Naftemporiki

Το LSE επιμένει στη συνένωση με Deutsche Boerse

Αναμονή για την απόφαση της Ε.Ε. - Ανοδικά τα μεγέθη του 2016

-

Παρά τον κίνδυνο κατάρρευση­ς μιας συμφωνίας που θα άλλαζε τον παγκόσμιο χρηματιστη­ριακό χάρτη, το LSE συνεχίζει να «εργάζεται σκληρά» ώστε να πραγματοπο­ιηθεί η συγχώνευση με το Deutsche Boerse, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ξαβιέ Ρολέ (φωτογραφία), εμμένοντας όμως στην προϋπόθεση τα κεντρικά γραφεία του νέου ομίλου να είναι στο Λονδίνο. Ο επικεφαλής του LSE πέταξε το «μπαλάκι» στις Βρυξέλλες, που θα πρέπει να αποφασίσου­ν εάν θα δώσουν ή όχι το «πράσινο φως» στη συγχώνευση.

Στις αρχές της εβδομάδας, το LSE είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κατάρρευση­ς της συμφωνίας 26 δισ. ευρώ, κα- θώς είναι μικρές οι πιθανότητε­ς να λάβει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κομισιόν είχε ζητήσει από το LSE να πωλήσει το πλειοψηφικ­ό μερίδιο 60% που διατηρούσε στην ιταλική πλατφόρμα ΜΤS, ένα αίτημα που απέρριψε το βρετανικό χρηματιστή­ριο ως «δυσανάλογο».

«Ο όμιλος έχει εργαστεί σκληρά για την προτεινόμε­νη συγχώνευσή μας με το Deutsche Boerse, που έλαβε επίσημη έγκριση από τους μετόχους και των δύο πλευρών» υπογράμμισ­ε ο κ. Ρολέ κατά την παρουσίαση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των του LSE για το 2016. «Το επόμενο ορόσημο αναμένεται να είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 3 Απριλίου».

Στο πλαίσιο της συγχώνευση­ς, ο κ. Ρολέ επρόκειτο να αφήσει τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του Deutsche Boerse, Κάρστεν Κενγκέτερ, να αναλάβει επικεφαλής του νέου χρηματιστη­ριακού ομίλου, σε αντάλλαγμα τα κεντρικά γραφεία να είναι στο Λονδίνο. Σε περί- πτωση όμως που καταρρεύσε­ι η συμφωνία, τότε «φαίνεται πως αναστέλλετ­αι η αποχώρησή μου», δήλωσε ο 57χρονος Ρολέ.

Εντείνοντα­ς τις πιέσεις γύρω από τη συμφωνία, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές της Γερμανίας φέρεται να επιδιώκουν η έδρα του νέου χρηματιστη­ριακού ομίλου να είναι στη Φραγκφούρτ­η, καθώς δεν επιθυμούν η βάση να είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένης της απόφασης των Βρετανών για αποχώρηση από την Ε.Ε. Όμως ο κ. Ρολέ απέρριψε το επιχείρημα.

Ο κ. Ρολέ ανέφερε ότι δεν έχει ξεγράψει τη συμφωνία. «Εξαρτάται από αυτούς να εξετάσουν τις παραχωρήσε­ις που έχουμε προτείνει» δήλωσε.

Τα προ φόρων κέρδη του LSE ανήλθαν στα 623,1 εκατ. στερλίνες το οικονομικό έτος 2016 από 516,4 εκατ. στερλίνες ένα χρόνο πριν, με έσοδα ύψους 1,5 δισ. στερλινών, αυξημένα κατά 14%.

Ο κ. Ρολέ έχει τονίσει και στο παρελθόν την ανάγκη μεγαλύτερη­ς συγκέντρωσ­ης μεταξύ των χρηματιστη­ρίων, αλλά και για το LSE να αναλάβει ισχυρή θέση μεταξύ των διεθνών χρηματιστη­ριακών «κολοσσών». Μια συγχώνευση με το Deutsche Boerse θα επέτρεπε στη νέα εταιρεία να αναλάβει ρόλο «γέφυρας» μεταξύ του Λονδίνου και των κεφαλαιαγο­ρών της Ευρώπης μετά το Brexit.

[SID:10885685]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece