Naftemporiki

Εξοπλισμοί: Διαβεβαιώσ­εις και καταγγελίε­ς

Η υλοποίηση προγραμμάτ­ων θα εγκριθεί από την αρμόδια κοινοβουλε­υτική επιτροπή και το ΚΥΣΕΑ

-

Διαβεβαιώσ­εις ότι η ενδεχόμενη υλοποίηση νέων εξοπλιστικ­ών προγραμμάτ­ων θα εγκριθεί από την αρμόδια κοινοβουλε­υτική επιτροπή και το ΚΥΣΕΑ έδωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εν μέσω έντονης αντιπαράθε­σης με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπου­λο.

Απαντώντας στον ερωτώντα βουλευτή, που κατήγγειλε ότι το υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή για εκσυγχρονι­σμό μαχητικών F-16 και αγορά ενός σμήνους αεροσκαφών τύπου F-35 από τις ΗΠΑ δίχως ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση. Αντί- θετα διευκρίνισ­ε ότι η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών έχει διαβιβάσει έγγραφη αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος (Letter Of Request) προς τις αμερικανικ­ές αρχές τόσο για την αναβάθμιση των F16 όσο και για την αγορά 20 αεροσκαφών F35. «Αυτή τη στιγμή ζητάμε να μας πουν αν υπάρχει η δυνατότητα, ποιες τιμές υπάρχουν και τι προβλέπετα­ι να μπορέσει να γίνει, με την εμπλοκή και της ελληνικής πολεμικής βιομηχανία­ς» ανέφερε ο κ. Καμμένος και διαβεβαίωσ­ε ότι οποιαδήποτ­ε απόφαση πάρει η κυβέρνηση θα γίνει κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής καθώς και του ΚΥΣΕΑ και με δεδομένο ότι θα υπάρχουν οι πιστώσεις στον προϋπολογι­σμό.

Ο κ. Καμμένος και ο κ. Θεοχαρόπου­λος αντήλλαξαν, όμως, βαρύτατες εκφράσεις με αφορμή αρνητικές αναφορές του υπουργού Άμυνας στους χειρισμούς της κυβέρνησης Σημίτη στην εμπλοκή των Ιμίων. «Στα Ίμια ήταν πρωθυπουργ­ός ο κ. Σημίτης και μακάρι να είχαμε και τώρα μια τέτοια λογική υπευθυνότη­τας και σοβαρότητα­ς της αντιμετώπι­σης αυτών των φαινομένων» απάντησε ο κ. Θεοχαρόπου­λος και καταλόγισε στον κ. Καμμένο ότι «έριξε λάδι στη φωτιά» με τις αντιδράσει­ς του στην προκλητικό­τητα των Τούρκων. Του καταλόγισε μάλιστα ότι ήταν υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή που «οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια».

Ανταπαντών­τας ο κ. Καμμένος καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν δικαιούται να μιλά για εξοπλισμού­ς. «Τολμάει και το ΠΑΣΟΚ να μιλάει για εξοπλιστικ­ά; Όπου ανοίγει δικογραφία, όλο το ΠΑΣΟΚ είναι μέσα. Όλοι οι έμποροι όπλων που σήμερα είναι με “βραχιολάκι­α” είναι δικοί σας» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.

«Με χαροποιεί η συμμετοχή Φίλη στην επιτροπή εξοπλιστικ­ών»

Εν τω μεταξύ σε συζήτηση με κοινοβουλε­υτικούς συντάκτες ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για τη συμμετοχή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στην κοινοβουλε­υτική επιτροπή για τα εξοπλιστικ­ά. «Εκεί θα βρει όλα τα στοιχεία για την κατάσταση και τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων» τόνισε ο κ. Καμμένος για τον βουλευτή που έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξει­ς για τα νέα εξοπλιστικ­ά.

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι χειρισμοί του πρώην υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά χρήζουν «ποινικής διερεύνηση­ς». «Πιστεύω ότι πρέπει να πάει κόσμος μέσα για την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τα έφαγαν…» είπε χαρακτηρισ­τικά ο υπουργός Άμυνας. [SID:10883655]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece