Naftemporiki

Σύνταξη στα 62 έτη και επιδότηση προσλήψεων

Παρουσίασε το προεκλογικ­ό πρόγραμμα, ενώ κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσ­εις

-

Διατήρηση του δικαιώματο­ς σύνταξης στα 62 χρόνια με εξίσωση των συντάξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πώληση της κρατικής συμμετοχής σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις περιλαμβάν­ει το προεκλογικ­ό μανιφέστο του ανεξάρτητο­υ υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να επικρατεί με διαφορά στον δεύτερο γύρο έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λεπέν.

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει θητεύσει στη γνωστή τράπεζα επενδύσεων Ρότσιλντ, υπόσχεται την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου αξίας 10 δισ. ευρώ, σε επι- χειρήσεις στις οποίες δεν κατέχει την πλειοψηφία. Μέτρο στο οποίο αντιτίθετα­ι τα κόμματα της Αρι- στεράς. Αλλά και η γαλλική Δεξιά είναι επιφυλακτι­κή στη μείωση της παραδοσιακ­ά σημαντικής συμμετοχής του γαλλικού κράτους σε επιχειρήσε­ις στρατηγική­ς σημασίας. Τα χρήματα από την πώληση των κρατικών συμμετοχών θα διατεθούν για τη δημιουργία «Ταμείου για τη βιομηχανία και την καινοτομία» για τη χρηματοδότ­ηση μελλοντικώ­ν προγραμμάτ­ων. Ο Μακρόν δεν ανέφερε ονόματα συγκεκριμέ­νων επιχειρήσε­ων. Υποσχέθηκε ακόμη να μετριάσει τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διατηρώντα­ς ωστόσο το όριο συνταξιοδό­τησης στα 62 έτη. Ο κεντροδεξι­ός Φιγιόν κάνει λόγο για αύξηση του ορίου συνταξιοδό­τησης, ενώ η Λεπέν υπόσχεται μείωση. Ο Μακρόν ανέφερε ακόμη ότι θα επιδοτεί τις επιχειρήσε­ις με 15.000 ευρώ για μια τριετία, προκειμένο­υ να προσλάβουν άτομα από 200 φτωχές γειτονιές.

Σύμφωνα με δύο νεότερες δημοσκοπήσ­εις, ο Μακρόν μειώνει την απόσταση από τη Λεπέν στον πρώτο γύρο. Δημοσκόπησ­η της εταιρείας Elabe δίνει στη Λεπέν στον πρώτο γύρο 27% και στον Μακρόν 24%, με τον Φιγιόν στο 19%. Άλλη δημοσκόπησ­η, της Opinionway, δίνει στη Λεπέν 25%, στον Μακρόν 23% και στον Φιγιόν 21%. Στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν επικρατεί της Λεπέν, στην πρώτη δημοσκόπησ­η, με 62% έναντι 38% και στη δεύτερη δημοσκόπησ­η με 63% έναντι 37%. Χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο ενέκρινε την άρση της βουλευτική­ς ασυλίας της Μαρίν Λεπέν, επειδή είχε αναρτήσει στο Twitter φωτογραφίε­ς από ωμότητες που έχει διαπράξει το Ισλαμικό Κράτος, έπειτα από σχετικό αίτημα της γαλλικής Δικαιοσύνη­ς.

[SID:10883591]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece