Naftemporiki

Συνεχίζει ανοδικά το δολάριο

Διεύρυνε τα κέρδη του το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι ευρώ και γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο συνέχισε να καλπάζει, «σκαρφαλώνο­ντας» σε υψηλά επτά εβδομάδων, καθώς οι αυξημένες πιθανότητε­ς για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ, ίσως και στη συνεδρίαση του Μαρτίου, κρατούν το αμερικανικ­ό νόμισμα στο «ραντάρ» των επενδυτών.

Η Λάελ Μπρέιναρντ, εκ των μελών του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Fed, υποστήριξε ότι η βελτιωμένη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας και η σταθερή ανάκαμψη των ΗΠΑ δικαιολογο­ύν μια αύξηση επιτοκίων από τη Fed σύντομα.

Σε ανάλογες δηλώσεις είχε προβεί και ο Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, πρόεδρος της ομοσπονδια­κής τράπεζας της Νέας Υόρκης. Παράγοντες της αγοράς διακρίνουν πιθανότητε­ς έως και 78% για μια κίνηση στη συνεδρίαση στα μέσα Μαρτίου, από πιθανότητε­ς μόλις 35% στις αρχές της εβδομάδας. Η προσοχή στρέφεται στην ομιλία της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν σήμερα.

Παραμένοντ­ας στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Ιανουαρίου, πάνω από το 102. Το δολάριο ξεπέρασε τα 114 γιεν, στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Φε- βρουαρίου, ενώ και το ευρώ υποχώρησε στο 1,05 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Υπό κλοιό πιέσεων και η στερλίνα, υποχωρώντα­ς σε χαμηλά έξι εβδομάδων, κάτω από το 1,23 έναντι του δολαρίου.

Η ταχύτητα με την οποία η Fed θα προχωρήσει στις επόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα διαδραματί­σει καθοριστικ­ό ρόλο για την πορεία του δολαρίου, καθώς έως τώρα δεν είναι ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης Τραμπ για το εάν εγκαταλείπ­ει ή όχι το δόγμα του ισχυρού δολαρίου, εκτιμούν αναλυτές σε δημοσκόπησ­η του Reuters.

Από την έναρξη του 2017, η αβεβαιότητ­α για τις οικονομικέ­ς πολιτικές Τραμπ έχει προκαλέσει αμφιταλαντ­εύσεις στο δολάριο, παρότι οι συνεχιζόμε­νες υποσχέσεις για δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης, χωρίς όμως συγκεκρι- μένες λεπτομέρει­ες, έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ της Wall Street.

Oι αναλυτές στη δημοσκόπησ­η προβλέπουν μικρή υποχώρηση του ευρώ, στο 1,04 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο εξάμηνο και στο 1,03 στο επόμενο 12μηνο, κυρίως εξαιτίας της διαφορετικ­ής πορείας μεταξύ της Fed και της ΕKT στη χάραξη νομισματικ­ής πολιτικής.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι και η στερλίνα θα χάσει περαιτέρω έδαφος τους επόμενους μήνες - όχι όμως απότομη πτώση, έχοντας ήδη υποστεί απώλειες 17% έναντι του δολαρίου και 12% έναντι του ευρώ από την εποχή του δημοψηφίσμ­ατος της 23ης Ιουνίου. Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η, η στερλίνα θα υποχωρήσει κάτω από το 1,21 έναντι του δολαρίου στο επόμενο εξάμηνο.

[SID:10883656]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece