Naftemporiki

Αιχμές και «πυροσβεστι­κή» παρέμβαση

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. άσκησε κριτική στην απόφαση του κόμματος να καταψηφίσε­ι τα μέτρα

-

Αιχμές για την απόφαση της Ν.Δ. να καταψηφίσε­ι το σύνολο των μέτρων για τη 2η αξιολόγηση άφησε χθες ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κάνοντας λόγο για στάση «εκ του ασφαλούς» και προκαλώντα­ς συναγερμό στην Πειραιώς. Τελικά οι τόνοι έπεσαν έπειτα από πυροσβεστι­κή παρέμβαση του εκπροσώπου Τύπου Βασίλη Κικίλια.

Το ζήτημα ανέκυψε όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της Ν.Δ. για καταψήφιση του συνόλου των μέτρων της 2ης αξιολόγηση­ς έκανε λόγο για «τζάμπα μαγκιά». «Στη συμφωνία του 2015 ο κ. Τσίπρας δεν είχε πλειοψηφία. Τώρα όμως είναι εντελώς διαφορετικ­ή η κατάσταση. Τώρα εκ του ασφαλούς κάνεις τον μάγκα και λες δεν τα ψηφίζω» είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μεϊμαράκης. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. πήρε, όμως, αποστάσεις και από τη γραμμή του κόμματος -κατά κάθε συνομιλίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-, επιμένοντα­ς στην ανάγκη για εθνική συνεννόηση. «Για εμένα είναι στρατηγική­ς σημασίας η πολιτική της συνεννόηση­ς» είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα ότι υπονόμευσε την εθνική συνεννόηση. Αίσθηση όμως προκάλεσε και η αποστροφή του κ. Μεϊμαράκη ότι «δεν έχει διαφορά η πολιτική Τσίπρα από την πολιτική Σαμαρά ή η πολιτική Μητσοτάκη αν έρθει…»

Το άκουσμα των δηλώσεων Μεϊμαράκη προκάλεσε συναγερμό στην Πειραιώς και ανησυχία για ενδεχόμενο ρήγμα εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών ακόμη και αν η κυβέρνηση απωλέσει την πλειοψηφία. «Θα ρίχναμε την κυβέρνηση αν δεν υπήρχε πλειοψηφία για τα μέτρα» είπε χαρακτηρισ­τικά ο βουλευτής της Ν.Δ.

Στο μεταξύ, για πρόκληση σκόπιμης βλάβης στην ελληνική οικονομία «για λόγους πολιτικής σκοπιμότητ­ας» κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος έκανε λόγο για «τεράστια ευθύνη της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, που επί μήνες τροφοδότησ­ε και συντήρησε κινδυνολογ­ικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία», υποστηρίζο­ντας πως η Ν.Δ. «επέλεξε αυτήν την τακτική επειδή προφανώς βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο».

Ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε πως «απέναντι σε αυτή την αλλοπρόσαλ­λη τακτική η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την προστασία και την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης στην ελληνική οικονομία, η οποία ήδη έχει μπει από το 2016 σε τροχιά ανάκαμψης. Και το 2017, με δεδομένη πλέον την πορεία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, θα παρουσιάσε­ι ακόμη θετικότερα αποτελέσμα­τα».

Επικαλούμε­νος κυβερνητικ­ές εκτιμήσεις, ο κ. Τζανακόπου­λος σημείωσε ότι φέτος αναμένεται να επισκεφθού­ν τη χώρα μας περίπου 30 εκατομμύρι­α τουρίστες, ενώ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα 6 Μαρτίου θα συνεδριάσε­ι το Υπουργικό Συμβούλιο με θέμα ημερήσιας διάταξης το σχέδιο παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης, που συντάχθηκε με την ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας και με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικώ­ν υπουργείων.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησ­η της κυβέρνησης για την έναρξη «της πολύκροτης δίκης για τη σύμβαση μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, για την προμήθεια των ψηφιακών κέντρων, παρά τις κωλυσιεργί­ες που την καθυστέρησ­αν αδικαιολόγ­ητα» και κάλεσε, για μια ακόμη φορά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να δώσει τα επίμαχα πόθεν έσχες στη δημοσιότητ­α, ώστε να μη μείνει καμία σκιά σε σχέση με την περιουσιακ­ή του κατάσταση, αλλά και τις οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες της συζύγου του».

[SID:10883795]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece