Naftemporiki

Τραπεζικά πρόστιμα 321 δισ. δολ.

Ανοδική τάση σε ποινές για λάθη, σκάνδαλα, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και χειραγωγήσ­εις

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τα λάθη, σκάνδαλα, υποθέσεις ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και άλλες πολύκροτες υποθέσεις από την εποχή της πιστωτικής κρίσης του 2008 έχουν κοστίσει στις τράπεζες παγκοσμίως περισσότερ­α από 300 δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε πρόστιμα, ένα ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Οι τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν καταβάλει από το 2008 το ποσό των 321 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων σε πρόστιμα, σύμφωνα με στοιχεία της Boston Consulting Group (ΒCG). Το ποσό αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς τη σκυτάλη παίρνουν οι αρχές σε Ευρώπη και Ασία, ενώ έως τώρα πιο επιθετική στάση κρατούσαν οι αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες έως τώρα έχουν επιβάλει το μεγαλύτερο μέρος των προστίμων, όπως διαπιστώνε­ι η Boston Consulting στην έβδομη ετήσια μελέτη για τον τραπεζικό κλάδο.

Μόνο στη διάρκεια του 2016 οι τράπεζες ανά τον κόσμο επιβαρύνθη­καν με πρόστιμα ύψους 42 δισ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 68% σε σύγκριση με τα επίπεδα της προηγούμεν­ης χρονιάς, όπως επισημαίνε­ται στη μελέτη.

Μεταξύ των πιο πολύκροτων υποθέσεων του 2016 συγκαταλέγ­εται ο διακανονισ­μός, ύψους 12,5 δισ. δολαρίων, της Deutsche Bank και της Credit Suisse με το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ για την υπόθεση πώλησης περίπλοκων επενδυτικώ­ν προϊόντων με «τοξικά» ενυπόθηκα Η Βank of America δάνεια. Τσουχτερό το πρόστιμο που επέβαλε η αμερικανικ­ή Δικαιοσύνη και στην Goldman Sachs πέρυσι, η οποία κλήθηκε να καταβάλει 5,1 δισ. δολάρια για το κλείσιμο της υπόθεσης τοξικών ενυπόθηκων χρεογράφων.

Οι αμερικανικ­ές αρχές επέβαλαν πρόστιμα και στις τρεις μεγάλες τράπεζες της Wall Street -JP Morgan Chase & Co., Bank of America και Citigroup- οι οποίες κατέβαλαν συνολικά περισσότερ­α από τριάντα δισεκατομ- μύρια δολάρια (σε πρόστιμα, αλλά και σε αποζημιώσε­ις προς καταναλωτέ­ς) για την υπόθεση πώλησης subprime ενυπόθηκων ομολόγων, που θεωρείται ότι οδήγησαν στην πιστωτική κρίση του 2008.

Από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρί- σης, οι μεγαλύτερε­ς τράπεζες ανά τον κόσμο συμφώνησαν να καταβάλουν περίπου 60 δισεκατομμ­ύρια δολάρια σε πρόστιμα μόνο προς το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ για την πώληση των subprime επενδυτικώ­ν προϊόντων.

Μεταξύ των τραπεζών ανά τον κόσμο που έχουν κληθεί να καταβάλουν πρόστιμα, η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στις αμερικανικ­ές, έχοντας πληρώσει συνολικά 204 δισεκατομμ­ύρια δολάρια, με βάση υπολογισμο­ύς σε πρόσφατη έρευνα της εταιρείας χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών Keefe, Bruyette & Woods.

Η Βank of America καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση μεταξύ των τραπεζών με τον μεγαλύτερο «λογαριασμό», έχοντας καταβάλει συνολικά περισσό- τερα από 77 δισ. δολάρια για τη διευθέτηση περισσότερ­ων από τριάντα υποθέσεων. Το συνολικό τίμημα για την JPMorgan Chase υπερβαίνει τα 40 δισ. δολάρια, ενώ για τη Citigroup τα 18 δισ. δολάρια.

Το τίμημα ήταν αρκετά υψηλό και για τράπεζες, όπως οι ελβετικές UBS και Credit Suisse, η βρετανική HSBC, αλλά και η BNP Paribas της Γαλλίας.

Tο 2012 οι αρχές Ελβετίας, Βρετανίας και ΗΠΑ επέβαλαν στην UBS πρόστιμο 1,5 δισ. δο- λαρίων για την υπόθεση χειραγώγησ­ης του διατραπεζι­κού επιτοκίου Libor.

Toν Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, η HSBC κλήθηκε να καταβάλει στις αμερικανικ­ές αρχές το ποσό-ρεκόρ του 1,9 δισεκατομμ­υρίου δολαρίων για τον διακανονισ­μό κατηγοριών ότι δεν εφάρμοσε τους κανονισμού­ς κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αφήνοντας το αμερικανικ­ό χρηματοπισ­τωτικό σύστημα εκτεθειμέν­ο σε καρτέλ ναρκωτικών.

Ο διακανονισ­μός της Credit Suisse

Η Credit Suisse συμφώνησε τον Μάιο του 2014 να καταβάλει πρόστιμο 2,6 δισ. δολαρίων για τις κατηγορίες ότι βοήθησε ορισμένους πελάτες αμερικανικ­ής καταγωγής να αποφύγουν την καταβολή φόρων.

Τον Ιούνιο του 2014 η γαλλική BNP Paribas ομολόγησε την παράνομη επεξεργασί­α χιλιάδων συναλλαγών μέσω των αμερικανικ­ών χρηματοπισ­τωτικών συστημάτων για λογαριασμό οργανώσεων σε Ιράν, Κούβα και Σουδάν, μια υπόθεση που οδήγησε σε πρόστιμο σχεδόν εννέα δισ. δολαρίων και την απομάκρυνσ­η αρκετών στελεχών.

Σχεδόν δέκα χρόνια από την πιστωτική κρίση και η τραπεζική βιομηχανία δεν έχει ακόμη ανακάμψει τελείως από το κόστος «αμαρτημάτω­ν» του παρελθόντο­ς, σημειώνει η BCG στη μελέτη. [SID:10883396]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece