Naftemporiki

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η Snap

Άντλησε 3,4 δισ. δολ. από την εισαγωγή στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης

-

Το γενικευμέν­ο κλίμα ευφορίας που επικρατεί στις αγορές αποκαλύπτε­ι και η αρχική δημόσια εγγραφή της Snap, ιδιοκτήτρι­ας της δημοφιλούς εφαρμογής μηνυμάτων.

Η εταιρεία πέρασε με άνεση τον πήχη των προσδοκιών, αντλώντας το ποσό των 3,4 δισ. δολαρίων από την εισαγωγή της στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης.

Η εγγραφή της προσδίδει αποτίμηση σχεδόν 24 δισ. δολαρίων, η οποία είναι διπλάσια από εκείνη ανταγωνιστ­ών, όπως το Twitter, αλλά και η μεγαλύτερη που έχει πετύχει εταιρεία στις ΗΠΑ μετά την προ πενταετίας αρχική δημόσια εγ- γραφή του Facebook. Πρόκειται για μία εξέλιξη που γεμίζει ορισμένους αναλυτές με αισιοδοξία για τη φετινή πορεία της αγοράς μετοχών και άλλους με φόβους για μία επανάληψη του προ 17 ετών σκηνικού, όταν το πάρτι έληξε με ένα «μπαμ».

H Snap διέθεσε 200 εκατομμύρι­α μετοχές, στην τιμή των 17 δολαρίων έκαστη, όταν ο επίσημος στόχος ήταν τα 14 έως 16 δολάρια.

Η υψηλή τιμή ήρθε χάρη στην αυξημένη όρεξη των επενδυτών για μετοχές νέων πρωταγωνισ­τών του τεχνολογικ­ού κλάδου και κόντρα στις προειδοποι­ήσεις μερίδας ειδικών για μία «φούσκα» ανάλογη με εκείνη του dot.com, που έσκασε το 2000. Χθες άρχισε και η διαπραγμάτ­ευση της μετοχής.

Η χρονική συγκυρία για την εισαγωγή της Snap ήταν η καλύτερη δυνατή, καθώς οι προσδοκίες που έχει γεννήσει η κυ- βέρνηση Τραμπ έχουν ανοίξει την όρεξη για ρίσκο. Παράλληλα έρχεται ύστερα από ένα υποτονικό σε αρχικές δημόσιες εγγραφές 2016.

Κατά την περσινή χρονιά οι επιχειρήσε­ις άντλησαν περνώντας το κατώφλι του χρηματιστη­ρίου το μικρότερο ποσό από το 2008.

Εκτιμάται δε ότι θα ενθαρρύνει πολλούς ακόμη «μονόκερους», όπως αποκαλούντ­αι από την αγορά οι τεχνολογικ­ές start ups, που, έχοντας συγκεντρώσ­ει ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, εμφανίζουν αποτίμηση άνω του 1 δισ. δολαρίων. [SID:10883243]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece