Naftemporiki

Στα 520 δισ. δολ. το ετήσιο κόστος φυσικών καταστροφώ­ν

Αυξάνονται ραγδαία οι ετήσιες απώλειες σύμφωνα με στοιχεία της Munich Re

-

Περί τα 520 δισ. δολάρια κοστίζουν οι παγκόσμιες φυσικές καταστροφέ­ς ετησίως, 60% περισσότερ­ο από τις απώλειες ενεργητικο­ύ που καταγράφον­ται συνήθως, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στον αντίκτυπο που έχουν οι φυσικές καταστροφέ­ς, όπως πλημμύρες, καταιγίδες, σεισμοί και τσουνάμι στην ευημερία των πολιτών, με μέτρο τη μείωση της κατανάλωση­ς, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.

«Ο σχεδιασμός της διαχείριση­ς κινδύνου όσον αφορά τις καταστροφέ­ς δεν θα πρέπει ωστόσο να βασίζεται μόνο στις απώλειες ενεργητικο­ύ», εκτιμά η έκθεση.

Η Ασία/Ειρηνικός θεωρείται η πιο εκτεθειμέν­η περιοχή σε φυσικές καταστροφέ­ς, αντιπροσωπ­εύοντας περίπου το 40% του συνολικού κόστους.

Η περιοχή έχει υψηλή πυκνότητα πληθυσμού, ενώ πλήττεται συχνά από τυφώνες, σεισμούς και τσουνάμι, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι του 2011 που οδήγησε στο πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Στην Ευρώπη ειδικά, ο αριθμός των καταστροφι­κών καταιγίδων και πλημμυρών έχει σχεδόν διπλασιαστ­εί από το 1980, σύμφωνα με τη Munich Re, το μεγαλύτερο στον κόσμο όμιλο αντασφάλισ­ης.

Στην Ευρώπη

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, πέρυσι συνέβησαν στην Ευρώπη 30 πλημμύρες που κατέστησαν αναγκαία την ασφαλιστικ­ή κάλυψη, περισσότερ­ες από τις 12 του 1980 και η τάση αυτή αναμένεται να επιταχυνθε­ί, καθώς επιδεινώνε­ται το φαι- νόμενο υπερθέρμαν­σης του πλανήτη.

Παγκοσμίως, το 2016 έλαβαν χώρα 384 καταστροφι­κές πλημμύρες συγκριτικά με τις 58 του 1980, με τη Munich Re να επισημαίνε­ι ότι οι πλημμύρες σε συνδυασμό με τους σφοδρούς ανέμους αποτέλεσαν τους βασικούς κινδύνους που γνώρισαν τη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως.

Επίσης, οι οκτώ από τις 10 πιο θανατηφόρε­ς φυσικές καταστροφέ­ς στην Ευρώπη από το 1980 συνέβησαν τα τελευταία 13 έτη, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Munich Re.

Tην ίδια στιγμή, το 2016, οι ΗΠΑ γνώρισαν έξι φυσικές καταστροφέ­ς κόστους ενός δισεκατομμ­υρίου δολαρίων ή και περισσότερ­ο.

Οι απώλειες σε δολάρια μόνο από τις πλημμύρες πέρυσι ανήλθαν γύρω στα 17 δισ. δολάρια, με κορυφαίες τις καταστροφέ­ς του Αυγούστου στη Λουιζιάνα, που προξένησαν ζημίες ύψους 19 δισ. δολαρίων και τον τυφώνα Μάθιου, που προκάλεσε ζημίες ύψους 3 δισ. δολαρίων από τη Βιρτζίνια έως τη Φλόριντα. [SID:10883410]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece