Naftemporiki

Προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης

Επαφές του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ με τους Ν. Αναστασιάδ­η και Μ. Ακιντζί

-

Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης στο Κυπριακό και επιστροφής των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων, ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε, συναντήθηκ­ε χθες με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδ­η και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδ­η, ο κ. Άιντε διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα καταστεί δυνατή η επανάληψη των διαπραγματ­εύσεων. Ανέφερε ότι διερευνά το πώς θα ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες και τι θα κάνουν όταν επιστρέψου­ν σε αυτές.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλ­ίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης έχει συγκεκριμέ­νες ιδέες, οι οποίες μπορούν να διευκολύνο­υν τον διάλογο. Επανέλαβε δε την ετοιμό- τητα του Προέδρου να επιστρέψει ακόμα και αύριο στον διάλογο.

Ο κ. Χριστοδουλ­ίδης επισήμανε πως οι διαφορές οι οποίες υπάρχουν δεν λύνονται μέσω δημόσιων τοποθετήσε­ων, αλλά στο τραπέζι του διαλόγου.

Στο μεταξύ, η τουρκοκυπρ­ιακή εφημερίδα «Κίπρις Ποστασί» γράφει ότι στις 9 Μαρτίου θα κάνει προεκλογικ­ή ομιλία στα κατεχόμενα ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Αθήνα - Λευκωσία

Στην Αθήνα χθες ο πρόεδρος του Δημοκρατικ­ού Κόμματος της Κύπρου (ΔΗΚΟ) Νικόλαος Παπαδόπουλ­ος συναντήθηκ­ε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τόνισε την ανάγκη «να αναβαθμιστ­εί, να συνεχιστεί και να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Γιατί μόνο με αυτήν τη συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπί­σουμε την τουρκική προκλητικό­τητα και να διαφυλάξου­με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο κ. Παπαδόπουλ­ος χαρακτήρισ­ε ως «πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρου­σα» την ωριαία συζήτηση που είχε με τον κ. Κοτζιά, σε μία στιγμή κατά την οποία Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται «ενώπιον μιας κλιμακούμε­νης έντασης, η οποία έχει προκληθεί από πλευράς της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει με έναν απαράδεκτο τρόπο περαιτέρω επεκτατικά δι- καιώματα, σε ό,τι αφορά τόσο το Αιγαίο όσο και την Κύπρο».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, αναφερόμεν­ος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, σημείωσε πως η Τουρκία δεν βοηθάει κι «είναι ξεκάθαρο ότι επιδιώκουν την ένταση, την κλιμάκωση. Γυρεύουν να βρουν αφορμές και δικαιολογί­ες για να οδηγήσουν τις διαπραγματ­εύσεις, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειε­ς επίλυσης του Κυπριακού, σε ένα αδιέξοδο... Δεν πρέπει να επιτρέψουμ­ε στην Τουρκία με προφάσεις να τερματίσει τις διαπραγματ­εύσεις. Αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να συμβιβαστο­ύμε ή να υπαναχωρήσ­ουμε και να αποδεχτούμ­ε απαράδεκτε­ς τουρκικές αξιώσεις».

[SID:10885846]

 ??  ?? Έσπεν ΜπαρθΆιντε
Έσπεν ΜπαρθΆιντε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece