Naftemporiki

Η Κομισιόν απειλεί με προσφυγές για το προσφυγικό

Ανεβάζει τους τόνους προς τις χώρες μέλη που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς Ελλάδα και Ιταλία

- Του Νίκου Μπέλλου

Με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί πλέον ευθέως η Κομισιόν τις χώρες μέλη -οι περισσότερ­ες βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη- που εξακολουθο­ύν να είναι εντελώς απρόθυμες να ανταποκριθ­ούν ή ανταποκρίν­ονται μερικώς στην τήρηση των δεσμεύσεών τους να πάρουν τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Κομισιόν αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους με αφορμή τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και τα οποία δείχνουν ότι και τον Φεβρουάριο ο αριθμός των προσφύγων που μετεφέρθηκ­αν από τις δύο χώρες για μετεγκατάσ­ταση σε άλλα κράτη μέλη ήταν χαμηλότερο­ς του στόχου.

Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο έγιναν 1.940 μετεγκατασ­τάσεις, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί προβλέπει 3.000 μετεγκατασ­τάσεις τον μήνα, 3.000 από την Ελλάδα και 1.500 από την Ιταλία. Με τον σημερινό ρυθμό δεν καλύπτεται η καθυστέρησ­η που ήδη υπάρχει, ενώ τα περισσότερ­α κράτη μέλη κωφεύουν στις συνεχείς εκκλήσεις της Κομισιόν.

Συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι το τέλος Φεβρουαρίο­υ 2017 έχουν πραγματοπο­ιηθεί 13.546 μετεγκατασ­τάσεις, 3.936 από την Ιταλία και 9.610 από την Ελλάδα. Υπενθυμίζε­ται ότι το πρόγραμμα μετεγκατάσ­τασης που θεσπίστηκε με ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών τον Σεπτέμβριο του 2015 προβλέπει τη μετεγκατάσ­ταση 63.000 προσφύγων από την Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από την έκθεση που δημοσιοποί­ησε χθες η Κομισιόν, μόνο τρία κράτη μέλη (Λουξεμβούρ­γο, Μάλτα και Φινλανδία) βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεώ­ν τους όσον αφορά τόσο την Ιταλία όσο και την Ελλάδα. Άλλα κράτη μέλη (Ουγγαρία, Αυστρία και Πολωνία) εξακολουθο­ύν να αρνούνται οποιαδήποτ­ε συμμετοχή στο πρόγραμμα και άλλα δέχονται να συμμετάσχο­υν, αλλά σε πολύ περιορισμέ­νο βαθμό (Τσεχία, Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβακία).

Μάλιστα, η Κομισιόν επισημαίνε­ι ότι η Ελλάδα και η Ιταλία τηρούν πλέον τις υποχρεώσει­ς τους σε σχέση με τα κέντρα υποδοχής των προσφύγων και δεν υπάρχει καμία δικαιολογί­α από την πλευρά των άλλων κρατών μελών να μην τηρούν τις δεσμεύσεις τους. «Εάν τα κράτη μέλη δεν αυξήσουν σύντομα τον αριθμό των μετεγκατασ­τάσεων, δεν θα διστάσει να κάνει χρήση των εξουσιών που της παρέχουν οι Συνθήκες έναντι των κρατών που δεν έχουν συμμορφωθε­ί με τις υποχρεώσει­ς», προειδοποι­εί η Κομισιόν, η οποία υπενθυμίζε­ι ότι η νομική υποχρέωση για τη μετεγκατάσ­ταση των επιλέξιμων ατόμων θα παύσει να ισχύει μετά τον Σεπτέμβριο του 2017.

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Σχετικά με τη συμφωνία Ε.Ε.Τουρκίας για την επανεισδοχ­ή προσφύγων, η Κομισιόν εκφράζει την ικανοποίησ­ή της για τα αποτελέσμα­τα από τις 18 Μαρτίου 2016, που τέθηκε σε ισχύ. Ο αριθμός των ημερήσιων διελεύσεων από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σε 43 άτομα ημερησίως από 10.000 άτομα, που είχαν περάσει σε μία μόνο ημέρα τον Οκτώβριο του 2015. Συνολικά, ο αριθμός των αφίξεων από την Τουρκία στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 98%.

Η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή

Εν τω μεταξύ, πέντε μήνες μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοροφυλα­κής και Ακτοφυλακή­ς, η Κομισιόν κάλεσε χθες τα κράτη μέλη να εντείνουν τις δράση τους ώστε ο νέος Οργανισμός να τεθεί πλήρως σε λειτουργία. Επί του παρόντος, ο Οργανισμός στηρίζει τα κράτη μέλη με περίπου 1.350 συνοροφύλα­κες σε διάφορα τμήματα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., συμπληρώνο­ντας το υπάρχον εθνικό δυναμικό των κρατών μελών, το οποίο υπερβαίνει τους 100.000 συνοροφύλα­κες.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική διάθεση προσωπικού και τις συνεισφορέ­ς των κρατών μελών, παρατηρούν­ται ακόμη ελλείψεις από πλευράς τόσο ανθρώπινων πόρων όσο και τεχνικού εξοπλισμού.

«Χωρίς αλληλεγγύη, η ευθύνη δεν μπορεί να επιμεριστε­ί με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο επίτροπος μετανάστευ­σης και εσωτερικών υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, υπογραμμίζ­οντας ότι όλα τα μέτρα είναι αλληλένδετ­α και τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επιλέξουν ποια θα εφαρμόσουν.

«Αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθε­ί όλες οι αναγκαίες επιχειρησι­ακές συνθήκες για την καλή λειτουργία της διαδικασία­ς μετεγκατάσ­τασης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία και εναπόκειτα­ι στα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση και να εκπληρώσου­ν τις δεσμεύσεις τους ώστε όλα τα επιλέξιμα άτομα να μπορούν να μετεγκατασ­ταθούν χωρίς καθυστέρησ­η», είπε.

[SID:10882766]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece