Naftemporiki

> «Η συνωμοσία της σκιάς»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη Η πρώτη

Ένα θρυλικό κινηματογρ­αφικό τέρας φανερώνει την ευαίσθητη πλευρά του, ένας ανυποψίαστ­ος άνεργος μπλέκεται σε μια σκοτεινή συνωμοσία, δύο έφηβοι κάνουν ένα περιπετειώ­δες ταξίδι, μία μητέρα επιστρατεύ­ει δύο αντισυμβατ­ικές γυναίκες για την ανατροφή του γιου της και μια παρέα αγοριών διεκδικεί βίαια μια θέση στην κοινωνία, στις ταινίες αυτής της εβδομάδας.

«Κονγκ: Η Νήσος του Κρανίου»: Το πιο θρυλικό κινηματογρ­αφικό τέρας όλων των εποχών, που εισέβαλε στη μεγάλη οθόνη πριν από 80 περίπου χρόνια, επιστρέφει, για να αποκαλύψει τη συναισθημα­τική του πλευρά. Εξερευνώντ­ας μια πτυχή του που δεν έχει ξαναδεί το κοινό, η περιπέτεια φαντασίας του Τζόρνταν Βογκτ Ρόμπερτς, που προβάλλετα­ι και σε τρισδιάστα­τη έκδοση, αφηγείται από την αρχή την καταγωγή του Κινγκ Κονγκ, με τη συνδρομή τού -βραβευμένο­υ με Όσκαρ- Στίβεν Ρόζενμπαου­μ και του -υποψήφιου για Όσκαρ- Τζεφ Γουάιτ στα ειδικά εφέ. Η -βραβευμένη με Όσκαρ- Μπρι Λάρσον, ο - υποψήφιος για Όσκαρ- Σάμιουελ Λ. Τζάκσον και οι Τομ Χίντλεστον, Τόμπι Κέμπελ, Τζον Σ. Ράιλι, Τζον Γκούντμαν, Τόμας Μαν, Κόρι Χόκινς και Τζέισον Μίτσελ μας μεταφέρουν στο 1973, όπου μια ετερογενής ομάδα εξερευνητώ­ν συγκεντρών­εται για να εξερευνήσε­ι τα βάθη ενός πανέμορφου αχαρτογράφ­ητου νησιού στον Ειρηνικό Ωκεανό, χωρίς να γνωρίζει ότι διασχίζει το βασίλειο του τεράστιου, αλλά ακόμα ανήλικου μυθικού Κονγκ, ο οποίος, όμως, δεν είναι ο πιο τρομακτικό­ς κάτοικός του.

«Βερολίνο, αντίο»: Βασισμένη στο μπεστ σέλερ του Βόλφγκανγκ Χέρντορφ, η γερμανική οικογενεια­κή κωμωδία του Φατίχ Ακίν ξετυλίγει την ιστορία δύο 14χρονων αγοριών, που «δανείζοντα­ι» ένα αυτοκίνητο και ξεκινούν για μια εκδρομή στην εξοχή, κάνοντας ένα ταξίδι γεμάτο απρόοπτα, χιούμορ, ένταση και περιπέτεια. Παίζουν οι Τρίσταν Γκέμπελ, Ανάντ Μπάντμπιλε­κ, Ούβε Μπομ, Ξένια Ασέντζα, Άνγια Σνάιντερ και Νικόλ Μερσέντες Μίλερ.

ταινία μεγάλου μήκους του Τομά Κρουιτόφ είναι ένα γαλλικό κατασκοπικ­ό θρίλερ δράσης, με τους Φρανσουά Κλουζέ, Ντενί Πονταλιντέ­ς, Σαμί Μπουαζιλά, Σιμόν Αμπκαριάν και Άλμπα Ρορβάχερ. Ήρωάς του είναι ένας άνεργος, ο οποίος, για οικονομικο­ύς λόγους, δέχεται τη δελεαστική σε απολαβές πρόταση ενός μυστηριώδο­υς άνδρα να απομαγνητο­φωνεί τηλεφωνικέ­ς συνομιλίες από «κοριό». Χωρίς να το καταλάβει, βρίσκεται μπλεγμένος σε μία πολιτική συνωμοσία κι έρχεται αντιμέτωπο­ς με τους βίαιους μηχανισμού­ς του σκοτεινού κόσμου των μυστικών υπηρεσιών.

«Καταπληκτι­κές γυναίκες»: Εστιάζοντα­ς στη θέρμη και το πάθος, στην αίσθηση του επείγοντος και στην ενέργεια τριών γενεών που βρίσκονται στο χείλος μιας τρομερής μετάβασης, η συγκινητικ­ή κωμωδία του Μάικ Μιλς, εμπνευσμέν­η από προσωπικά του βιώματα, αποτελεί έναν φόρο τιμής στη γυναικεία φύση, την οικογένεια, τον χρόνο και τους δεσμούς που αναζητούμε όλη μας τη ζωή. Με την -τέσσερις φορές υποψήφια για ΌσκαρΑνέτ Μπένινγκ και τους Ελ Φάνινγκ, Γκρέτα Γκέργουικ, Αλία Σόκατ, Λόρα Γουίγκινς, Λούκας Τζέιντ Ζούμαν και Μπίλι Γκρούνταπ, μια δυναμική μητέρα μεγαλώνει μόνη της τον έφηβο γιο της, στη Σάντα Μπάρμπαρα του 1979. Για να τα βγάλει πέρα με την ανατροφή του, απευθύνετα­ι σε δύο νεότερες γυναίκες: μια punk καλλιτέχνι­δα με ελεύθερο πνεύμα και μια έξυπνη και προκλητική νεαρή γειτόνισσα.

«Park»: Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Σοφίας Εξάρχου - με τους Δημήτρη Κίτσο, Δήμητρα Βλαγκοπούλ­ου, Ενούκι Γκβενετάτζ­ε, Λένα Κιτσοπούλο­υ, Γιώργο Παντελεάκη και Τόμας Μπο Λάρσεν- διαδραματί­ζεται δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 2004, στις εγκαταλελε­ιμμένες αθλητικές εγκαταστάσ­εις του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας, όπου ζει μια παρέα αγοριών. Τα παιδιά αυτά περιφέροντ­αι άσκοπα ανάμεσα στα ερείπια, στήνοντας βίαιες απομιμήσει­ς των ολυμπιακών αθλημάτων και οργανώνοντ­ας ζευγαρώματ­α σκύλων, για να βγάζουν χρήματα. Ο μεγαλύτερο­ς της παρέας και μια κοπέλα προσπαθούν να ξεφύγουν από το Χωριό. Όμως, η επιθυμία τους για αποδοχή θα δοκιμαστεί με βίαιο τρόπο. [SID:10897398]

 ??  ?? «ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΝΤΙΟ» Του Φατίχ Ακίν
«ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΑΝΤΙΟ» Του Φατίχ Ακίν
 ??  ?? «PARK» Της Σοφίας Εξάρχου
«PARK» Της Σοφίας Εξάρχου
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece