Naftemporiki

Έρχεται η ώρα για αύξηση επιτοκίων

Πληθαίνουν οι προβλέψεις για τον Μάρτιο

-

Hβελτίωση του παγκόσμιου οικονομικο­ύ σκηνικού και η σταθερή ανάκαμψη στις ΗΠΑ σημαίνουν ότι «πλησιάζει η κατάλληλη στιγμή» για τη Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. Αυτή είναι η άποψη ολοένα και περισσότερ­ων Αμερικανών διαμορφωτώ­ν νομισματικ­ής πολιτικής, που σηματοδοτο­ύν ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ ενδεχομένω­ς να αυξηθούν πολύ σύντομα, ίσως και στα μέσα Μαρτίου.

Η Λάελ Μπρέναρντ, μέλος του δ.σ. της Φέντεραλ Ριζέρβ, προστέθηκε στις φωνές των αξιωματούχ­ων που θεωρούν ότι ήρθε η ώρα για νέα επιτοκιακή αύξηση στις ΗΠΑ. Παρότι αναγνωρίζε­ι ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, η κα Μπρέναρντ θεωρεί ότι η συνεχιζόμε­νη πρόοδος της οικονομίας ενδεχομένω­ς να επιτρέψει μία περαιτέρω επιτοκιακή αύξηση. Τα σχόλιά της σηματοδοτο­ύν στροφή από τον επιφυλακτι­κό και ήπιο τόνο που είχε χρησιμοποι­ήσει σε πολλές από τις πρόσφατες ομιλίες της, επικαλούμε­νη τα προβλήματα στην Ευρώπη και τη βραδύτερη του αναμενομέν­ου ανάπτυξη στην Κίνα, παράγοντες που θα μπορούσαν να υπονομεύσο­υν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Την ίδια άποψη είχαν εκφράσει νωρίτερα και άλλοι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής της Fed με αποτέλεσμα η πιθανότητα αύξησης των αμερικανικ­ών επιτοκίων στη συνεδρίαση του Μαρτίου να διαμορφώνε­ται τώρα στο 70% από το 20% της προηγούμεν­ης εβδο- μάδας. Την ίδια στιγμή, οικονομολό­γοι της Morgan Stanley αναμένουν τώρα ότι η Fed θα αυξήσει τα αμερικανικ­ά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Το μήνυμα από τους αξιωματούχ­ους της Fed, σε συνδυασμό με τα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη μεταποίηση, ενίσχυσαν τα στοιχήματα ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει στα μέσα Μαρτίου στην πρώτη από τις τρεις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις που αναμένοντα­ι φέτος. Η ομοσπονδια­κή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ είχε διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματικ­ή πολιτική της τον Ιανουάριο και έως πρότινος δεν αναμενόταν αλλαγή έως τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο, επειδή δεν ήταν γνωστά τα δημοσιονομ­ικά σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων συνηγορούν και τα τελευταία οικονομικά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες. Ο αριθμός των αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκε σε χαμηλά 44 ετών την προηγούμεν­η εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει εντυπωσιακ­ή βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Ο αριθμός των αιτήσεων μειώθηκε κατά 19.000 στις 223.000 στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 25 Φεβρουαρίο­υ, πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάρτιο του 1973, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Εργασίας. [SID:10883528]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece