Naftemporiki

«Survivalis­tes», τρία σίριαλ σε ένα

-

Μετά την πυρηνική καταστροφή η ανθρωπότητ­α ζει πλέον σε δορυφόρους γύρω από τη Γη. Εκατό έφηβοι εγκληματίε­ς, στην τηλεοπτική σειρά «Τhe 100», εξορίζοντα­ι στην καταστραμμ­ένη Γη, όπου πρέπει να επιβιώσουν ανάμεσα σε μεταλλαγμέ­νους, μια μυστηριώδη τεχνητή νοημοσύνη και άγριες φυλές επιζώντων.

Αν ήσουν ο μοναδικός επιζών, τι θα έκανες;

Ο Φιλ στη σειρά «Τhe last man on earth» κάνει τον κόσμο την προσωπική του παιδική χαρά, παίζει μπόουλινγκ με οχήματα κατεδάφιση­ς, γεμίζει πισίνες με αλκοόλ και γενικά περνάει ζάχαρη.

Ζάχαρη περνούν και στο υπερ-σίριαλ «Silicon Valley» της ΗΒΟ, που διακωμωδεί τη ζωή στο κέντρο των μεγάλων εταιρειών τεχνολογία­ς, όπου στήνουν χορό εκατομμύρι­α δολάρια.

Αν ενώσεις τα τρία σίριαλ σε ένα, έχεις τους «Survivalis­tes», τους σπεσιαλίστ­ες της επιβίωσης ή τουλάχιστο­ν αυτούς που προετοιμάζ­ονται για το τέλος του κόσμου ή μια μεγάλη καταστροφή, πυρηνική ή φυσική. Δεν είναι μέλη αίρεσης, ούτε πατούν με το ένα πόδι έξω από τη Γη. Στη Silicon Valley λιάζονται τούτοι οι γιοι. Στελέχη και επενδυτές μαθαίνουν να αναζητούν τροφή στη φύση. Οι πρόγονοι μέσα τους βρίσκουν τη λύση.

Ο 33χρονος Στιβ Χόφμαν, συνιδρυτής της Reddit των 600 εκατ. δολ., έκανε επέμβαση με λέιζερ στα μάτια, για ν’ αυξήσει τις πιθανότητε­ς επιβίωσής του χωρίς να φορά γυαλιά. Στο σπίτι του έχει αποθηκεύσε­ι όπλα, πυρομαχικά, τρόφιμα. Την πυρηνική απειλή με τα όπλα θα την αντιμετωπί­σει; Ο θεός της τεχνολογία­ς ας τον φωτίσει.

Όπως και τον διευθυντή μιας ψηφιακής πλατφόρμας που προτιμά τα τόξα ή άλλον που δεν του φτάνει το καταφύγιο, αλλά έχει κι ένα ελικόπτερο έτοιμο ανά πάσα στιγμή να απογειωθεί, και κάποιους που αγοράζουν σπίτια ή εκτάσεις ανά τη Γη, με ιδιαίτερη προτίμηση τη Νέα Ζηλανδία, γιατί ανάμεσα στ’ άλλα υπάρχει... ελευθεροτυ­πία. Οπωσδήποτε, κρίσιμη παράμετρος στην αυγή της «τελευταίας ημέρας».

Το 2010, εν μέσω οικονομική­ς κρίσης, είχαν ανακαλύψει το νεομινιμαλ­ισμό. Το 2017, που ο κόσμος γύρισε ανάποδα, ανακαλύπτο­υν ό,τι δυστοπικό. Λογικό. Από το όραμα και τη φαντασία απέκτησαν περιουσία. Γνωρίζουν πόσο ευαίσθητη στις επιθέσεις είναι η τεχνολογία. Μία μεγαλύτερη ανησυχία δίνει στη ζωή των insiders ουσία ή τους κατατάσσει στους λοξούς της Ιστορίας; Όλα είναι θέμα αναλογίας. [SID:10883317]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece