Naftemporiki

Στα 3 τρισ. δολ. τα κέρδη μετοχών από την εκλογή Τραμπ

Απανωτά ρεκόρ για τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 - Ράλι και από τον Nasdaq

- Tων Νατάσας Στασινού και Έφης Τριήρη

Τι κι αν τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ για επενδύσεις 1 τρισ. δολαρίων σε υποδομές και «μαζικές» φοροελαφρύ­νσεις παραμένουν εν πολλοίς θολά; Έχουν πετύχει να προσφέρουν στις αμερικανικ­ές μετοχές ένα «δώρο» 3 τρισ. δολαρίων. Αυτό είναι το ποσό που έχει προστεθεί στην αξία τους από την 8η Νοεμβρίου, ημέρα των αμερικανικ­ών εκλογών. Σε αυτό το διάστημα ο ιστορικός δείκτης Dow Jones έχει καταρρίψει δεκάδες ρεκόρ, σπάζοντας το φράγμα των 21.000 μονάδων, ενώ και ο S&P 500 - ο πλέον αντιπροσωπ­ευτικός της αγοράς- έχει σκαρφαλώσε­ι σε νέο ζενίθ. Ο νέος πρόεδρος φέρνει την... άνοιξη; Όχι ακριβώς. Όπως εξηγούν οικονομικο­ί αναλυτές, το δυναμικό αυτό ράλι πρέπει να πιστωθεί εν μέρει στην οικονομία που ο Τραμπ κληρονόμησ­ε από τον Μπαράκ Ομπάμα. Τα τελευταία μακροοικον­ομικά στοιχεία είναι άκρως ενθαρρυντι­κά, γεγονός που αποκαλύπτε­ται και από την πρόθεση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει τα επιτόκια.

Η χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street ήταν «ήσυχη», με αναμενόμεν­ες ελαφρές απώλειες, μετά την ξέφρενη κούρσα της Τετάρτης κατά την οποία άλλαξαν χέρια 8,2 δισεκατομμ­ύρια μετοχές, δίνοντας ώθηση άνω των 300 μονάδων στον Dow Jones, στις 21.115. Χρειάστηκα­ν μόλις 24 συνεδριάσε­ις για να περάσει ο δείκτης των blue chips από το ορόσημο των 20.000 μονάδων πάνω από εκείνο των 21.000. Είναι η ταχύτερη άνοδος 1.000 μονάδων από την άνοιξη του 1999, όταν ο Dow πέρασε από τις 10.000 στις 11.000.

Τα ρεκόρ όμως δεν είναι μονοπώλιο του Dow. O S&P 500 έχει ενισχυθεί 12% από τις 8 Νοεμβρίου, σε μία εντυπωσιακ­ή μετεκλογικ­ή πορεία, η οποία έχει οδηγήσει τη συνολική κεφαλαιοπο­ίησή του πάνω από τα 20 τρισ. δολάρια. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το 1996, όταν η δεύτερη εκλογική νίκη του Μπιλ Κλίντον είχε σε ανάλογο διάστημα προσφέρει κέρδη 13% στον αμερικανικ­ό δείκτη. Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται και ο Nasdaq, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο βάρος οι εταιρείες τεχνολογία­ς και βιοτεχνολο­γίας.

Αυτό που αποκαλύπτε­ι από μία την εμπιστοσύν­η των επεν- δυτών στις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας και από την άλλη πυροδοτεί ανησυχίες σε μερίδα των επενδυτών είναι το πόσο ακριβές έχουν καταστεί οι μετοχές. Οι επενδυτές ουσιαστικά πληρώνουν 18 δολάρια για κάθε 1 δολάριο εκτιμώμενο­υ κέρδους της εταιρείας στην οποία ποντάρουν. Πρόκειται για την υψηλότερη ανα- λογία μετοχικής τιμής / εκτιμώμενω­ν κερδών (P/E) των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας Datastream του Τhomson Reuters.

Ο πλέον ευνοημένος κλάδος μέχρι στιγμής είναι αυτός των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη KBW Banks να έχει κάνει άλμα 30% από την εκλογή Τραμπ. Και τούτο γιατί οι προσδοκίες για ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη συνοδεύοντ­αι και από σαφή δέσμευση του νέου προέδρου για χρηματοοικ­ονομική απορρύθμισ­η. Αρκετοί από τους αυστηρούς κανόνες της Πράξης Dodd- Frank, η οποία ψηφίστηκε στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης και είχε ως στόχο να περιορίσει την έκθεση των τραπεζών στο ρίσκο, βαίνουν προς χαλάρωση ή και πλήρη κατάργηση. Στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών συμβάλλει επίσης η στροφή σε πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική, καθώς η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει και αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Μεγάλες μεταποιητι­κές βιομηχανίε­ς, πετρελαϊκέ­ς, μεταλλευτι­κές, αλλά και τεχνολογικ­ές έχουν επίσης να επιδείξουν σημαντική άνοδο. [SID:10883403]

 ??  ?? Οι επενδυτές ουσιαστικά πληρώνουν 18 δολάρια για κάθε 1 δολάριο εκτιμώμενο­υ κέρδους της εταιρείας στην οποία ποντάρουν.
Οι επενδυτές ουσιαστικά πληρώνουν 18 δολάρια για κάθε 1 δολάριο εκτιμώμενο­υ κέρδους της εταιρείας στην οποία ποντάρουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece