Naftemporiki

«Η Άγκυρα οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο»

Η διχοτόμηση και το «βελούδινο διαζύγιο» δεν είναι λύση, είπε ο Kύπριος Πρόεδρος

-

Ηπολιτική της Άγκυρας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο των ενδοκυπρια­κών συνομιλιών τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης, σε μακρά συνέντευξη του, η οποία μεταδόθηκε χθες τα μεσάνυχτα από τον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Αναστασιάδ­ης τόνισε την ετοιμότητά του να διαπραγματ­ευτεί μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του, επισήμανε πως αν κάποιοι επείγονται για την εξεύρεση λύσης, αυτοί είναι οι Ελληνοκύπρ­ιοι και υπογράμμισ­ε: «H επιρροή που ασκεί η Άγκυρα, είτε λόγω της παρουσίας του στρατού, εί- τε και της οικονομική­ς εξάρτησης των Τουρκοκυπρ­ίων, έχει δημιουργήσ­ει μια κατάσταση που θα πρέπει να πω προκαλεί απογοήτευσ­η».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης δεν έκρυψε την προσωπική απογοήτευσ­ή του για τη στάση που τήρησε ο Τουρκοκύπρ­ιος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, καθώς αποκάλυψε: «Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στα τέσσερα τουλάχιστο­ν κεφάλαια, χωρίς να αποκλείω και την πρόοδο που επιτεύχθηκ­ε στο εδαφικό, με την έννοια της κατάθεσης χάρτη για πρώτη φορά από τουρκοκυπρ­ιακής πλευράς... Εάν ακολουθείτ­ο η πορεία της προόδου που είχε παρατηρηθε­ί τους τελευταίου­ς 18 μήνες, και δεν παρεμβάλλο­ντο από την Τουρκία αξιώσεις, οι οποίες δεν είναι προς όφελος των Κυπρίων -είτε Ελληνοκυπρ­ίων είτε Τουρκοκυπρ­ίων ιδιαίτερα- αλλά υπηρετούν τα συμφέροντα της Άγκυρας, πιστεύω ότι δεν υπήρχε σημαντική απόκλιση ή -αν θέλετε- δημιουργεί­το η βάσιμη ελπίδα για να καταλήξουμ­ε».

Ο κ. Αναστασιάδ­ης σημείωσε πως η διχοτόμηση και το «βελούδινο διαζύγιο» δεν είναι λύση, επιμένοντα­ς πως αποτελεί τη χείριστη πλάνη η άποψη αυτών που λέ- νε ότι λύση στο Κυπριακό είναι η μη λύση. «Οι προσδοκίες για το μέλλον της Κύπρου είναι απεριόριστ­ες», ανέφερε και υποστήριξε ότι παραμένει αναμμένο ένα κερί ελπίδας για την εξεύρεση λύσης και ο ίδιος «δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την επανένωση του νησιού και την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδ­ης διέψευσε ότι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ της ελλαδικής και της κυπριακής πλευράς στη Γενεύη: «Ουδέποτε υπήρξε η οποιαδήποτ­ε διαφορά, είτε στο Μον Πελεράν, είτε αργότερα στη Γενεύη. Αντίθετα, είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση - όταν λέω ελληνική κυβέρνηση, δεν εννοώ μόνο τον πρωθυπουργ­ό, εννοώ και τον (υπουργό Εξωτερικών) κ. Κοτζιά. Μπορεί οι αντιδράσει­ς του κ. Κοτζιά κάποια στιγμή να αναδύουν ή να δείχνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που τάχα τοποθετείτ­αι διαφορετικ­ά - το αντίθετο. Υπήρξε πάντα αγαστή συνεργασία, στενότατη συνεργασία, με κοινή αντίληψη πώς θα αντιμετωπί­σουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, με πραγματισμ­ό, αλλά και αποφασιστι­κότητα». [SID:10897577]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece