοχή της να ενισχύεται 7%, χάρη στην επιτυχή δοκιμή νέου φαρμάκου της.

Σημαντικά κέρδη είχαν και οι επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε η Engie με άνοδο 8,2%, καθώς προανήγγει­λε ανάκαμψη των κερδών της το 2017.

[SID:10883760]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece