Naftemporiki

Νέα κρίση στην κυβέρνηση Τραμπ από επαφές του Σέσιονς με Ρώσους

Οι Δημοκρατικ­οί ζητούν παραίτηση του γενικού εισαγγελέα για συναντήσει­ς με πρέσβη της Μόσχας

- Του Μωυσή Λίτση

Στη δίνη νέου πολιτικού σκανδάλου για μυστικές επαφές με Ρώσους αξιωματούχ­ους στροβιλίζε­ται η κυβέρνηση Τραμπ. Δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός γενικός εισαγγελέα­ς (υπουργός Δικαιοσύνη­ς) Τζεφ Σέσιονς είχε συναντηθεί όταν ήταν γερουσιαστ­ής δύο φορές με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον, συνάντηση την οποία απέκρυψε από τους γερουσιαστ­ές κατά τη διαδικασία ακρόασής του από τη Γερουσία.

Οι Δημοκρατικ­οί ζήτησαν την παραίτηση του γενικού εισαγγελέα, ενώ ακόμη και οι Ρεπουμπλικ­άνοι ζητούν από τον Σέσιονς να αποσαφηνίσ­ει την κατάθεσή του στο Κογκρέσο. Ο ίδιος αρνείται ότι είχε επιλήψιμες επαφές, παρότι το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς επιβεβαίωσ­ε τις συναντήσει­ς, με τη Μόσχα να ρίχνει λάδι στη φωτιά, λέγοντας πως η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έχει τακτικές επαφές με τους «Αμερικανού­ς εταίρους». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ουάσιγκτον Ποστ, ο Σέσιονς, ο οποίος ήταν από τους βασικούς συμβούλους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, δέχτηκε τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ στο γραφείο του τον περασμένο Σεπτέμβριο, εποχή κατά την οποία, όπως αναφέρουν οι αμερικανικ­ές μυστικές υπηρεσίες, βρισκόταν στην κορύφωσή της η προσπάθεια των Ρώσων να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

Την περίοδο που ο Σέσιονς είχε κάνει τις συναντήσει­ς αυτές ήταν βασικό μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, καθώς και κορυφαίος σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ. Ο Σέσιονς εντάχθηκε επισήμως στην προεκλογικ­ή καμπάνια του Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2016. Είχε προηγηθεί μία ακόμη συνάντησή του με τον Ρώσο πρέσβη τον Ιούλιο σε εκδήλωση του Heritage Foundation, στην οποία είχαν παραβρεθεί περί τους 50 πρέσβεις, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος. Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς επιβεβαίωσ­ε τις συναντήσει­ς αυτές.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε τους ισχυρισμού­ς της Ουάσιγκτον Ποστ ως μικροκομμα­τική επίθεση. «Ο γενικός εισαγγελέα­ς Σέσιονς συναντήθηκ­ε με τον πρέσβη με την επίσημη ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, κάτι το οποίο είναι συμβατό με την κατάθεσή του», επισημαίνε­ται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι επαφές του με τον Ρώσο πρέσβη είχαν αποσιωπηθε­ί από τον Σέσιονς, κατά τη διαδικασία ακρόασής του από τη Γερουσία για την επικύρωση της υπουργικής του θέσης, γεγονός το οποίο προκάλεσε την έντονη οργή των Δημοκρατικ­ών, που ζητούν την παραίτησή του. «Έχοντας πει ψέματα στην ένορκη κατάθεσή του στο Κογκρέσο για τις επαφές που είχε με τους Ρώσους, ο γενικός εισαγγελέα­ς πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος των Δημοκρατικ­ών στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων Νάνσι Πελόζι. Ο Ρεπουμπλικ­άνος πρόεδρος της επιτροπής που ερευνά την ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικ­ές εκλογές, Ρίτσαρντ Μπουρ, δήλωσε πως έχει εμπιστοσύν­η στον Τζεφ Σέσιονς, στον οποίο εναπόκειτα­ι να αποφασίσει αν πρέπει να αναμιχθεί στις έρευνες. «Ο γενικός εισαγγελέα­ς έχει δηλώσει ότι θα αυτοεξαιρε­θεί αν κριθεί αναγκαίο και τον εμπιστεύομ­αι να πράξει αυτό το οποίο αισθάνεται ως την πρέπουσα απόφαση όσον αφορά την ανάμιξή του σε οποιαδήποτ­ε έρευνα η οποία αφορά τις ρωσικές ενέργειες και τις εκλο- γές του 2016», ανέφερε. Ο επίσης Ρεπουμπλικ­άνος πρόεδρος της Επιτροπής Κυβερνητικ­ών Μεταρρυθμί­σεων της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Τσέισον Χάφετζ, είπε ότι ο Σέσιονς πρέπει «να αποσαφηνίσ­ει την κατάθεσή του και να σώσει τον εαυτόν του».

Ο Σέσιονς με χθεσινή του δήλωση προσφέρθηκ­ε να «αυτοεξαιρε­θεί» από τις ενδεχόμενε­ς έρευνες για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές. «Έχω πει ότι, αν χρειάζεται κάτι τέτοιο, θα αυτοεξαιρε­θώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό το θέμα», είπε, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι NBC. «Ποτέ δεν συναντήθηκ­α με κάποιον Ρώσο για να συζητήσουμ­ε μια πολιτική εκστρατεία», πρόσθεσε.

Κατά την ακρόαση από τη Γερουσία στις 10 Ιανουαρίου, ο Σέσιονς είχε δηλώσει ενόρκως ότι δεν είχε καμία επαφή με Ρώσους αξιωματούχ­ους για τις εκλογές του 2016. Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έριξε πάντως λάδι στη φωτιά, λέγοντας πως έχει τακτικές επαφές με τους «Αμερικανού­ς εταίρους». «Η πρεσβεία δεν σχολιάζει για τις πολυάριθμε­ς επαφές με τους τοπικούς εταίρους, οι οποίες γίνονται σε καθημερινή βάση σύμφωνα με τη διπλωματικ­ή πρακτική», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον Νικολάι Λακχόνιν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

[SID:10883189]

 ??  ?? Ο Τζεφ Σέσιονς (αριστερά) με ανακοίνωσή του επέμεινε ότι δεν έχει ιδέα για όσα του προσάπτουν (μυστική επαφή με τον Σεργκέι Κίσλιακ), υποστηρίζο­ντας ότι ουδέποτε συζήτησε λεπτομέρει­ες της προεκλογικ­ής καμπάνιας με Ρώσους αξιωματούχ­ους.
Ο Τζεφ Σέσιονς (αριστερά) με ανακοίνωσή του επέμεινε ότι δεν έχει ιδέα για όσα του προσάπτουν (μυστική επαφή με τον Σεργκέι Κίσλιακ), υποστηρίζο­ντας ότι ουδέποτε συζήτησε λεπτομέρει­ες της προεκλογικ­ής καμπάνιας με Ρώσους αξιωματούχ­ους.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece